INSIDER

Hihetetlen: mindenki másképp emlékszik Szent Miklósra – videó

Idén bronzvasárnap érkezik a Mikulás.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A legenda ma is él, igaz, szinte mindenki másképp emlékszik rá. Van, aki Szent Márton püspökkel keveri, más Finnországot említi. körkép.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy biztos: a Mikulás most hétvégén érkezik.

Ami pedig a legendát illeti, a Wikipédián a következők olvasható:

„Egy elszegényedett nemesembernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és megélhetési prostitúcióra kényszerülnek. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, de szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy arannyal telt erszényt dobott be a szegény ember ablakán, aki legidősebb leányát így tisztességesen férjhez tudta adni. Az elkövetkező években így tett a másik két lánnyal is, a harmadik évben azonban az apa megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.”

„Szent Miklós legendájának egyik változata szerint, amikor a megajándékozott legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette és az ajándéka pont a harisnyájába esett. A névtelen jótevőről elterjedt a szóbeszéd, hogy a mindig hóborította Taurus hegységből, maga a „Télapó” volt az ajándékhozó. Azonban mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő nem más, mint maga Miklós a város keresztény püspöke. A legkisebb lánynak bedobott aranyak között ugyanis volt egy olyan érme, amit egy helybéli aranykereskedő előzőleg Miklós püspöknek adományozott.”

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?