INSIDER

Figyelmeztetik a kutyák gazdáit, így készüljenek az esti tűzijátékra

Fontos dologra hívták fel a kutyák gazdáinak figyelmét. Ahogy a szilveszteri tűzijátékozáskor és durrogáskor, úgy az államalapítási ünnep miatti tűzijátékozás miatt is jobban oda kell figyelni a kis kedvencekre. A hirtelen hang- és fényhatások megrémiszthetik az állatokat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nagyon fontos dologra hívták fel a figyelmét a kutyák gazdáinak, ugyanis az államalapítási ünnepet a megszokottak szerint tűzijátékkal zárják országszerte. A hirtelen durrogást és fényhatásokat ijedtséggel és félelemmel élik meg a kis kedvencek – említette Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A tűzijáték okozta stressz miatt sokszor megpróbálnak megszökni, máshol menedéket keresni a kutyák, ez pedig rengeteg balesetet okozhat, ugyanakkor a macskák és más háziállatok is veszélyben vannak ilyenkor. Az állatvédelmi főfelügyelő azt javasolta a gazdáknak, hogy ha tehetik, maradjanak kedvencük közelében, legyenek vele együtt, vigyék be őket a lakásba és próbálják folyamatosan nyugtatni.

Ha mégis elszöknek az állatok, a plakátolás mellett az egyre népszerűbb közösségi felületeken, a környékbeli állatorvosoknál, az ebrendészeti telepeken és a menhelyeken is érdemes érdeklődni – mondta. Hozzátette: a kutyákba ültetett mikrochipeket is több helyen le lehet már olvasni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az elszökött, riadt állatok ijedtségükben vadabbak is lehetnek, ezért óvatosan kell megközelíteni őket, de általában örömmel veszik az emberi segítséget.

 

címkék: