INSIDER

Mikor nyithat biztonságban az ország?

Az aktív fertőzöttek száma hetek óta 100 ezer alatt van, egymást követik a vakcinaszállítmányok, de még nem nyithat biztonságban az ország.
  • Szerző: Ripost

Mindenkit foglalkoztat a kérdés: mikor nyithat biztonságban az ország? Egy korai újranyitás végzetes lépés lehet, látjuk ezt a portugál, angol, francia példán. A magyar kormány az embereket kérdezi: mikor, milyen lépcsőben látják helyesnek a nyitást?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Küzdenek a vendéglátóhelyek

A 7 számos vendéglátóhelyet megkérdezett, ők természetesen már holnap kinyitnának akkor is, ha csak a teraszokon szolgálhatnának ki és szigorú járványügyi szabályokat kellene betartaniuk. Ugyanakkor azt mondják, annak nincs értelme, hogy kinyitnak két hétre, rosszabbodik a járványhelyzet és kezdődik minden elölről.

Mikor nyithat biztonságban az ország

Mindenki vágyik már arra, hogy biztonságban nyithasson az ország

„Képzett baristákat alkalmazunk, fontos, hogy érezzék, akkor is törődünk velük, ha a helyzet miatt most nincs vendég. A bért sem csökkentettük, hogy lojálisak legyenek és később is itt dolgozzanak„ – mondta egy budapesti kávézó tulajdonosa. „Kiszállítással, elviteles kávéval próbálunk túlélni, de a nyitás után is kell majd bizonyos idő, amíg vissza tudunk állni a normális kerékvágásba.”

Régen non-stop nyitva tartottunk, most este hétkor bezárunk. Annak idején borravalót is kaptunk, most vevő is alig van. Már holnap szeretnék nyitni! „– mondta egy gíroszozó tulajdonosa.

Én már kinyitottam volna, távolságtartással, kézfertőtlenítéssel, odafigyeléssel ”– vélekedik egy éttermi felszolgáló.

Vágyunk egy jó kávézásra

 

A túl korai nyitás visszaüthet

Dr. Tóth Sándor és dr. Rusvai Miklós virológus nem szorgalmazza a gyors nyitást.

Az éttermeket egyelőre nem nyitnám ki„ – mondta Rusvai. „Minden olyan helyen, ahol a folyamatos maszkviselés nem biztosítható, egészségügyi szempontból aggályos a lazítás.”

A meglévő korlátozásokat érdemes fenntartani mindaddig, amíg nem biztonságos a nyitás, mert az a gyakorlat, amit sok más ország folytat, hogy enyhít a szabályokon, aztán újra szigorít és megint enyhít, jobban megviseli az idegeket, mint a folyamatos korlátozás, amihez azonban már hozzászoktunk„ - vélekedik dr. Mangó Gabriella doktornő. Ő idén még nem nyitná ki a középiskolákat és az egyetemeket, mert attól tart, ez esetben nyáron a járvány újabb hulláma indulhatna meg.

Megéri ezt a pár hónapot kiböjtölni, és utána nagyobb biztonságban lehetünk” – vallja a doktornő.

További véleményeket és információkat olvashat a 7 hetilap e heti számában. Keresse az újságárusoknál!

Sokat segít az állam

Nincsenek magukra hagyva a vállalkozók, számos segítséget kapnak addig is, amíg nem nyithatnak ki.

Február 1-től május 31-ig az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermek, kávézók és konditermek üzemeltetőinek.

Döntést hoztak a járulékkedvezményről és bértámogatásról, utóbbi esetében a vendéglátóipari egységeknél előfinanszírozásra állnak át.

Új hitelkonstrukció: 10 évre 10 millió forintig nulla százalékos kamattal, három éves moratóriummal nyújtanak kölcsönt a kisvállalkozásoknak az újrainduláshoz.

5 százalékos lakásáfával segítik az építőipart.

Június 30-áig fennáll a hitelmoratórium, így sem cégeknek, sem magánszemélyeknek nem kell a járvány előtt felvett hitelüket visszafizetni, ha nem akarják.

2022. január 1-jétől a 25 év alatti munkavállalók számára bevezetik a személyi jövedelemadó-mentességet.

Megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

6 millió forintos otthonfelújítási program indult.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?