INSIDER

Karikó Katalin tiszta vizet öntött a pohárba, ezt mondta a rák elleni vakcináról

A szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiája teljesen megreformálta az orvostudományt. Számos betegség végső megoldása lehet.
  • Szerző: Ripost

Mint arról a beszámolt, már beadták a legelső BioNTech által kifejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát egy melanómás betegnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ellenanyagot egy Libtayo nevű monoklonális antitest gyógyszerrel keverték, amit pikkelysömör kezelésére szoktak használni. A vizsgálatba 120 beteget vonnak be, és értékelik a kombináció, valamint az önállóan alkalmazott egyes hatóanyagok hatásait. A reményt keltő vakcina, hasonlóan egyes koronavírus elleni vakcinákhoz mRNS-kódolással készült.

Fotó: MTI

Ami nem meglepő, ugyanis nemcsak a BioNTech érintett a gyógyszer kifejlesztésében, hanem Karikó Katalin is – írja a Blikk.

„A felszínen lévő tumoroknál, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket amely az immunsejteket odahívja, majd megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni” – mondta a Széchényi-díjas kutatónő.

Katalin azt is elárulta, hogy az általa kifejlesztett technológiát nem csupán a rák elleni kutatásban használják, hanem az infarktusos emberek szívét is vizsgálják.

Ennek fényében a BioNTech vállalat legfőbb célja, hogy az elkövetkező öt évben kereskedelmi forgalomba tudják hozni a rák gyógyítására alkalmas gyógyszereket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?