INSIDER

Itt egy újabb komoly érv a maszkhasználatra: mérsékli a betegség súlyosságát

A maszkhasználat mérsékli a koronavírus fertőzés súlyosságát, ezért kell mindenkinek hordania.
  • Szerző: Ripost

Az általános maszkhasználat, úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, hanem növeli azoknak a számát is, akik, ha meg is fertőződnek, tünetmentesek maradnak – derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora készített összefoglalót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Védekezés01

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus elleni védekezés egyik pillére a helyes maszkhasználat: segít mérsékelni a betegség súlyosságát és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek. Ha ez a hipotézis beigazolódik, lehetséges, hogy a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta „varioláció” lesz, amely immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését.

A SARS-CoV-2 változatos tünetprofillal rendelkezik, akár teljesen hiányozhatnak a tünetek, azonban természetesen előfordulhat súlyosabb tüdőgyulladás is. A legújabb virológiai, epidemiológiai és ökológiai adatok arra a hipotézisre vezettek, hogy a szájmaszk mérsékelheti a betegség súlyosságát a fertőzött emberek körében. Ez a hipotézis összhangban áll azzal a régóta fennálló elmélettel, miszerint a betegség súlyossága arányos a bejutott vírusok számával.

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét. Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS-CoV-2 infekciók számát – áll a cikkben. A professzor hozzátette: a pandémia elleni küzdelemhez a transzmissziós rátát, valamint a súlyos betegségek arányát szükséges csökkenteni, ezek szempontjából egyaránt pozitív hatása van az általános maszkviselésnek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?