INSIDER

Egymillió forintot talált a vonaton, visszaadná a tulajdonosának

Egy monori férfi állítása szerint kedden délután egy pénztárcát talált a Budapestről Monorra tartó vonaton, benne a tárca tulajdonosának irataival és egymillió forinttal.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A megtaláló nem akarta eltenni a talált pénzt, így a Facebook-on egy csoportban tette közzé, hogy akié a fotón látható tárca, az névvel, lakcímmel nála át tudja venni. A férfit megpróbáltuk elérni, de lapzártánkig nem válaszolt. A poszt azóta lekerült az internetről. Így, ha igaz a történet, elképzelhető, hogy már egymásra találtak a pénz tulajdonosával. Megkerestük a rendőrséget és a MÁV-ot az ügyben, lapzártánkig egyik sem kapott bejelentést sem a megtalálótól, sem az esetleges elvesztőjétől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Mindent jegyzőkönyveznek

„A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba vesszük. Ha a pénzt is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával. Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani„ – közölte lapunkkal a vasúttársaság.

Bűncselekmény megtartani a pénzt

A csábítás nagy lehet, de 1 év börtönt is kaphat, aki megtartja, amit talál. A büntető törvénykönyv szerint „ki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Más kérdés, hogy lebukik-e az illető: sok vonat és utca is be van kamerázva, így ha elhagyunk egy pénztárcát, és megszerezzük vagy a hatósággal előkerestetjük a kamerafelvételeket, van esély megtalálni a becstelen megtalálót – a becsületes megtalálónak pedig le kell adnia azt a közlekedési cégnél vagy a rendőrségen.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?