INSIDER

Ellopják a járdát a lakótelepeken!

Egyre nehezebb a gyalogosok helyzete a budapesti lakótelepeken: egyre több helyen építik be üzlethelyiségeknek az árkádos átjárókat, sok helyen pedig az autók foglalják el a járdát. A kisgyerekek és az idősek is az úttestre kényszerülnek, babakocsival, csomagokkal botladozva az autók között...
  • Szerző: Ripost

Háborognak a lakók a 18. kerületi Havanna lakótelep egyik házsorán Budapesten: beépítették a ház alsó részének az egyik sarkát, a ház alatti árkádos közlekedőt. Üzlet fog nyílni a területen, az építménynek egyetlen ablaka sincs, csak egy ajtón lehet belátni, az ott dolgozók azt mondják, mindent lehet majd kapni: ruhától a háztartási eszközökön át az élelmiszerig, mindent, ráadásul olcsón.

Gyalog kerülni kell, az úttesten át

A környéken amúgy is sok az üzlet, a legnépszerűbb az italbolt, a bolt előtti járdarészen egy rámpán pedig rengeteg ember ücsörög. Már miattuk is kerülni kell, a kismamák rendszerint az úttesten tolják a babakocsikat, a helyzetet pedig tovább rontja a sok autó, amelyek egy része a járdán parkol. Korábban az árkád alatt lehetett kerülni, ám az a biztonságosabb lehetőség most megszűnt. Az idősek is az úttesten közlekednek, ezért is gyakoriak a konfliktusok, az autósok haladnának, nem tudják hol kikerülni az úttesten gyaloglókat.

Gyerekkoromban még mindenhol át lehetett menni az árkádok alatt, de szép lassan szinte az összeset beépítették

– meséli K. Zsuzsanna, az egyik lakó. – Már nem lehet biztonsággal közlekedni, állandóan az úton kell tolni a babakocsit – teszi hozzá.

Esténként pedig a parkolóhelyekért megy a verseny.

- Ó, hát itt már volt, hogy a végletekig fajult a vita. Sok az autó, nem férnek el, sokan nem találnak parkolót, ezért mérgesek, ha idegen kocsit látnak a házuk előtt. Volt, hogy kromofággal fenyegették egymást. De az is általános, hogy az autós megunja a parkolóhely-vadászatot, és egyszerűen felparkol a járdára -  mondta István, aki 30 éve lakik a Havannán - Amikor ezeket a házakat építették, még nem volt ennyi autó, kevesebb parkolóhely kellett – teszi hozzá.

Hasonló a helyzet a kispesti lakótelepen is.

- Sokan azt hiszik az autójukkal együtt közterületet is vásároltak maguknak. Jön, felparkol a járdára, a kapu elé, senki sem fér el tőle, nem érdekli. Más úgy parkol, hogy a járdára és az úttestre is belóg az autója, aztán megy a dudálás meg az ordítás.

Gyakran le kell mennünk az úttestre, másként nem férünk el, akkor meg velünk ordítanak, hogy miért csúszunk-mászunk az úton, akadályozzuk a haladást

- mondta a %%-nak a 60 éves Rózsika néni Kispesten -  A szomszédomnak 2 kicsi gyereke van, mindig mondja nekem, hogy kész horror amíg eljut a játszótérig.

Büntessék gyakran a járdán parkolókat!

A KRESZ szerint tilos a járdán parkolni, csak akkor szabad, ha ez a tábla megengedi. Különben az út szélén a menetirány szerinti jobb oldalon lehet szabályosan parkolni. Nem csak a lakóknak okoznak gondot a járdán parkolók: decemberben például a szombathelyi lakótelepen egy tilosban parkoló autó miatt akadtak el a mentők. A BMW-s a sárgával felfestett tilosban állt meg. A mentő ezért csak nagyon lassan tudott kitolatni, súlyos szívbeteg férfit vittek, aki később meg is halt. Akkor a mentősök azt mondták, gyakran megnehezítik a munkájukat a szabálytalanul parkolók.

És hogy mi a megoldás? A havannai lakók szerint az, hogy a rendőrök, közterület-felügyelők sűrűn járják a várost, és mindenkit azonnal büntessenek meg, aki a járdára parkol!

Vita az árkádok beépítése körül

Nem tilos beépíteni a lakótelepi árkádsort, és az adott lépcsőház jól is jár vele: a bérleti díjból bevétele van, így csökkentheti a közös költséget, vagy többet tud költeni felújításokra. De mindenki más viszont rosszul jár: szép lassan városszerte megszűnnek az esőtől védett, fedett átjárók, az autók miatt pedig nem tudnak közlekedni a gyalogosok.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?