INSIDER

Ezért jött újra divatba a házasság

Egyre többen kötnek Magyarországon házasságot és egyre kevesebb a válás, ennek köszönhető, hogy 200 ezerrel többen élnek ma házasságban, mint 2010-ben – derült ki a Nagycsaládosok őszi találkozóján. A világon egyedülállóan a magyar kormány már a házasságkötéstől kezdve támogatja a családalapítást, és a családvédelmi akciótervnek máris érezhető hatásai vannak
  • Szerző: J.J.

Öt párnak adták meg a kezdő lökést a nagycsaládos lét felé a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóján a szentendrei Skanzenben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Idén június végéig 24 ezer 20 pár mondott igent a közös életre, ez azt jelenti, hogy most közel 200 ezerrel többen élnek házasságban, mint 2010-ben„ – hangsúlyozta Novák Katalin, az EMMI államtitkára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum amfiteátrumában tartott ceremónián.

„A házasságkötés, a gyermekvállalás, a családalapítás magánügy, de nagy hatása van a közösségre, ezért ez a legszemélyesebb közügy” – tette hozzá. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre négygyermekes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nagycsaládosnak lenni sajátos gondolkodásmódot jelent. A fiatal pároknak, akik a rendezvényen házasodtak össze, Szentendre elengedte a szokásos költségeket, és további nászajándékként neves autómárkák modelljeit tesztelhetik a mézeshetek alatt. Természetesen ők is felvehetik a 10 millió forintos babaváró hitelt, igénybe vehetik a fiatal házasoknak egy éven át járó ötezer forintos adókedvezményt és a családi otthonteremtési kedvezményt is.

 

Idén már több mint 25 ezren kötöttek házasságot

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott a KSH adatai szerint. 2010-ben volt a mélypont, akkor 35,5 ezer pár járult anyakönyvvezető elé. 2010 óta folyamatosan nő a házasulók száma, 2016-ban már meghaladta az 50 ezret, idén pedig eddig már több mint 25 ezer pár kötötte össze az életét. Ezzel párhuzamosan csökken a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb házasság végződik válással.

 

3,3 milliárd forint maradt az újházasoknál tavaly

Négy év alatt megnégyszereződött azoknak a száma, akik kihasználták az első házasoknak járó adókedvezményt – közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. A személyi jövedelemadó bevallások alapján 2018-ban a 85 ezer első házas összességében 3,3 milliárd forintot spórolt, 2,8 milliárddal többet, mint 2015-ben.

A kormány a gyermekek után járó családi kedvezményt egészítette ki 2015-től az első házasok kedvezményével, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti már a kezdetektől a családalapítást – emlékeztetett az államtitkár. A havi ötezer forintos állami nászajándékhoz rendkívül egyszerű módon hozzá lehet jutni: csak le kell adni a munkáltatónak egy nyilatkozatot erről.

Nagyon népszerű a babaváró hitel

A kormány tájékoztatása szerint eddig több mint 31 ezren igényelték az ifjú házasok babaváró hitelét, és közel 19 ezer házaspár már meg is kapta a pénzt, 88 százalékuk a maximális 10 millió forintot.

 

Példamutató a magyar családpolitika az olasz lap szerint

Az Il Giornale című olasz napilap a szeptember 9-én Budapesten rendezett nemzetközi demográfiai konferencia kapcsán ír a magyar családpolitika eredményeiről. A lap szerint „Orbán Viktor Magyarországának adatai ellentétben állnak a legtöbb európai országéval”, például az ország az OECD-átlag kétszeresét költötte el családok támogatására. A szerző idézi, hogy 2010 óta a házasságkötések száma 42 százalékkal, míg a termékenységi mutató 21 százalékkal emelkedett, az abortuszok száma pedig jelentősen csökkent.

Nagy Anikó négy gyermeket nevel férjével, a két kisebbel, Endre Elekkel és Flóra Mártával utazott Debrecenből a találkozóra. „ A két nagy már kamasz, nekik más programjuk van, de a kicsik nagyon élvezik a programokat„ – mondta a Ripostnak.

Cserháti Györgyi és férje, Szabó Béla öt gyereket nevel Veszprémben: Hédit, Donátot, Lénát, Dórát és Hannát.„ Mivel a gyerekek között kicsi a korkülönbség, egy ideig nehéz volt velük kimozdulni, de kárpótolt bennünket az a sok öröm, ami velük jár” – árulta el az anyuka.

 

A nagycsaládosok összefognak, egymást is támogatják. Példát mutatnak erre dr. Eszlári Zsolték: Emődön fogják össze a helyi közösséget, rendezvényeket szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?