INSIDER

Ezt még senki sem láthatta! Bejutottunk az Északi Járműjavítóba

Történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló Közlekedési Múzeum. Egyben ez lesz az első tárlat, amelyet már a múzeum leendő otthonában, az Északi Járműjavítóban rendeznek meg, amit most először, és ebben az állapotában utoljára láthat a nagyközönség.
  • Szerző: Ripost

Kőbányára, az Északi Járműjavító hatalmas csarnokaiba költözik be a Közlekedési Múzeum a Városligetből. Itt nyílik meg július 16-án a múzeum történetének eddigi legnagyobb időszaki kiállítása Volt egyszer egy Északi, a történet folytatódik címmel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik címmel nyílik killítás

A nagyközönség most még az Északi Járműjavító eredeti, építkezés előtt álló ipari környezetébe is bepillantást nyerhet. „Ez a mostani múzeumépítés egészen új lehetőségeket nyit meg az intézmény számára: lehetőséget arra, hogy újra elfoglalhassa a múltjához és a gyűjtemény rangjához méltó helyét a világ közlekedési múzeumainak sorában” – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiállítás megnyitóján, amelyet nem véletlenül időzítettek július 15-ére: 175 évvel ezelőtt, 1846. július 15-én nyílt meg Pest és Vác között az első magyar vasútvonal.

 Északi Járműjavítóban

A Koporsó becenevű gőzmozdony az Északi Járműjavítóban

Az időszaki kiállításon az épület mellett rengeteg járművet, dízelmozdonyt megtekinthetnek az érdeklődők. Megtekinthetik a MÁV 242-es gőzmozdonyát is, amit megjelenése miatt szoktak Koporsónak hívni, illetve Szellemként is ismert. Utóbbi nevét azért kapta, mert olyan gyorsan suhant át a vidéken, hogy szinte egyik pillanatról a másikra el is tűnt, rekord, 161 km/h-s sebességet állítottak fel vele annak idején.

Északi Járműjavító

Újra itt a Bivaly

De itt áll már a Bivaly-sorozat első darabja is, amelyet korábban a Városligetben álló Közlekedési Múzeum előtt láthatott a nagyérdemű.

Tökéletes otthont talált a múzeum

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti
járműjavító bázisa volt, a múzeum révén egy nagyon egyedi hangulatú csarnokot mentenek meg, és adnak új funkciót egy ilyen meghökkentő nagyságú épületnek.

Nagyon egyedi hangulata van az északi Járműjavítónak

Nagyon egyedi hangulata van az északi Járműjavítónak

„Szeretnénk megmutatni a látogatóknak, hogy miért ez a legjobb hely a múzeumnak” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón.

Északi Járműjavítóban

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére 2019-ben a szakmai zsűri egyöntetű döntéssel a New York-i Diller Scofidio + Renfro világhírű építészirodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát választotta ki győztesnek. Több év után a Közlekedési Múzeum újra állandó kiállítóhellyel fog rendelkezni. Az új épület a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el, addig viszont – amíg erre az építkezések megkezdése lehetőséget ad – folyamatos időszaki kiállításokkal és számtalan programmal várja a múzeum a látogatókat.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 12:00 és 19:00 között tart nyitva.
Jegyet a https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/ honlapon és a helyszínen lehet venni. Mivel az eseményen biztonsági és járványügyi okokból létszámkorlátot vezetett be az intézmény, javasolják, hogy mindenki elővételben váltsa meg a belépőjét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?