INSIDER

Egy nap alatt hat autó égett ki! Miért egyre több a kocsitűz?

Hétfőn egyetlen nap alatt hat autó gyulladt ki rejtélyes körülmények között az ország különböző pontjain. Előző nap is kiégett egy kocsi. Mint azt a Ripost a katasztrófavédelemtől megtudta, egyre gyakoribb a kocsitûz, amit okozhat a napon hagyott autóban lévő öngyújtó, spray, festék vagy hígító is. A következő napokban kánikula várható, jó lesz vigyázni!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Lángra kapott és teljes egészében kiégett egy személygépkocsi vasárnap a Vas megyei Balogunyomban, a Dózsa György utca egyik családi házának udvarán, nem messze a lakóépülettől. A családi ház műanyag ablaka is megolvadt, jó, hogy a család otthona nem égett le.

Hétfőn hat autó gyulladt ki az ország különböző pontjain.

Gödön hárman utaztak a járműben, időben észrevették a tüzet és kiszálltak.  Ózdon a Virág utcában egy személykocsi utastere borult lángba, míg Fadd közelében egy földúton közlekedő autó gyulladt ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Izsófalván, a Szabadság úton is szükség volt a tűzoltókra, itt a lángok a motortérből az utastérbe is átterjedtek, a kocsi teljesen kiégett. Hétfőn két teherautó is kigyulladt. Kisújszállás külterületén egy kocsi levegőszűrője kapott lángra, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 37-es főúton, Taktaharkány közelében egy másik teherautó teljesen kiégett.

Ijesztő ez a sok tűzeset, különösen, hogy nem mindig a motornál, hanem előfordul, hogy az utastérben keletkezik a tűz.

 

„Sőt, ez eléggé gyakori!" – erősítette meg a %%-nak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„ Az összes gépkocsitűz 32 százaléka az utastérben keletkezik. Tavaly 202 gépjárműtűz keletkezett a motortérben, 133 az utastérben, jellemzően a műszerfalon. 22 esetben a kerék vagy a fékrendszer hibája miatt gyulladt ki a jármű, 6 esetben a kipufogórendszerben keletkezett tűz. 128 esetben az autó teljesen kiégett és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hol és miért keletkezett a tűz."

Ha parkoló autó gyullad ki, akkor elsősorban gyújtogatásra gyanakodnak, és előfordul az is, hogy valami a kocsi közvetlen közelében kap lángra és az terjed át. Ám az utastérben hagyott tárgyak is lehetnek „bűnösek”.

 

„Ha kint 30 fok van, az utastérben egy óra elteltével már 62 fokra forrósodik a levegő.

A spray-k hajtógáza robbanásveszélyes PB-gáz. Ahogy emelkedik a kocsiban a hőmérséklet, úgy melegszik az ott hagyott spray hőmérséklete, és úgy nő benne a nyomás. Egészen addig, amíg fel nem robban" – figyelmeztet Mukics Dániel. Ugyanígy lángra lobbanhat a bent felejtett hígító, festék, öngyújtó is.

Az utastéri tüzek gyakori oka az elektromos hiba is, de az inkább csak füstöl, zárlatot okoz. A dohányzás sem annyira kockázatos, mint gondolnánk, a gyári üléshuzatok ugyanis nehezen éghető anyagokból készülnek. Viszont egy elhanyagolt autónál, amelyből a tömítéseknél szivárog az olaj, kisebb műszaki meghibásodás következtében is keletkezhet tűz. Furcsamód éppen az ütközés a legkevésbé kockázatos a tűz szempontjából.

 

„Csupán 0,29 százalék rá az esély, vagyis csak minden 342. közlekedési baleset során gyullad ki egy autó. Tavaly 16757 közúti közlekedési baleset történt és mindössze 49 autó gyulladt ki az ütközés miatt" – tette hozzá a szóvivő.

 

Mit tehetünk, ha kigyullad az autó?

 

Amennyiben füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, álljunk félre és ellenőrizzük az autót. Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap és hatalmas lánggal csap fel. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a készülék tartalmát. Ha biztonságosan ez lehetséges, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsunk.

 

 

Tavaly több mint félezer autó égett ki

2016 2017 2018 2019.07.23-ig
460 460 578 294

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?