INSIDER

Újabb kitüntetést kapott Karikó Katalin

Számos kitüntetést és díszpolgári címet kapott és sokak szerint Nobel-díjat érdemel a magyar biológus.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin díszpolgár lett ismét Magyarországon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezúttal a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat adományozta neki a díszpolgári címet, a 2021. március 15-i Nemzeti Ünnep alkalmából.

Csongrad-Csanad Megye onkormanyzatanak kozgyulese a megye diszpolgara cimet adomanyozta nekem. Nagyon szepen koszonom ... </ p> Közzétette: 2021. március 13., szerda </ blockquote> </ div>

 

 

A professzor asszony bízik abban, hogy hamarosan vége lesz a járványnak és személyesen is átveheti díjat.

Karikó Katalinnak nem ez az első elismerése: 2020-ban megkapta szülővárosa, Kisújszállás díszpolgári címét, neki nyújtották át elsőként a Közmédia Év Embere Díjat, idén pedig Szeged is díszpolgárává avatja.

Nobel-díjat érdemel Karikó Katalin! – vallják sokan, köztük Richard Dawkins evolúcióbiológus, aki Twitter-üzenetben osztotta meg véleményét a világgal.

Karikó Katalin

Karikó Katalin

Bár a szavazás és az értékelés titkos, a jelöltek névsorát ráadásul 50 évre titkosítják, szerencsére a december 10-ei díjátadó előtt megtudhatjuk, hogy 2021-ben a Fiziológiai és orvostudományi kategóriában Karikó Katalinnak ítélik-e a rangos elismerést. A nyertesek névsorát ugyanis – bő két hónappal a gála előtt – október első hétfőjén, azaz idén október 4-én közzéteszik.

Nem a magyar biokémikus lenne az első, akit oltás kifejlesztéséért díjaznak az Alfred Nobel nevét viselő rangos svéd elismeréssel. 1901-ben Emil von Behring a torokgyík elleni oltás, míg 1951-ben Max Theiler a sárgaláz elleni oltás kifejlesztéséért részesült Nobel-díjban. A 49 díjkiosztón elismertek közül ugyanis 36-an a Rosenstiel-díj után kapták meg a Nobel-díjat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?