INSIDER

Itthon készül a koronavírus-gyógyszer

Átlagosan hat nap alatt kipucolja a szervezetből a koronavírust a japánok eredetileg influenza ellen kifejlesztett hatóanyaga, melyből hamarosan magyar gyártású gyógyszer készülhet. A készítmény további nagy előnye, hogy nem feltétlenül igényel kórházi ápolást, akár otthon is alkalmazható.
  • Szerző: Ripost

Áttörést hozhat a koronavírus gyógyításában az a gyógyszer, ami eredetileg 2014-ben Japánban jelent meg influenza kezelésére. A favipiravir nevű készítményről kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés ellen is hatékony azoknál, akiknek még nincsenek súlyos, gyulladásos tüneteik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Két év helyett 6 hónap volt a fejlesztés

Külön jó hír, hogy a magyar kormány sikeres tárgyalássorozatának köszönhetően a japán készítményből hazánk is kapott, mi több, lehetőség nyílt a magyarországi fejlesztésre is.

Fotó: GMK labor

„A munkálatok még áprilisban kezdődtek, s az első cél az volt, hogy sikerüljön hazánkban is előállítani a hatóanyagot. Az időigényes, átlagosan másfél-két éves fejlesztési folyamatot mindössze hat hónapra leszorítva eredményesen átléphettünk a következő fázisba, a gyógyszerfejlesztésbe„ – árulta el a -nak Keserű György Miklós gyógyszerkutató, a Természettudományi Kutatóközpont akadémikusa, a favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetője.

Fotó:MTI

A magyar konzorcium által klinikai vizsgálatokhoz fejlesztett gyógyszer már csak az engedélyre vár Fotó: MTI

„Ennek eredményeként elkészült a magyar kapszula, melyet beadtunk engedélyeztetésre az OGYÉI-hez. Ha megvan az engedély, jöhet a három fázisú klinikai vizsgálat. Először azt vizsgáljuk, hogy a bizonyítottan hatékony japán tabletta és a magyar kapszula ugyanúgy viselkedik-e, majd 1000 beteg bevonásával megkezdődhet a második és harmadik fázis.”

Jövőre megkezdődhet a gyártás

Ezt követően, várhatóan jövőre megindulhat a gyártás – tette hozzá a szakember. Keserű György Miklós hangsúlyozza, hogy mivel a készítménynek nincsenek súlyos mellékhatása és nem injekció, hanem kapszula, bejuttatása a szervezetbe nem igényel szakápolói segítséget, így a betegnek a kezelés miatt nem kell feltétlenül kórházba mennie.

„Nem titkolt cél, hogy a készítmény, amely gátolja a koronavírus szaporodását a szervezetben, idővel patikába kerülhessen„ – mondja a gyógyszerkutató. Az orvosi utasításra adagolt készítményt kizárólag terhes nők nem kaphatják, mert a magzatra káros lehet.

Budapest, 2020. május 8.
A kormany.hu által közzétett képen védõfelszerelést viselõ orvos és ápoló ellát egy beteget a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított osztályon a fõvárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án.
MTI/Árvai Károly/kormany.hu

A hazai fejlesztés és gyártás nagy előnye, hogy nem leszünk kiszolgáltatva külföldi gyártónak és beszállítónak.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?