INSIDER

Így reagál a harmadik oltásra az idősek szervezete

Hétfőtől elkezdték a 3. oltásokat, a beoltottak tapasztalataiból szemléztünk.
  • Szerző: Ripost

A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes, az foglalhat időpontot, aki már 4 hónapja megkapta a 2. oltást. Kíváncsiak voltunk, mit mondanak a 3.oltásról azok, akik már megkapták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hétfőtől elérhető 3. oltást most azok kapták meg, akik még év elején megkapták az első oltásukat.

3.oltásról

MTI/Máthé Zoltán

Az oltóorvos dönt arról, melyik vakcinát adja be harmadikként. A tapasztalatok szerint a dokik figyelembe veszik az emberek kérését is.

Az interneten többen beszámoltak a tapasztalataikról.

A legtöbb beoltott hasonló vagy kevesebb mellékhatásról számol be, mint az első két oltás alkalmával, a 3. oltásról senki sem számol be negatívan.

A 3. oltás után is a legtöbben fáradtságról, végtagfájdalomról számoltak be.

A tapasztalatokból az is kiderül, hogy oda kell figyelni arra, hogy mit írnak be. Páran beszámoltak arról, hogy nem olyan típusú oltást került be a rendszerbe, amilyet kaptak, de a jelzés után javításra került.

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele – írja a koronavírus.gov.hu.

A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás. A kormányzati vakcinabeszerzéseknek köszönhetően van bőven vakcina az újabb oltásokhoz is.

Több ország jelezte, hogy készülnek a harmadik oltásra, de Európában Magyarországon válik először lehetővé. Ugyanakkor a világ több országában, például a fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező Kanadában is van már tapasztalat a 3. oltással kapcsolatban. Magyarország amúgy is Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból. A teljes immunitást jelentő átoltottság tekintetében továbbra is Európa és a világ élvonalában vagyunk.

Azonban a delta vírusmutáns az európai országokban és már hazánkban is erősen terjed. Ezért fontos, hogy a még be nem oltottak is kérjék az oltást és azok, akik április 30. előtt kapták meg a vakcina 2. adagját és a sérülékeny csoportba tartoznak, azok mielőbb megkaphassák a 3. oltást.

Hozzájáruló nyilatkozat a 3. oltáshoz

Kérjük, hogy a harmadik oltásra is lehetőleg nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot:
https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/hozzajarulo_nyilatkozat_3._oltashoz.pdf

 

 

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint, amit a legjobb magyar szakemberek állítottak össze, az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina Harmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
Moderna (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált) Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?