INSIDER

Életfogytiglanra ítélte az Iszlám Állam katonáját a Fővárosi Törvényszék

Hasonló ügyben magyar bíróság évtizedek óta nem járt el. Terrorszervezetével rettegésben tartott egy várost.
  • Szerző: Ripost

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A tényállás szerint a fiatal férfi 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. A vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét.

Budapest, 2020. december 3.
Az ítéletet kihirdetésén Haszan F. az ellene tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bûncselekmények miatt indított büntetõperen a Fõvárosi Törvényszéken 2020. december 3-án.Az Iszlám Állam egykori katonáját életfogytiglanra ítélte emberölésekkel megvalósított emberiesség elleni bûntett miatt a Fõvárosi Törvényszék kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs döntésével. A vádlott leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.
MTI/Koszticsák Szilárd

A bíró szóbeli indoklásában az Iszlám Államot a valaha volt leghatalmasabb terrorszervezetként jellemezte, amely szervezett katonai erővel is rendelkezett, kegyetlen kivégzéseket – nyilvános lefejezéseket, torokelvágásokat, megkövezéseket, emberek magas épületekről a mélybe taszítását – hajtotta végre. Ezeket a cselekményeit sokszor videón rögzítették és az interneten is közzétették megfélemlítés céljából.

Az eljárás adatai szerint a vádlott csatlakozott ehhez a terrorszervezethez és a katonájaként több gyilkoságban tevőlegesen részt vett, amit főként az eljárásban meghallgatott tanúk bizonyítottak.

Budapest, 2020. december 3.
Mikó Gergely bíró kihirdeti az ítéletet Haszan F. bûntetõperén a Fõvárosi Törvényszéken 2020. december 3-án, amelyet a szír férfi ellen tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bûncselekmények miatt indítottak. Az Iszlám Állam egykori katonáját életfogytiglanra ítélte emberölésekkel megvalósított emberiesség elleni bûntett miatt a Fõvárosi Törvényszék kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs döntésével. A vádlott leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.
MTI/Koszticsák Szilárd

A bíró kiemelte, hogy hasonló ügyben magyar bíróság évtizedek óta nem járt el. Az ügy különleges abból a szempontból is, hogy számos nemzetközi vonatkozása van. Külföldi az elkövetője, az áldozatai, a tanúk és a cselekmények helyszíne is, tárgyi súlya pedig nemzetközileg is kiemelkedő.

Az eljárás adatai szerint F. Hassan az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, a terrorszervezet céljaival azonosult. A terrorszervezet az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbüntette, megsemmisítette.

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?