INSIDER

Elképesztő programok várnak ma a városligeti Millennium Házában

A különbségeink sokszor eltávolítanak minket egymástól, pedig annyi mindenben hasonlítunk!
  • Szerző: Ripost

A Millennium Háza kezdeményezésében ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány közreműködésével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az interaktív foglalkozásokon keresztül felhívják a figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a fogyatékkal élőknek meg kell küzdeniük mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat.

A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapest Projekt keretében átadott és hamarosan elkészülő fejlesztések mindegyikét – a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum építésétől, a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig – az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, s a projekt elkészültével Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz a Városliget.

A program első szakmai napja az iskolás osztályoknak és pedagógusoknak szólt, míg ma, a második napon az érintett, illetve a téma iránt érdeklődő családokat várják a szervezők.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Városliget adhat otthont egy ilyen kiemelten fontos társadalmi üzenetet közvetítő eseménynek, hiszen a Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a Liget valamennyi megújuló elemében érvényesüljenek az egyenlő hozzáférés alapelvei” – beszélt a városligeti fejlesztések esélyegyenlőségi szempontjairól Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre, senki sem szenvedhet hátrányt a Ligetben amiatt, ha fogyatékkal él. Annak érdekében, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzük és valósítsuk meg, kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattunk tizenhárom, fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezettel, akiknek a javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója” – mutatta be parktervezés menetét a vezérigazgató, majd hozzátette: „Az ebben megfogalmazottak garantálják, hogy a megújuló Városligetben felújított vagy újonnan épült parkelemek, intézmények maradéktalanul megfelelnek az akadálymentesítési elvárásoknak. Büszkén mondhatom, hogy az új parkfejlesztésekkel, a felújított Vakok kertjével, a Városligeti Nagyjátszótérrel és Sportcentrummal mára egy sokkal jobban és könnyebben használható hellyé tudtuk változtatni a Ligetet a fogyatékossággal élők számára, és hamarosan további fejlesztésekkel készülünk a számukra.”

Október 9-én, szombaton a családok kerülnek fókuszba, ahol a programok a Millennium Házában és köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban zajlanak. Az intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész előadásában koncertek, mese- és bábelőadások lesznek láthatóak, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések is gyógyult fiatalokkal, és tárlatvezetések is várják az érdeklődőket egész nap.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?