INSIDER

Hatalmas siker: két új Michelin-csillagos étteremmel gazdagodott a főváros

Az új budapesti Michelin-kalauz a mai naptól, 2021. szeptember 2-től érhető el online.
 • Szerző: Ripost

A MICHELIN Guide csapata örömmel jelenti be, hogy két étterem, az Essência és a Salt is Michelin-csillagot nyert, mindkettő első alkalommal szerepel a kalauzban.

Az Essência éttermet Tiago és Éva vezeti. Tiago séf portugál származású, míg felesége, Éva magyarországi születésű. Az egyszerre stílusos és családias étterem menüje mindkét kultúra önfeledt ünneplését ötvözi.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A Salt Budapest Tóth Szilárd séf-tulajdonos ötletéből született. Az okosan felépített és kreatív menü számos technikát alkalmaz, mint például az erjesztés és pácolás folyamata. A séf-tulajdonos fenntartható gasztronómia iránti elköteleződésének köszönhetően az étterem „zöld” jelölést is kapott.

„Mindkét étterem csodálatos példája Budapest dinamikus éttermi szférájának” – kezdte Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója. „Nemcsak kiváló fogásokat kínálnak, hanem valami extrát is, miközben tiszteletben tartják a magyar konyha hagyományait.”

A Michelin-kalauz kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott helyek listáját. Ezek között megtalálható a Hoppá! Bistro számos törzsvendéggel; a Felix, amely ötvözi a kifinomult főzési technikákat és a feltűnő építészeti elemeket; a Stand25 Bisztró (a Strand kistestvére), amely új helyszínnel újra felkerült a listára; az elegáns Spago by Wolfgang Puck, ahová mindenki kiöltözik; a Rumour, ahol a kreatív menüt a konyha körül kialakított nyílt pultnál szolgálják fel; valamint az elegánsan modern Pasztell, ahol a legmodernebb konyhában kísérhetjük figyelemmel a séfek munkáját.

„Budapest a különböző stílusú és árkategóriájú éttermek csodálatos választékát kínálja. Néhányat a házon belüli séfek és vendéglátók vezetnek, néhányat olyan szakértők, akik külföldön gyűjtöttek tapasztalatot, majd hazatértek” – emelte ki Gwendal Poullennec. „Ez adja a főváros életerejét, ami azt is jelenti, hogy ígéretes jövő elé néz az éttermi szféra.”

Mivel a budapesti kalauz ezúttal csak digitális formában jelenik meg, a kritikusoknak több idejük volt dolgozni rajta, ami létfontosságúnak bizonyult a jelenlegi kihívások mellett. Ennek ellenére a MICHELIN Guide szakértői ugyanazokat a módszereket alkalmazták és értékeket keresték, mint a korábbi években – nem történt könnyítés, amely csorbítaná a Michelin-kalauz tekintélyét.

„Az elmúlt 18 hónap rendkívül nehéz volt a vendéglátóipar számára szerte a világon. Sokat gondolunk azokra, akikre hatással volt a járvány” – tette hozzá Gwendal Poullennec. „A Michelin Guide többről szól, mint pusztán a legjobb séfek elismeréséről. Fontos, hogy a szélesebb közönség elé tárjuk a vendéglátóipar kemény munkáját és elkötelezettségét.”

Idén a budapesti Michelin-kalauz kizárólag digitális formában lesz elérhető a https://guide.michelin.com/hu/en címen, valamint az ingyenes IOS vagy Android applikációkban.

A 7 egy Michelin-csillagos étterem:

 1. Babel
 2. Borkonyha Winekitchen
 3. Costes
 4. Costes Downtown
 5. Essência (Új)
 6. Salt (Új)
 7. Stand

18 MICHELIN Plate étterem

 1. Alabárdos
 2. Arany Kaviár
 3. Baltazár
 4. Csalogány 26
 5. Felix (Új)
 6. Fricska
 7. Hoppá! Bistro (Új)
 8. Laurel Budapest
 9. Mák
 10. Nobu Budapest
 11. Pasztell (Új)
 12. Rumour (Új)
 13. Spago by Wolfgang Puck (Új)
 14. St. Andrea
 15. Stand25 Bisztró (Új)
 16. Textúra
 17. Tigris
 18. Zona

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?