INSIDER

Akkor és most: videóval emlékezik meg Orbán Viktor a 10 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófáról

Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett hivatalos oldalán az éppen tíz évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófáról. A miniszterelnök kiemeli: a kormány nem hagyta magára az ott élőket.
  • Szerző: Ripost

Éppen tíz évvel ezelőtt történt a borzasztó tragédia: Devecsert, Somlóvásárhelyt és Kolontárt elöntötte az ajkai tárolókból kiszabadult vörösiszap. A tragédia évfordulójáról most Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett: felhívja a figyelmet, hogy érdemes összevetni az akkor készült fotókat, felvételeket a mostaniakkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ha valaki azt akarja tudni, hogy mitől nagyszerű ország Magyarország, akkor a képek összevetéséből ezt látni fogja. Mert nem hagytuk magukra azokat, akik ott élnek, hanem segítettünk nekik, újjáépítettük az egész környéket, és az a javulás, ami a ”nagybaj„ óta ott bekövetkezett, az a magyar nemzet összetartozását, az összefogás erejét, a mi nemzetünk nagyságát mutatja. A bajból is le tudjuk vonni azt a következtetést, hogy miért jó magyarnak lenni. Ez egy komoly próbatétel volt mindannyiunk számára, örüljünk, hogy túl vagyunk rajta. Nagyon remélem, hogy akik túlélték a katasztrófát, azoknak a lelke is meggyógyult már azóta. Innen is köszöntöm mind a három település polgárait, sok erőt, jó egészséget kívánok nekik!” – emlékezik a miniszterelnök.

2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti tározójának gátja átszakadt, és egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet és a környező 40 négyzetkilométernyi területet. Tíz ember meghalt, a Torna-patak és a Marcal teljes élővilága kipusztult, nagyjából 300 házat kellett lebontani. Most, tíz évvel később ott tartunk, hogy a Kúria már bejelentette, idén novemberben folytatják az ügy tárgyalását. A felelősöket már aznap elkezdték keresni, de a bíróság azóta sem jutott el a jogerős ítéletig.

A közvetlen előzmények közül biztosan csak azt állíthatjuk, hogy 2010 szeptemberének végén és október első napjaiban sokat esett az eső. A Mal Zrt. vezetői szerint ez okozhatta, hogy október 4-én a tározó sarka megcsúszott az agyagos talapzaton, és átszakadt a gát. A Magyar Állami Földtani Intézet később elvégzett egy vizsgálatot, és arra jutottak, hogy elromlott az esővizet elvezető szivattyúrendszer, ezért a vörösiszap felszínét több méter esővíz borította, ez pedig megnövelte a gátra helyeződő nyomást.

Október 4-én 12:10-kor szakadt ki a gát, a zagy a patak folyását követve érte el előbb Kolontárt, majd Devecsert. Ekkor négy halottról lehetett beszámolni – mindannyiukat elsodorták a néha két méter magas hullámok. A következő egy hétben még három áldozat testét találták meg – őket is elsodorta a vörösiszap. A katasztrófát követő egy hónapban rajtuk kívül még hárman haltak meg, az ő haláluk oka a lúg okozta marásos sérülés volt. Összesen 123 ember szenvedett sérülést, a legtöbbjük azért, mert kénytelen volt a vörösiszapban állni, amíg ki nem mentették. Amit ők átéltek, az az égési sérüléshez hasonlít, annyi különbséggel, hogy lassan alakul ki: hosszú percekig állhat az ember úgy a lúgos zagyban, hogy nem érez fájdalmat, de fokozatosan kialakul a lúgmarás, amely akár halálos is lehet.

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. A helyreállításra, újjáépítésre az állam több mint 30 milliárd forintot fordított, teljes kártalanításban részesültek a károsultak és senki nem maradt otthon nélkül. A katasztrófa elhárításának irányítását regionális tiszti főorvosként Müller Cecília végezte.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 ember ellen.

A vörösiszapper minden vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte a bíróságon. 2019 decemberében megszületett a másodfokú ítélet az ügyben, a bíróság az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatóját 4 év, a másodrendű vádlottat D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – 3 év végrehajtandó börtönre ítélte. A Kúria végső ítélete azonban még várat magára.

És ezeket olvastad már?