INSIDER

A Ripost kiderítette: Árthat-e a fülünknek a sok maszkviselés?

A maszk szükséges, de kényelmetlen: sokan kapkodják benne a levegőt, de van, akinek előrenyomja a fülét is. Mindenki fejében megfordult már, hogy a maszkviseléstől „úgy marad-e” a fülünk, hosszabb távon torzíthatja-e a fület, és a benne lévő porcot? Megkérdeztünk egy plasztikai sebészt.
  • Szerző: Ripost

„Esete válogatja, kinek áll el tőle a füle, és kinek nem, de alapjában véve a maszk húzása nem olyan erős, hogy hosszú távon gondot okozna” – mondta a -nak dr. Krasznai Zsolt, plasztikai sebész, hozzátéve, hogy törekedni kell arra, hogy a maszk ne legyen túl feszes. „A gyengébb porcozatúaknál, akik leginkább nők vagy gyerekek lehetnek, okozhat némi gondot a maszk, de nem valószínű, hogy maradandót. Az való igaz, hogy a levegő, amit belélegzünk a maszkban, nem annyira oxigéndús, én például nyitott ablaknál alszom az oxigénpótlás miatt, de nem kell félni a maszktól, nem árthat” – mondta a plasztikai sebész.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fél-e attól, hogy a maszk károsítja a fülét?

Simonicsné Polyák Mária:

Simonicsné Polyák Mária
Fotó: Ripost

„Én szabálytisztelő vagyok, de ellentmondásosak a maszkhasználatban szerzett tapasztalataim. Attól viszont nem félek, hogy eltorzítaná a fület a maszk, ez eszembe se jutott.”

 

Beszmertni Boglárka:

Beszmertni Boglárka
Fotó: Ripost

„Nem szeretem a maszkot, nehéz benne levegőt venni, főleg ebben a nyári melegben. Édesanyám hál' istennek úgy varrta meg a textilmaszkomat, hogy próbált alkalmazkodni hozzá, hogy ne legyünk majomfejűek, úgyhogy nem félek tőle, hogy eltorzítaná a fülemet.”

 

Bodnár Lajosné:

Bodnár Lajosné
Fotó: Ripost

„Ha bemegyünk a bevásárlóközpontba, postára, közértbe, akkor használom a maszkot, csak a szabad levegőn nem, mert fuldoklok tőle egy kicsit. Ha a szemüveget felveszem, akkor bepárásodik, szóval kellemetlen, de muszáj, meg kell szokni. Én helyesnek tartom, hogy még használjuk. Eléggé tág a maszkom, gyári készítmény, laza, mert keskeny az arcom, igazából ha beszélek, le is csúszik. Dédnagymama vagyok, nekem amúgy sem fontos, hogy nézek ki a maszkban. Ha szoros, akkor eltorzíthatja picit talán a fülünket, de túl nagy kárt nem okozhat.”

 

Debatista Gábor:

Debatista Gábor
Fotó: Ripost

„Vége a veszélyhelyzetnek, tisztában vagyok a korommal, és hogy ez bármikor visszajöhet. Az emberek most nagyon lazítanak, nem félnek, ezt látom, egyre kevesebben hordják sajnos a maszkot. Azt hiszik, most már minden rendben van, pedig jobb óvatosnak lenni. Azok az idős emberek fizetik meg a lezserség árát, akik ennek leginkább ki vannak téve. Semminek sincs vége, amíg a vakcina nem készült el. Fel kell fognunk, hogy a vírus nem kímél senkit, és a maszk fontos. Az én fülemnek biztos nem árt, de a hölgyek erre az esztétikai dologra érzékenyebbek. Viszont szerintem nem igazán torzíthatja a fület, maximum, ha egész nap rajtunk lenne, ilyen hamar biztos nem.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?