KÜLFÖLD

Ördögi kör: újabb veszélyes covid-mutáció bukkant fel Európában!

Újabb veszélyes covid-mutáció bukkant fel Európában, ez is a briteknél. A nigériai variánsról január végén még úgy hitték, nem jelent veszélyt.
  • Szerző: Ripost

Újabb veszélyes covid-mutáció bukkant fel a kontinensünkön, ezúttal is Nagy- Britanniában. A nigériai törzs nem ismeretlen már a tudósok előtt: csak eddig úgy hitték, Afrikában marad, valamint nem sorolták a legveszélyesebb mutációk közé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Simon Clarke, a Reading Egyetem sejtmikrobiológiai docense azonban most arra figyelmeztetett, hogy a törzs ellenálló lehet a jelenlegi oltásokkal szemben.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói állítólag 32 esetet találtak, akik a B1525 covid-mutációval fertőződtek meg Nagy-Britanniában – írja a Mirror.

Újabb covid-mutációt fedeztek fel.

Újabb covid-mutációt fedeztek fel (Fotó: Pixabay)

Az egyetem szakértői szerint ez az új törzs tartalmazza a tüskefehérje E484K mutációját, ezt találták meg a dél-afrikai és a brazil változatban is. Úgy gondolják, hogy ez segíti a vírust abban, hogy kikerülje az azt legyőző antitesteket.

Dr. Clarke úgy nyilatkozott: még nem tudják, mennyire fog ez a covid-mutáció elterjedni.

„Ha azonban ez bekövetkezik, akkor bajban leszünk, mert a vakcinák nem lesznek elég hatásosak. Minden esetre folyamatosan teszteljük ezt a mutációt, hogy minél többet megtudjunk róla.”

A koronavírus újabb mutációival szemben lehet, hogy több oltás nem lesz hatásos

Az újabb covid-mutációval szemben lehet, hogy több oltás nem lesz hatásos (Fotó: MTI)

Az első esetet Nigériában fedezték fel, majd később már több tucatot. Az Egyesült Királyságban eddig 33 esetet tártak fel, ehhez több mint 70 ezer vizsgálatot végeztek el.

Az Edinburgh-i Egyetem csapata szerint a B1525 változatból több mint 100 esetét találták szerte a világon.

Mi lehet ellene mégis hatásos?

Egy új tanulmány szerint a Pfizer/BionTech vakcinája hatékony a dél-afrikai koronavírus-változattal szemben. A texasi University Medical Branch kutatói Galvestonban megállapították, hogy a vakcina az N501Y és E484K mutációval semlegesíti a vírust.

A New York-i Egyetem szakértői állítólag azt is felfedezték, hogy az oltóanyag által előállított immun-antitestek még mindig képesek elpusztítani a vírust, bár a szervezet nem termelt annyi antitestet.

Ugyanezt állítják az inaktivált vakcináikról a kínaiak: szerintük hatásos az új mutációkkal szemben is, csupán a hatékonysága csökken. Sőt, az ő álláspontjuk szerint, ha szükséges lesz fejleszteni a vakcinát, akkor azt ők két hónap alatt képesek lesznek megtenni, szemben más technológiával.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?