INSIDER

Kétszínű beszédet tartott, Gyurcsány Ferenc semmit sem változott

Gyurcsány Ferenc évértékelőt tartott, amin megint bebizonyította: a hatalomért mindenre képes.
  • Szerző: Ripost

A Gyurcsány-koalíció teljhatalmú ura ismét egyértelművé tette, hogy ő a főnök a teljes baloldalon, mindenben az ő akarata érvényesül – reagált Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök évértékelő beszédére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté szerint Gyurcsány számos dologban most sem mondott persze igazat, arról pedig nem beszélt, ami igazán jellemezte az általa uralt baloldali pártok és politikusok elmúlt egy éves tevékenységét.

A kormánypárti politikus részletezte, hogy Gyurcsány nem tért ki arra, hogy egy világjárvány közepén

  • miért gyártottak álhíreket, kamuvideókat és kamustatisztikákat,
  • miért támadták a védekezésben résztvevőket, az egészségügyi dolgozókat,
  • miért igyekeztek külföldön lejáratni Magyarországot,
  • miért kezdték el a felháborító és visszataszító halálkampányukat,
  • miért nem szavazták meg a járvány elleni védekezéshez szükséges döntéseket.

„Kétszínű beszéd volt a mai. Gyurcsány egyfelől a járvány kihívásairól beszélt, másfelől ismét igyekezett bizonytalanságot kelteni a védőoltásokkal kapcsolatban. Ismerjük már az embertelen stratégiájukat: az egészségügy összeomlásától, emberek megbetegedéséből és halálából remélnek politikai hasznot 2022-re. Gyurcsány semmit nem változott, a hatalom megszerzéséért mindenre képes” – zárta Kocsis Máté.

Reagálás Gyurcsány Ferenc évértékelőjére

A Gyurcsány-koalíció teljhatalmú ura ismét egyértelművé tette, hogy ő a főnök...

Közzétette: Kocsis Máté2021. február 13., szombat

A járványkezelés kapcsán Gyurcsány Ferenc évértékelőjében csupán a hatodik percben került elő az éles kormánykritika. Majd jött némi érintőleges LMBTQ-párti felszólalás, SZFE-áldás és egy kis putyinozás, „egy drámai év szokatlan évértékelőjén” – ahogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke fogalmazott, aki közben Sir Roger Scrutont is átnevezte Davidre. Szerinte a DK a legeurópaibb párt, a legnagyobb megvalósult remény ebben az évben pedig Biden győzelme volt, mert ezzel a „basáskodó” Orbán Viktor is „talajt vesztett Európában”.

A DK elnöke rendhagyó évértékelőjét a vírushelyzettel kapcsolatos gondolataival kezdte, online, magyar és EU-s zászlók előtt (az EU-s ból három, a magyarból kettő fért el a háttérben).

„Drámai, filmbe illő jelenetek szemtanúi lehetnénk, amikor láttuk a katasztrófafilmeket, azokat élveztük, és szorítottunk, hogy győzzön a jó, és mérjünk vereséget!” – kezdte Gyurcsány, hozzátéve, hogy a főszereplők a vírus és a védekező ember, de ez remélhetőleg megfordul idén, a vírus védekezik és mi győzünk.

„Bár megtanultunk számítógépen dolgozni, de hiányzik az érintés, a közelség az emberi kapcsolatok. Bezártak vagyunk, frusztráltak és hiányoznak a többiek” – fejtegette, hozzátéve:

„régen voltak emberek az utcán, táblával, hogy ingyen megölellek, mára ezek eltűntek!”

De hogy a csodába kellene ezt jól kezelni? – tette fel a kérdést, majd a bő hatodik percben ráfordult a várt kormánykritikára.

Mint mondta, hiányolja az adatokat és a választási lehetőségek ismertetését a kormánytól, amely nem kezelheti az embereket gyermekként; felnőtt emberek vagyunk, és a saját hazánk ez, és „a kormánytól azt várjuk el, hogy bennünket partnerként tekintsen” – fejtegette, majd a konzervatív-baloldali ellentétre hozta ki

„Egy hamis mítosz ledőlt, mert mondták eddig sokan: kicsikét ilyenek, kicsikét olyanok, kicsit sokat lopnak, de legalább tudnak kormányozni. Most az derült ki, hogy ezek nem tudnak kormányozni.”

A valóság vereséget mért a magyar kormányra! – hangoztatta Gyurcsány, aki szerint most a kormány elbukott.

Gyurcsány a privatizáció ellen

Mindenesetre két kérdés van ma: az egyik, hogy oltassuk-e magunkat, vagy sem, a másik, hogy mivel – tette hozzá, az első kapcsán leszögezve, hogy mindenképpen oltassák be magukat az emberek.

„Az, hogy egy vakcina jó-e vagy nem, arra vannak európai intézmények, van erre egy szakhatóság. Önök egy dologhoz ragaszkodjanak: olyan vakcinával oltassák be magukat, amit az EU-s szakhatóság engedélyezett!”

Majd folytatta: szerinte szellemi hatalomátvétellel próbálkozik a kormány, a CEU után az egyetemek kapcsán is, ahol a sokszínűség megszűnésével fenyeget, hogy ideológiai-szellemi börtönökké akarja a kormány változtatni az egyetemet.

„itt a teljes magyar felsőoktatást ingyen odaadják pár embernek”

hozzátéve: így a felsőoktatás kikerül a demokratikus ellenőrzés irányítás alól, azaz privatizálják (oktatási intézmények, jelesül a kollégiumok magánosítása ellen korábban nem volt kifogása).

„Ez dráma!”

Majd a szabad szellemekről értekezett, és kiemelten konzervatív példákat emlegetett, lehetőleg persze olyanokat, akik már elhunytak: Makovecz Imrét, Sir David [valójában Roger – a szerk.] Scrutont, Sinkovits Imrét és Zsigmond Vilmost, akik szerinte mind lázadtak, mert szabad szellemek voltak, s hozzátette:

„dicsőség az SZFE-s oktatóknak és hallgatóknak, legyenek áldottak!”

Nehogy már!

Majd azt fejtegette a volt kormányfő, hogy továbbra is a huszadik század, a múlt kereszttüzében élünk, a múlt vitáinak fogságában vergődünk. A kormány a jövőre való felkészülés helyett a múlt fogságában él! – fogalmazott, hozzátéve:

„Mi becsukatjuk az angol nyelvű óvodákat, mert nehogy már!”

„A haza érdeke micsoda?” – tette fel a kérdést: a nyelvi és kulturális megmaradással senkinek nincs baja, de Gyurcsány szerint folytatni kell a mondatot és erős és sikeres Magyarországot kell teremteni. Szerinte a nemzetre való hivatkozás nem menthet fel semmilyen bűn alól, amit a „rendszerszerűen követnek el”, amit „hazaszeretettel palástolnak, a nemzetre hivatozva rabolják és becstelenítik meg hazánkat.”

„A szabadság fontos része a szeretet szabadsága, el a kezekkel a magánéletünktől, foglalkozzatok a saját családotokkal, a mienkkel majd mi foglalkozunk!” – hozta be, csupán érintőlegesen a klasszikus családmodell bírálatát, majd a lengyel Jog és Igazságosság párt szigorú abortusztörvényt is idekapcsolta analógiaként, hozzátéve: „ez lenne az irgalom, ez lenne a szeretet? Ennél embertelenebb dolgot keveset tudok elképzelni!”

A DK és a hazafias kötelesség felismerése

Később a pártelnök szónoklatában előkerült Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Navalnij ellenzéki vezető feltételezett megmérgezése, majd a nemzet mint erkölcsi kategória kapcsán felvetett kérdések – ellentétbe állítva a nemzet, mint erkölcsi kategóriát és a nemzet érdekében folytatott pragmatikus külpolitikát.

Majd összeszedte, milyen jó dolgok történtek az elmúlt évben szerinte. Például

„megszületett Orbán rendszerének hazafias, európai ellenzéke, ez politikatörténeti jelentőségű.

Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik.”

Ennek dicsőségében hajlandó volt osztozni más pártokkal, sőt, ez igazából „hazafias kötelezettség felismeréséből” fakad, és biztosította a hallgatókat, hogy amikor a pártvezetők egymás között beszélnek, „az ellenzéki politikusok végtelen eleganciával, nyitottsággal és kompromisszumkészséggel beszélnek”.

A legeurópaibb párt

Azért teljesen nem mondott le saját pártja méltatásáról, mondván: „a Demokratikus Koalíció ma ennek a demokratikus közösségnek egyenrangú, erős szereplője, talán a legtámogatottabb”, mondván: bírta a párt tíz év ellenszeleit minden oldalról, a párt nem követett el politikai irányváltást,

„születésétől fogva a Fidesz legádázabb ellensége”

– mondta, és hozzátette:

„Ez a párt Magyarország legeurópaibb pártja, amely egy föderatív európáért, az Európai Egyesült Államokért küzd”, továbbá „ez egy nagyon egészséges párt”.

A legnagyobb remény ebben az évben Biden győzelme volt, s ebben az évben nem csak Trump bukott, hanem

„a nacionalista, elitellenes, populista politikusok visszaszorulóban vannak, ahogy a mi kormányfőnk is talajt vesztett Európában, itthon csak basáskodik, de már csak bajkeverő Európában”.

Időnként bosszantóan, sértően bánnak velünk nemzetközi szervezetek vagy más országok, de a sértődés nem megoldás – fogalmazott Gyurcsány, mondván, a jobboldal sértődésből politizál, ez pedig nem vezet sehová.

„Egy jobb országot fogunk teremteni, normalitást, életet, elfogadást, hazafias, európai kormányunk lesz. Önök segítenek, és közel vagyunk a célhoz.”

– zárta gondolatait.

A beszéd után virtuálisan átadták az Új Köztársaságért Alapítvány díját, méghozzá Niedermüller Péter, aki közölte, a járványhelyzetre való tekintettel (sok-sok kormányszapulás után) az egészségügyi dolgozók kapják.

Majd Gyurcsány Ferenc visszajött még egy körre, hogy elmondja méltatását a díj kapcsán is, amelynek kapcsán szerényen saját, félórával korábbi önmagát idézte.

„Pokoli éven vagyunk túl, drámák sokaságán, ahogy már elmondtam” – közölte a DK elnöke, hozzátéve, a vírussal szemben védekező ember a főszereplő, e küzdelemhez a frontvonal frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók járulnak hozzá a leginkább, ezért ők érdemlik a díjat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?