INSIDER

Ezért keresnek önkénteseket a kórházba

Felhívást tett közzé a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványa: olyan munkatársakat keresnek, akik szívesen foglalkoznak beteg emberekkel, segítik a kórházak gyógyító-rehabilitáló tevékenységét. Nem ingyen ápolókat toboroznak, hanem olyanokat, akik szabadidejük egy részét beteg embereknek ajándékozzák. A Ripost elkísérte az egyik önkéntest a Szent János Kórházba.
  • Szerző: Ripost

A Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány a legnagyobb, betegeket segítő alapítvány, ami több budapesti intézménnyel áll szerződésben. A Szent János Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán járunk Stefanik Ildikóval. Itt mindig elkél a testi-lelki segítség, hiszen a súlyos műtéten átesett, gyakran újra járni tanuló, mozgásszervi betegségben szenvedő betegeket segíteni, biztatni, gyakran kísérni kell, hogy a fájdalmak ellenére próbáljanak mozogni, kevésbé érezzék magukat kiszolgáltatottnak, tehetetlennek.

„Két és fél éve járok a Szent Jánosba a munkám mellett. Látom, milyen jól jön a segítség a betegeknek és a kórházi személyzetnek egyaránt – mondja Ildikó. – A betegeknek jó, hogy itt vagyunk, lelkileg is támogatjuk, segítjük őket a gyógyulásban, közben tehermentesítjük az ápolókat, amikor olyan feladatokat veszünk át, amik nem igényelnek szaktudást. De ránk, önkéntesekre is hatással van ez a tevékenység. Mi is sokat kapunk a betegektől és az ápolóktól: a hálájukon felül türelemre, együttérzésre tanítanak, érezzük, mennyire szükség van ránk. Az itteni munka hatására jelentkeztem egyetemre, szociális munkás szakon végzek idén. Nagyon jó érzés segíteni másokon” – magyarázta a %Ripost%-nak Ildikó.

A betegek megerősítik: az önkéntesek hozzájárulnak a gyógyuláshoz. Lázár János hentesként dolgozik, ezért különösen nagy baj a számára, hogy gerincbántalmai vannak.

„Nagy érvágás, hogy hetekig kórházban kell lennem, kiestem a munkából is, épp elég baj ez! Jólesik Ildikó biztatása és segítsége, erőt ad ahhoz, hogy a fájdalmak ellenére mozogjak, ahogyan az orvos meghagyta, és így gyorsabban gyógyulok. Sok aprósággal is megkönnyíti az itt tartózkodásomat, amitől jobban érzem magam. Itt annak, ami a hétköznapi életben kis dolog, sokkal nagyobb a jelentősége, egy kis kényelem, egy kis gondoskodás ezerszer annyit jelent, mint egy egészségesnek!”

Ildikó és önkéntes társai sétálnak a páciensekkel, a közösségi szobákban felolvasnak, társasjátékot játszanak vagy kártyáznak a beavatkozásra váró, vagy a már felépülőfélben lévő betegekkel. Ha kell, segítenek a tisztálkodásban, evésben és ivásban, mozgásban.

A Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány jelenleg körülbelül száz önkéntessel dolgozik 19 kórházban, de Jani Erzsébet, az alapítvány vezetője szerint még legalább ennyi segítőre lenne szükség.

„Az internetes felhívásunkra néhány nap alatt sokan jelentkeztek, ez is bizonyítja, hogy az emberekből nem veszett ki a segíteni akarás” – mondta a %%-nak. – „Évente tartunk újabb toborzást. Az interneten és a kórházakban is lehet hozzánk jelentkezni.”

 

Vidéken is vannak segítők
A szegedi Talentum Alapítvány 15-18 önkéntese a városi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban segíti az orvosok és ápolók munkáját. Az önkéntes betegápoláshoz nincs szükség egészségügyi képzettségre, hiszen olyan feladatokat jelent, amiket teljes biztonsággal elvégezhetnek, akár egy családtag – magyarázta Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, az alapítvány vezetője. Ezzel együtt megnézik, ki kerül be a programba, és 40 órás felkészítő képzést tartanak a számukra, ami alkalmassági vizsgával zárul, mert fontos, hogy a betegekhez felkészülten érkezzenek. 

És ezeket olvastad már?