INSIDER

Figyelmeztetik a kutyák gazdáit, így készüljenek az esti tűzijátékra

Fontos dologra hívták fel a kutyák gazdáinak figyelmét. Ahogy a szilveszteri tűzijátékozáskor és durrogáskor, úgy az államalapítási ünnep miatti tűzijátékozás miatt is jobban oda kell figyelni a kis kedvencekre. A hirtelen hang- és fényhatások megrémiszthetik az állatokat.
  • Szerző: Ripost

Nagyon fontos dologra hívták fel a figyelmét a kutyák gazdáinak, ugyanis az államalapítási ünnepet a megszokottak szerint tűzijátékkal zárják országszerte. A hirtelen durrogást és fényhatásokat ijedtséggel és félelemmel élik meg a kis kedvencek – említette Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A tűzijáték okozta stressz miatt sokszor megpróbálnak megszökni, máshol menedéket keresni a kutyák, ez pedig rengeteg balesetet okozhat, ugyanakkor a macskák és más háziállatok is veszélyben vannak ilyenkor. Az állatvédelmi főfelügyelő azt javasolta a gazdáknak, hogy ha tehetik, maradjanak kedvencük közelében, legyenek vele együtt, vigyék be őket a lakásba és próbálják folyamatosan nyugtatni.

Ha mégis elszöknek az állatok, a plakátolás mellett az egyre népszerűbb közösségi felületeken, a környékbeli állatorvosoknál, az ebrendészeti telepeken és a menhelyeken is érdemes érdeklődni – mondta. Hozzátette: a kutyákba ültetett mikrochipeket is több helyen le lehet már olvasni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az elszökött, riadt állatok ijedtségükben vadabbak is lehetnek, ezért óvatosan kell megközelíteni őket, de általában örömmel veszik az emberi segítséget.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?