Létrehozva: 2022.01.19.

Dömötör Csaba: 4 kormányzati döntés született a családok támogatására

Lényegre törő videóval jelentkezett Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Benzinárstop, kamatstop, élelmiszerárstop és rezsicsökkentésDömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője a kormány 4 fontos, az árak megfékezésére és a családok támogatására szolgáló döntéséről készített egy rövid, ám velős összefoglalót.

Dömötör Csaba

A politikus friss videójában a fentieken túl említést tesz a júniusig érvényben lévő hitelmoratóriumról, az érintettekhez rövidesen megérkező 13. havi nyugdíjról és a családi adó-visszatérítésről is.

„Az a célunk, hogy a járvány nehézségei ellenére is tovább erősödjön a gazdaság, és ezt minden magyar család érezze is a saját életében” – hangsúlyozza Dömötör Csaba.

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: Magyarország Európában az elsők között haladta meg a járvány előtti gazdasági teljesítményét, tavaly 6,4 százalékkal erősödhetett a bruttó hazai termék, és idén is jóval 5 százalék feletti bővülés várható – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött posztjában, amelyben Kósa Lajos és Fiák István levelére válaszolt a 25 év alattiak szja-mentességéről.

Varga Mihály hozzátette, ez lehetőséget ad arra, hogy megerősítsék azokat, akiket a válság leginkább sújtott: az időseket, a gyermeket nevelő családokat, a vállalkozásokat és a fiatalokat. Ezt szolgálja a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítése, a családi adóvisszatérítés, a munkát terhelő adók újabb, 750 milliárd forintos csökkentése és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége is.

A miniszter hangsúlyozta, a fiatalok életkezdésének és családalapításának támogatását a kormány 2010 óta kiemelten kezeli.

A munkába állás, a saját otthonhoz jutás és a gyermekvállalás mind-mind nehéz feladat, ezért ezekhez a kormány jelentős segítséget ad a fiataloknak. Ezért vezették be például az otthonteremtési támogatásokat, a babaváró hitelt, az első házasok adókedvezményét és a családi adózást.

Varga Mihály megjegyezte, ebbe a sorba illeszkedik, hogy idén januártól mentesítik a 25 év alatti fiatalokat a személyi jövedelemadó megfizetése alól az átlagbér szintjéig.

Kiemelte, az intézkedéssel 140 milliárd forint marad félmillió fiatal munkavállalónál: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente.

Az adómentesség szabályai a gyakorlatban is egyszerűek és világosak: a 25 év alatti munkavállalónak – általános esetben – először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb. Az adókedvezmény már januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató.

A kormány azon dolgozik, hogy az adókedvezmények és a támogatások bővülő rendszere érdemben segítse a fiatalokat, és egyre jobban megérje Magyarországon családot alapítani – írta a pénzügyminiszter.

Az év eleji intézkedések öt-hat millió embert is segíthetnek és 1500 milliárdnál is többet jelentenek idén a társadalomnak és a gazdaságnak, miközben a baloldal programja ma is a megszorítás – erről Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára beszélt a Mediaworks Hírcentrumának.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban azt mondta: az elmúlt tizenkét év alapján pontosan látható, merre menne tovább a mostani kormány, de az is kitalálható, a baloldal mit tenne kormányon. A baloldal programja ma is a megszorítás. Kijelölt miniszterelnök-jelöltjük most is a rezsicsökkentés, a minimálbér, a 13. havi nyugdíj eltörléséről beszél és arról, hogy hiba volt megszüntetni Gyurcsányék vizitdíját és kórházi napidíját.

Tállai András arra a kérdésre, hogy miként értékeli azokat a baloldali kritikákat, amelyek szerint a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytat, Tállai András úgy válaszolt: a 2020-2021-es gazdasági visszaesés kétszer akkora erejű volt, mint a korábbi világválság 2008-2009-ben. Ennek ellenére tavaly 6,4 százalékkal növekedhetett a magyar gazdaság, idén pedig több mint ötszázalékos bővüléssel számolnak.

Tudni kell azt is, hogy a magyar gazdaságé a legmagasabb beruházási ráta az Európai Unióban, miközben csökkentik az államadósságot és a GDP-arányos hiánycélt is. Utóbbi az év végi kormánydöntések nyomán idén 5,9 százalék helyett 4,9 százalék lehet.

Arról, hogy a kabinet az év végén 350 milliárdos zárolást hajtott végre, miközben elhalasztott állami beruházásokat 750 milliárd forint értékben és a baloldal szerint ez megszorítás, Tállai András elmondta: a 2008-2009-es válság időszakában előbb Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, és külföldi utasításra ők ketten vezényelték le a magyar történelem egyik legbrutálisabb megszorítását. Megemelték a forgalmi adót, befagyasztották a családi pótlékot, elvették a családi adókedvezményt és otthonteremtési támogatásokat, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentették, a táppénzt pedig tíz százalékkal megvágták. Elvették a 13. havi nyugdíjat és felemelték a nyugdíjkorhatárt. Kivéreztették a közszférát, a közszolgálati dolgozók bérét befagyasztották, megvontak tőlük egyhavi bért, s még országos, általános ingatlanadót is bevezettek. Mindeközben a rezsit tizenötször emelték.

Tállai András hangsúlyozta: sem az év végi zárolás, sem az idei kormányzati beruházások egy kisebb részének elhalasztása nem nevezhető megszorításnak. Annyi történt csupán, hogy bizonyos fejlesztéseket, kiadásokat átütemezett a kormány. Ezt pedig azért tette, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai programok folytatása, végrehajtása zökkenőmentes legyen. Ennek nyomán már él a fiatalok szja-mentessége, a változtatás 140 milliárd forintot jelent évente az érintett nagyjából félmillió, pályája elején járó munkavállalónak. Január elejével csökkent a munkáltatók közterhe is. A változtatás évi hatszázmilliárd forintot hagy a gazdaságban azért, hogy a vállalkozások könnyebben kigazdálkodhassák a minimálbért. Idén húszszázalékos emelés után bruttó kétszázezer forint lett a legkisebb kereset összege. A minimálbér növelése akár egy-két millió munkavállaló fizetését is növelheti, vagyis a kormány adócsökkentésének előnyeit közvetve ennyien érezhetik. Béremeléssel indult az év az ápolóknak, az orvosoknak, a rendőröknek, a katonáknak, a pedagógusoknak, a szociális és kulturális dolgozóknak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a következő hónapban megkezdődik például a családi adó-visszatérítés kifizetése. Ilyen kormányzati intézkedés még nem volt Magyarországon, ennek részeként csaknem kétmillió szülő kap vissza több mint 600 milliárd forint befizetett adót. Ezzel egy időben, február közepén vehetik kézhez a nyugdíjasok a teljes összegű 13. havi juttatást, ami 370 milliárd forintot jelent 2,5 millió nyugdíjasnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha beépíti étrendjébe ezeket a gabonaféléket, nemcsak egészségesebb, karcsúbb is lesz

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

metropol.hu

Micsoda dekoltázs: Salma Hayek mesés esküvői fotóit látnod kell!

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!