INSIDER

Fejlemény, végre előkerülhet Erőss Zsolt holtteste

A hegymászó holttestét egyszer már látták a Himaláján, most pedig végre le is hozhatják onnan.
  • Szerző: Ripost

Hat évvel a halála után megtalálhatják Erőss Zsolt, az egyik legismertebb magyar hegymászó holttestét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

eross zsolt

Egy kínai expedíció most a Himalájára indult, többek közt azért, hogy lehozzák az ott meghalt sportemberek hegyen maradt testét. A csapat eddig 16 ember földi maradványait találta meg, lehozatalukkal kapcsolatban már felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Úgy tudni, hogy magyar egyelőre nincs a megtalált áldozatok között.

„A hegy több honfitársunk sírja” – mondta a Blikknek az 51 éves Szlankó Zoltán hegymászóoktató.

Ott halt meg a tragikus sorsú 27 éves dr. Gárdos Sándor, akit szélvihar sodort el, illetve az 54 éves Várkonyi László Konyi, aki jégomlás áldozata lett. A hegy „él”, a mozgások előhozhatják az eltűnt holttesteket.

A kínai expedíció sincs biztonságban, hiszen ha ásni kezdenek a hóban, hogy megtalálják a testeket, akár önmagukat is veszélybe sodorhatják. Így elsősorban azokat a testeket hozzák majd le, amikre a felszínen bukkannak rá.

Erőss Zsolt első magyarként 2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everestet. Hat éve, május 20-án társával, a 27 éves Kiss Péterrel elérte a Kancsendzönga csúcsát, de ereszkedés közben eltűntek. Kiss Péter holttestét másnap reggel látták, a 45 éves Erőss Zsoltét pedig egy évvel később, 8100 méter magasságban egy rámpán fedezték fel. Tavaly elhunyt édesanyja korábban azt nyilatkozta, ő azt szeretné, ha fia örökre a hegyen nyugodhatna, ám ha Zsolt holtteste továbbra is a rámpán hever, a kínaiak nagy valószínűséggel megtalálhatják.

Várkonyi László felesége, Beáta is mászó volt, de már nem megy magas hegyre.

„2010. április 26-án a férjem épp az alaptáborba ereszkedett, amikor fölötte levált egy ház méretű, 30 méteres jégtömb” – mesélte Beáta.

„Konyi felfelé menekült, de sajnos a jégomlás pont telibe kapta. Ezt onnan tudom, hogy egy másik mászó éppen filmezett. Annyiból jó, hogy megnéztem azt a felvételt, hogy tudom, nem az ő hibája volt a baleset, és nem szenvedett. A holtteste azóta sem került elő. Ha azzal keresnének meg, hogy megkerült és hazahoznák, nem egyeznék bele. Úgy gondolom, ő ott van jó helyen” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?