Létrehozva: 2020.02.20.

Hajdúsámsoni horrorerdő: a sintér temette a gödörbe a kutyákat – videó

Süvöltő Gyula, a helyi gyepmester temetett el állítása szerint egy tucatnyi kutyát a hajdúsámsoni horrorerdőbe. Mint mondta, csupa elhullott, elgázolt állatot. Azt mondja, ha több állat is van ott, a haragosai tehették oda őket. Az állatvédők szerint 100-nál is több kutya maradványai voltak a horrorerdőben.

A hajdúsámsoni gyepmester a telephelyén fogadta a kollégáinkat, majd körbevezette őket. A 60 éves férfi éppen a rendőrségi kihallgatásáról érkezett.

El kellett mennem a rendőrségre a horrorerdő miatt

– kezdte a Ripost-nak Gyula.

„Mivel nincs titkolnivalóm, elvittem az ebtelepünk hivatalos nyilvántartását is az összes állatról, amivel kapcsolatba kerültünk. 31 éve én vagyok ennek a kisvárosnak a mezőőre. Többek között nekem kell befogni a kóbor állatokat, amik az ebtelepünkre kerülnek, vagy állatvédőkhöz. De az én feladatom az elhullott állatok összeszedése is, amiket például autó ütött el.

Fotó: Sulyok László

„Én dobtam az állatokat a gödörbe!”

A Ripost-nak Gyula elismerte: ő volt az, aki a gödörbe temette az állatokat – állítása szerint csupán egytucatnyit, és szó sincs arról, hogy ő végezte volna ki őket.

Csak olyan állatok tetemeit, amik elhullottak betegségben vagy elütötte őket egy autó. Sosem bántottam egyet sem. Amikor össze kellett szednem tetemeket, akkor felhívtam az Atev Fehérjefeldolgozót, akiknek el kellene szállítania, de azt mondták, hogy nem fognak egy-egy kisállatért mindig autózni, ezután felhívtam az állatorvost, aki azt tanácsolta, hogy a fertőzésveszély miatt ássam el őket. Az a föld, ahol a gödrök vannak, régen egy szőlőskert volt, ahol nagy kutakat készítettek. Amikor évtizedekkel ezelőtt megszűnt a szőlőskert, a helyiek a kútgyűrűket kiszedték és elvitték. Ezért lettek ekkora gödrök a helyükön. Nekem is jól jöttek, hiszen nem nekem kellett méteres gödröket ásni a tetemeknek. Amikor beleraktam az elhullott állatokat, láttam, hogy mások is tettek bele korábban vadakat. Betemettem és távoztam. A legutóbbi ilyen alkalom egy hete volt, amikor egy asszony felhívott, hogy a háza előtt elgázoltak egy kutyát, ami elpusztult. Azt vittem oda.”

Kevés kutyát tart az ebtelepen

Amikor Gyula körbevezette kollégáinkat a területén, megmutatta a hivatalos ebtelepet is, amit tábla is jelzett.

Több kennel is van a kutyáknak építve

– mondta.

„Jelenleg 3 van nálunk, de összesen 14 férne be. Vannak saját kutyáink is, ők teljesen elkülönítve a birtokon élnek. A protokoll szerint ha én befogok egy kutyát, akkor papírt készítek róla és felhívom az állatvédőket, hogy tudnak-e gazdát találni nekik, de előfordult, hogy valamelyik néhány nap után visszakerült a gazdájához. Ha elviszik őket, dokumentáljuk, ki vitte el és hova. Ha befogok egy kutyát, egy elkülönített karámba kerül megfigyelésre. Az állatorvos megmondja, egészséges-e vagy sem. Előfordult olyan is, hogy betegségben elpusztult az állat, ekkor az orvos szintén kitölt egy papírt, amiben leírja, hogy mi az oka a halálának és milyen kutya volt. ”

Fotó: Sulyok László

A horrorerdő miatt haragosaira gyanakszik a gyepmester

Hatalmas port kavart a horrorerdő ügye: helyi állatvédők szerint száznál is több kutya lehetett Hajdúsámson határában elhantolva, és egy részüket állítólag agyonverték. Az egész miatt többen Gyulát hibáztatják.

Nem sokat alszom azóta

– mondta.

„Én tetemeket vittem oda, de nem bántottam egyetlen élő állatot sem. Már csak pár évem van a nyugdíjig, nem ilyen butasággal fogom elrontani… De emberileg is! Most is itt ugrálnak körülöttünk a kutyáink, szívem se lenne őket bántani, naponta az életünk részei. De a hivatásomnál fogva vannak konfliktusaim. Mellettünk van egy szegénytelep, ahonnan kijár néhány férfi az erdőbe és hordja haza az illegálisan kivágott tűzifát. Én pedig feljelentettem őket… Szóval biztosan van olyan, aki a vesztemet akarja.”

Nem tudni, pontosan mennyi állat volt a tömegsírban

A Ripost újból megkereste Kodolányi Endrét, a Speciális Állatmentő Egység alapítóját.

Amikor ott jártunk, hét pár napos tetemet vettünk ki a veremből

– kezdte Endre.

„Alattuk zsákokban oszladozó maradványok voltak, alatta pedig csontvázak. A „száznál több” tetem csak becslés, nem tudjuk pontosan, hány állatról lehetett szó. Az orvosszakértő, aki velünk volt, a kiemelés után megvizsgálta a tetemeket. Mindegyiknek a füléből és az orrából folyt a vér, és ütést láttak a fején, ami arra enged következtetni, hogy nem elgázolták őket, hanem agyon lettek verve.”

Hány állat volt, és miért tünedeztek el a kutyák?

A rejtélyes hajdúsámsoni köztemető ügyében rengeteg a kérdés, a polgármester is vizsgálatot indított. Az első kérdés: hány eltemetett állatról is van szó? Az állatvédők szerint 100-ról, a helyi gyepmester szerint ő egytucatnyit rakott ki, de mások is vittek oda tetemeket. Ha a gyepmester igazat mond, ki vitte oda a többi tetemet? És miért tünedeztek el a kutyák Hajdúsámsonról, mint azt a kisváros lakói a Ripost-nak elmondták?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, új képeken a Melrose Place sorozat egykor gyönyörű színésznői

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány