INSIDER

Dr. Mangó Gabriella: Covid után kell a szex is a vitaminpótlás mellett!

Többen, akik átestek a Covid-fertőzésen, azonnal rohannának és ugyanott folytatatnák az életüket, mint karantén előtt. Nem tudják, hogy mennyi idő elteltével és milyen típusú vizsgálatokra volna szükségük, vagy mi mindent csinálhatnak – írja dr. Mangó Gabriella, az ismert háziorvos a közösségi oldalán. Megkeresésünkre a doktornő útmutatást adott, mikor és minek van itt az ideje, beleértve a szexet is.
  • Szerző: Ripost

Dr. Mangó Gabriella szerint idő kell a szervezetnek a teljes regenerálódásra egy Covid-fertőzés után. „Mindenki engedjen időt a szervezetének, hogy helyreálljon és ne kelljen két hét múlva újra röntgenezni vagy vért venni” – javasolja a doktornő. Legalább egy hónapot érdemes várni a sportolás újrakezdésével, azzal, hogy az életet olyan ritmusban éljük, mint a betegség előtt, és minden időt ki kell használni a pihenésre, ami nem munkával telik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella szerint legalább egy hónapnyi pihenő kell a Covid után gyógyulóknak, mielőtt vissztérnek a normális életbe. Fotó: Facebook

Az első lépés a teljes laborvizsgálat

Egy hónap után mindenekelőtt egy teljes vérkép ajánlott, annak eredményétől függ, hogy merre tovább.

Egy teljes vérképből sok minden kiderül. Fotó: Pixabay

Aki köhögött is, annak egy mellkasröntgenre is szüksége van. Ha valakinél szívritmuszavar jelentkezik, akkor lássa egy kardiológus is. A laborértékekből a veseértékek és a gyulladásos faktorok is fontosak a vérben, hogy a gyulladás lezajlott-e vagy még megvan a szervezetben.

„Előfordul, hogy a laboreredmények után hasi ultrahangot is kérek, vagy a panaszok alapján kardiológiai vizsgálatot, de nem azzal kezdem. A vasat az esetek 90 százalékában minimálisan kevesebbnek látom, ami a gyulladás és esetleg a Covid utáni nyomelem/vitamin-felszívódási zavar, vagy igény megnövekedésének a következménye” mondja a doktornő. Sokaknál tapasztalja, akiknél korábban nem volt cukorbetegség, hogy a Covid után az is megjelenik. „Pajzsmirigy működési zavarok is előfordulhatnak és a vesében, májában is okozhat elváltozást a betegség„ - tette hozzá a doktornő.

Idő, nyugalom és türelem kell a Covidon átesetteknek

”Nem kell azonnal mellkas-CT és „szívátültetés”! Ne csináltasson fölösleges vizsgálatokat senki, hiszen mindennek megvan az ideje, konzultáljon az orvosával” – hangsúlyozza a doktornő és kiemeli, hogy például egy hátfájás, ami korábban is előfordult, nem feltétlenül a Covid utóhatása. „A Covidos voltam-stressznek a feldolgozása azonban nagyon fontos. Ebben egy barát, társ, házastárs, de akár pszichológus is segíthet” – mondja a szakember, aki szerint Covid után a a pszichés terhelés a legerősebb.

„A szex legalább annyira fontos, mint a vitaminpótlás”

A Covid után a vitamin és a nyomelemek bevitelét is pótolni kell, hogy tápanyaghoz jusson a szervezet.

Covid után a szexre is szüksége van a szervezetnek. Fotó: shutterstock

”Ez lehet zöldség, gyümölcs, kiegyensúlyozott étrend, mozgás és esetleg komplex vitamin adagolása. És persze kell a szex is! – teszi hozzá nevetve a doktornő, mert, mint mondja, az is hozzátartozik az egészséges élethez.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?