INSIDER

Brutális hideg csap le az országra: mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérő

Több megyét érintő figyelmeztető előrejelzést adott ki az extrém hideg idő miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
  • Szerző: Ripost

Első fokú riasztást adtak ki: Pest, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben az extrém hideg miatt. Míg Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú van érvényben.

Időjárás megyetérkép
Fotó: OMSZ

Szombat hajnalra keleten a szélcsendes, hóval fedett, derült tájakon nagy területen alakulhat ki -15 fok alatti hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység területén és a Jászságban -20 fok alatti hőmérsékletekre ébredhetünk.

Országszerte a nap nagy részében derült idő lesz, de délután az északi megyékben megvastagszik a felhőzet. Az északkeleti határ mentén néhol kialakulhat hózápor. Az északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz. Északkeleten hófúvás előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és -7 fok között várható.

A Dunántúl egyes részein és a főváros környékén a hóval fedett tájakon továbbra is előfordulhatnak hóátfúvásos szakaszok.

Vasárnap már várható egy kis enyhülés a sok napsütésnek köszönhetően. Az északkeleti tájakon előfordulhat hózápor, napközben viszont legfeljebb jelentéktelen havazás lehet. Több helyen megerősödik az északi, északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet általában -5 és -12 fok között alakul, de a derült, szélvédett, havas részeken -16, -17 fok körüli értéket is mérhetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?