INSIDER

Áder János alapítványt hoz létre a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére

Alapítványt hoz létre Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére.
  • Szerző: Ripost

A Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában jelentette be Áder János, hogy feleségével a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehoznak egy alapítványt – közölte az MTI. A köztársasági elnök elmondta, a koronavírus-járvány első és második hulláma alatt nem nagyon lehetett olyan híreket hallani, mint most, a harmadik hullám idején: fiatalok, kisgyermeket nevelő szülők halnak meg és gyermekek maradnak árván.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról” – fogalmazott Áder János, aki hozzátette: az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

Áder János alapítványt hoz létre

Áder János alapítványt hoz létre
Fotó: MTI

Az alapítvány jogi előkészítő munkálatai befejeződtek, elkészült már az alapító okirat. Jogi értelemben az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, valamint felkérte Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik igent mondtak.

Az alapítványt még nem jegyezték be – jövő héten indul a bírósági eljárás, így egyelőre adományt nem fogadhatnak. Az alapítvány ötmillió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a saját megtakarításuk. Ugyanakkor Áder János abban bízik, hogy ismerősei köréből, akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, a polgármesterek és a jegyzők segítsége nélkül ez a programot nem lehet sikerre vinni, hiszen ők ismerik az érintett családokat, és azt is, hogy pontosan milyen anyagi támogatásra van szükség.

Az alapítvány nevén sokat gondolkoztak, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében, már a második világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?