INSIDER

Elindult a visszaszámlálás: órák kérdése, hogy eldobjuk a maszkokat, de mi van, ha valaki ragaszkodik hozzá?

Talán már ma, de legkésőbb holnap megszabadulhatunk végre a maszkoktól. Már csak néhány ezer oltás kell hozzá.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan fellélegezhetünk és megszabadulhatunk a maszkoktól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Könnyen elképzelhető, hogy még ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, így újabb könnyítések jönnek.

Fotó: Ripost

Orbán Viktor péntek reggeli interjújában elmondta, hogy már nagyon közel járunk, a koronavírus hivatalos tájékoztató oldala reggel 9 órakor már 4 495 888 fő beoltottról számolt be.

A lakosság több mint felét így már beoltották, a harmadik hullám elvonult és jelentősen csökken a napi aktív fertőzöttek száma is.

A magyar kormányfő szerint, amint elérjük az 5.5 milliót a következő enyhítések lépnek életbe:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem.

Hamarosan újra így utazhatunk a tömegközlekedési járműveken (Fotó: Ripost)

  • A védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó egységekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra, vagyis például moziba, színházba. Ezeken a helyeken sem kell már maszkot hordani.

Látogatók a fõvárosi Corvin moziban (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.
  • Az 500 főt meghaladó sportrendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, ugyanakkor a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

A korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta reggeli rádióinterjújában, hogy a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg, így azt továbbra is bárki, bárhol viselheti, ha szükségét érzi.

Megnyílik a határ mentén élők számára is az oltás

Magyarország mától megnyitja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. Fontos, hogy nem csak a magyarok, hanem külföldiek is jelentkezhetnek. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, oltóbuszokon és határ közeli kórházi oltópontokon vehetik fel az oltást, ahová a határtól e célra kijelölt buszok szállítják az oltandókat. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?