INSIDER

Így juthatsz haza szilveszter éjszaka a buliból

Nem kell kutyagolni, vagy taxira várni szilveszter éjszaka. A metrók egész éjjel járnak a fővárosban, de szünet nélkül fog közlekedni több buszjárat is az éjszakai buszokon kívül. Ezen kívül a balatoni kompok is mennek újév első napján. A vonatok 31-én ünnepnapi menetrend szerint indulnak.
  • Szerző: Ripost

Az eddig megszokottakhoz képest hatalmas, egyben örömteli változás lesz az idei év utolsó és újév legelső napján. December 31-én szombati menetrend lesz érvényben, január 1-jén pedig ünnepnapi/munkaszüneti menetrend alapján közlekednek a fővárosi járatok.

Az M1 járatai szilveszter éjszaka 1 órakor indulnak a végállomásokról, utána a sűrűbben közlekedő 979-es éjszakai busszal lehet utazni a kisföldalatti helyett. Az M2, M3 és M4 metrók egész éjjel járni fognak. Hajnal 1 óráig 10 percenként, utána negyedóránként. Emellett több busz- és villamosjárat sem áll le éjszakára. Közlekedni fog az 5-ös, a 7-es, a 8B és a 9-es busz, valamint a 4-es és 6-os villamos is. Több éjszakai járat vonalán nagyobb befogadó képességű járműveket indítanak.

A HÉV-ek is járnak egész éjszaka

Nem csak a fővárosban lesz élénk tömegközlekedés éjszaka. A HÉV-ek is egész éjjel közlekednek Budapest és az agglomeráció között. A H5-ös HÉV félóránként indul a belváros és Békásmegyer között, minden második szerelvény kimegy Szentendréig. A H6-os járat két óránként közlekedik Soroksár és Ráckeve között. A H7-es HÉV félóránként fog a csepeli vonalon járni. A H8-as óránként megy az Örs vezér tere és Gödöllő között.

A vonatok december 31-én ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, míg 2019 első napján a vasárnapi menetrend lesz érvényben. A MÁV közleményben hívta fel az utasok figyelmét arra, hogy nagyobb forgalomra lehet számítani az újév első napjaiban. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút december 31-én és január 1-jén is téli hétvégi menetrend szerint közlekedik, ám január 1-jén az első vonatok egy órával később indulnak a végállomásokról. A távolsági buszok az óév utolsó napján szabadnap szerint, míg január 1-jén munkaszüneti menetrend szerint közlekednek.

Rövidebb ideig közlekednek a balatoni kompok

Szentestéhez hasonlóan az év utolsó napján is hamarabb zár a balatoni kompüzem. Szántódról reggel 7 óra és délután 3 óra között, míg Tihanyból 7 óra 15 perc és délután 3 óra 15 perc között közlekednek a hajók, órás követéssel. Január 1-jén Szántódról délelőtt 10-kor, míg Tihanyból 10 óra 15 perckor indulnak az első hajók.

A boltok és posták nyitvatartása is változik. Utóbbiak december 31-én szombati munkarend szerint lesznek nyitva, míg az év első napján mindenütt zárva tartanak. A nagyobb áruházak az év utolsó napján délután 4-ig várják a vásárlókat, míg a Tesco este 6-kor zár. Január 1-jén kevés kivételtől eltekintve minden zárva lesz. A plázák mozijaiban délután 2-kor kezdődnek az utolsó filmek szilveszterkor, másnap pedig ekkor kezdődnek az első filmek. A kisebb boltok és szórakozóhelyek eltérő nyitvatartással várják az embereket. A fővárosban a legtöbb helyen és túlnyomórészt vidéken is ingyenes a parkolás egészen január 2-án reggel 8-ig.

A gyógyszertárak nyitvatartása teljesen változó ebben a két napban. 31-én csak azok tartanak nyitva, melyek ünnepnapokon egyébként is fogadják a vásárlókat. Az új esztendő első napján az ügyeletes patikákat kell keresni.

Csak az év utolsó óráiban durrogtathatunk

A pirotechnikai eszközöket csak a kijelölt vásárokban, vagy alkalmi konténer árusoknál szabad megvenni, ahol szigorúan csak 18 éven felülieket szolgálhatnak ki az eladók. A tűzijáték használata csak december 31. este 6 óra és január 1. reggel 6 óra között engedélyezett. A fel nem használt eszközöket január első napjaiban vissza kell vinni a tűzijáték árusító helyekre!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?