INSIDER

Homeopátiabotrány: a patikus lelkiismeretén múlik, ajánlja-e a kamugyógyszert

Az orvosi kamara még mindig hallgat, a gyógyszerészek pedig csütörtökön döntik el, tesznek-e valamit a homeopátiabotrány ügyében, miután egyértelmûen kiderült: semmire sem jók a homeopátiás szerek.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete kimondta: nincs semmi bizonyíték arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek bármit is hatnának a betegekre – sőt, árthatnak is, ha elhanyagolják miattuk az igazi kezelést. Ennek ellenére orvosok százai adják sok pénzért a gyógyszernek álcázott, de semmire sem jó színes cukorkákat a betegeknek.

A patikákban jó pénzért kínálják a csodabogyókat, amelyekről kiderült: nem jók semmire. Megkerestük a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy nem kívánnak-e lépni valamit. Megtudtuk: a kamara csütörtökön ülésezik, hogy eldöntse, kérik-e az illetékes döntéshozókat szakmai értékelésre és a változtatásokra a homeopátiás szerekkel kapcsolatban.

Ezek a szerek a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelnek, a törvény engedi, hogy gyógyszertárakban forgalmazzák őket

– mondta el a %%-nak dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Tudományos kérdésben nem mondhatunk véleményt, de a Kamara sosem ment szembe ilyen állásfoglalásokkal. Először európai jogi rendezésre van szükség, ha változást szeretnénk: az Európai Bizottság, valamint az Európai Gyógyszerkönyv bizottsága az, amit szakmai értékelés elvégzésére kérhetünk, hiszen a Magyar Gyógyszerkönyv teljességében azonos az európaival

– mondta az elnök. Az elnök hozzáteszi, jogszabálykövető módon jár el az a gyógyszerész és orvos, aki ezeket a szereket ajánlja a betegeknek, de az akadémiai tudósok állásfoglalását nem hagyhatják figyelmen kívül.

Szakmai, lelkiismereti és etikai érzék függvénye az, hogyan állnak hozzá a kollégák a homeopátiás gyógyszerekhez.

Ha tényleges gyógyszerre van szüksége a betegnek, nem szerencsés megoldás kizárólagosan homeopátiás szert ajánlani. A tünettel rendelkező betegnek mindenképp bizonyított hatású gyógyszerek ajánlása lenne a cél"

– mondja dr. Hankó Zoltán, hozzátéve: akkor valóban baja lehet a betegnek, ha a homeopátiás szer miatt elhagyja a normál orvosságot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?