Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2021.06.09.

Csúcsinnováció: Forradalmian új rákgyógyítási módszert mutatnak ma be

Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének forradalmian új eljárását, mely iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A régióban elsőként, Magyarországon nyílik lehetőség rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigy göb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa a Ripost-nak elmondta: a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent. Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen rövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválthatja ez az ambuláns kezelés, amely az előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe – ismertette Dr. Deák Pál Ákos.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Az intervenciós radiológus kiemelte:

Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigy tumorokat érintő kutatásokat, melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezi.

Az eddigi tapasztalatok alapján a sikeres kutatási eredmények nyomán nyújtható új, minimál-invazív, költséghatékony szolgáltatásra európai szinten nagy kereslet várható, mely biztosítja a kutatásra fordított jelentős befektetés megtérülését.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Dr. Deák Pál Ákos kiemelte: a pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet. A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata.

Dr. Deák kivételes lehetőségnek nevezte, hogy alig két évvel a régióban egyedülálló orvostechnológiai fejlesztések – a jóindulatú pajzsmirigygöbök rádiófrekvenciás ablációval, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztással, azaz krioablációval történő eltávolítása – után a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet újra különleges innovációra készül. Hozzátette: a forradalminak nevezhető eljárások mellett az is nagyon fontos, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke, a Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumok elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja szerint jelentős előrelépés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet másik, a régióban szintén egyedülálló kezelése is: a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusa, a fibroadenoma megszüntetése fagyasztásos eljárással, krioablációval, amellyel szintén elkerülhető a hagyományos műtét. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A technológia fájdalommentes és ambulánsan elvégezhető. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete. A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak, noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció.

A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában először – Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA eljárás egyetlen tudásközpontja a Kelet-Közép Európai régióban.

origo.hu

Agresszív baloldali fiatalok tomboltak és vertek rendőröket Rómában - videó

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

mandiner.hu

Nyugatról odaszúrtak volna Magyarországnak, de hatalmas hibát követtek el

ripost.hu

Férjhez ment Kunovics Katina, Győzike komoly bonyodalmakat okozott az esküvőjén

origo.hu

Hátborzongató titkot mondott a NASA a földönkívüliekről

travelo.hu

Egy teljesen újjászületett fürdő színesíti a hazai kínálatot

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

Kiadta Ausztriának a brutális mozis gyilkost Magyarország

INSIDER

„Az angyalok őrizzék álmukat” - hátborzongató gyermeksírokra bukkant egy magyar csapat - Videó!

INSIDER

"Zsuzsi élete ajándék volt, amiért hálával tartozunk" - több százan kísérték el utolsó útjára Csire Zsuzsit

INSIDER

Borzalmas baleset Budán, rohantak menteni, a villamos is leállt