Létrehozva: 2019.10.01.

Hableány-tragédia: így trükközött kihallgatása közben a Viking kapitánya

Újabb jegyzőkönyvek jutottak a Ripost birtokába! Üzengetett az altisztjének, törölt a telefonján: még a rendőrségi kihallgatása közben is a bizonyítékok eltüntetésén dolgozott Jurij C., a Hableány sétahajóval ütköző Viking Sigyn kapitánya. Ez derült ki a kapitány által kitörölt és informatikai szakértők által visszaállított telefonos Viber-üzeneteiből.

Nem véletlenül került a Viking Sigyn kapitánya a házi őrizet után ismét 3 hónapra a rácsok mögé. Hiába fizette ki a 15 millió forintos óvadékot, hiába működött együtt a hatóságokkal, és jelent meg minden kihallgatáson, időközben olyan bizonyítékok kerültek a rendőrök és az ügyészek kezébe, amelyek egyértelművé tették: le kell tartóztatni őt.

Fotó: MTI

Az ügyészség szerint az ukrán férfi lelkén szárad a Hableány május 29-i tragédiája. A sétahajó, fedélzetén 33 koreai turistával és a 2 fős magyar személyzettel épp kikötni készült az esti városnéző túrája után, amikor Jurij C. a hatalmas szállodahajóval előzni kezdte, nekiütközött, és maga alá gyűrte. 27 ember meghalt, 1 eltűnt, 7 túlélte. A baleset után hiába figyelmeztették a saját fedélzetén lévő utasok, nem adott ki parancsot a mentésre az embereinek, sőt a környező hajókat sem figyelmeztette. A tanúvallomások szerint úgy tűnt, mintha észre sem vette volna, mi történt körülötte. Vagy pedig épp mással volt elfoglalva…

„Az igazságügyi informatikai szakvélemény szerint Jurij C.-től lefoglalt mobiltelefonon több ezer kommunikáció nyoma fellelhető, azokat azonban a gyanúsított törölte – áll az ügyészségi indítványban. – „A törlések egy része a baleset után, és a készülék lefoglalása előtt történt, amelyre a törölt, de a szakértő által visszaállított üzenetek tartalma utal.”

„Gyakorlatilag beismerte”

A kapitány a fiának, Viktornak több üzenetet is írt ebben az időszakban. Míg a rendőröknek váltig azt hangoztatta, hogy nem érzi hibásnak magát, addig neki egészen más hangnemben mesél a történtekről. A balesettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „nem láttam”, „nem vettem észre”, „lehet, hogy ütköztem vele”, folyik a tisztázás, lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy az én hibám.”

„Ezek a mondatok az álláspontom szerint felérnek egy beismerő vallomással” – jelentette ki dr. Sógor Zsolt, a Hableány tulajdonosának ügyvédje.

Gyanús, törölt beszélgetés a helyettesével

Ennél még terhelőbb az a beszélgetés, amely Jurij C. és a másodkapitánya, Toma M. között történt. Történetesen akkor, amikor a kapitányt a tragédia másnapján épp kihallgatták a rendőrök a balesettel kapcsolatban, akkor még csak tanúként.

J. C.: „Hello Misho! Ránéztél az AIS-ügyre? Még a rendőrségen vagyok.”

T. M.: „Helló Jurij! Nem, még nem, az, amit tegnap kaptunk az erre a régi AIS-re vonatkozó navigáció.”

J. C.: „Van-e valami az AIS-ből és a kamerából?”

T. M.: „Jurij, még nem, az emberek még keresnek, nézelődnek, de még semmilyen infó nincs.”

A beszélgetés a laikus számára alig érthető, ám aki ismeri az ügy aktáit, annak nagyon is sokat mond: a kapitány a radar- és kamerafelvételek felől érdeklődik, hogy van-e ellene terhelő bizonyíték...

Utólag bejelentkeztek a laptopjáról

Most már egészen világossá vált: Jurij C. a baleset idején nem nézte, mi van a hajója körül, hiszen utólag, a rögzített felvételekből szerette volna megtudni azt. A laptopjáról valaki be is jelentkezett, és megpróbálta megnézni a kamerafelvételeket, talán épp a másodkapitány a fenti beszélgetés után. A rendszer azonban szerencsétlenül épp aznap hajnal óta nem rögzített semmit, mivel megteltek a tárolók.

„Ez a beszélgetés a bizonyítéka annak, hogy Jurij C. megpróbált bizonyítékokat eltüntetni. Ha csak kíváncsiságból érdeklődött ezek utána a számára nagyon is terhelő adatok után, vajon miért törölte később az ominózus beszélgetést?” – tette fel a kérdést dr. Sógor Zsolt.

Hogy mire hivatkozott még az ügyész, illetve miért volt olyan fontos a kapitány számára az AIS és a kamerafelvétel, megtudhatja a keddi Ripost napilapból.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lengyel elnök kemény üzenetet küldött Oroszországnak

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

mandiner.hu

Áll a bál az USA-ban, mert nem mindenki meri kijelenteni a baloldalon, hogy Orbán Viktor „önkényúr”

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést