Létrehozva: 2020.02.10.

A Ripost javasolja: kapjanak testkamerát a tanárok!

Pestszentlőrinc, Nagykáta, Mezőtúr – pár hét alatt 3 brutális videó is jelent meg arról, ahogy tanárokat bántalmaznak diákok Magyarországon. Van, ahol már testkamerákkal védekeznének: Angliában bevezetik a módszert, ami már Magyarországon is van, ahol működik: mióta száznál több kalauz is testkamerát kapott, a vasúton jóval kevesebb az erőszakos cselekmény.

Az egész országot megdöbbentették a felvételek, melyeken tanárokat aláznak meg, sőt bántalmaznak diákok magyar iskolákban.

Fellökték, állon pöckölték, a fejét ütötték

Pestszentlőrincen egy diák fenyegette, lökdöste, majd fel is lökte a tanárát.

Forrás: Youtube.com

Nagykátán a tanuló veréssel fenyegette tanárát, miközben társai biztatták. A felzaklató videón látszik, hogy a diák vonalzóval és ököllel készül a pedagógusnak menni.

Fotó: Youtube.com

Miután a tanár felszólította, hogy hagyja el a termet, a diák fenyegető testtartással indult felé, majd állon pöckölte. Aztán egy favonalzóval fenyegeti meg a tanárt, végül csak akkor ül vissza a helyére, amikor az már a rendőrséget készül hívni.

Mezőtúron egy diák papírral verte a tanárnő fejét, egy másik tanuló pedig többször az arca felé ütött, miközben a többiek hangosan nevettek.

Fotó: Youtube.com

A felháborító esetek hatalmas visszhangot keltettek az interneten. De mit lehet tenni?

Más országokban is elszabadult a pokol

Egy friss hír szerint a tanárok biztonsága érdekében testkamerákkal szerelnek fel oktatókat Nagy-Britanniában. A berendezések hasonlóak lennének azokhoz, amelyeket a rendőrség vagy nálunk a vasúti jegyvizsgálók is használnak.

Már legalább két állami középiskola – egy Londonban, egy Hampshire-ben – bejelentette, hogy meggyőzte őket a berendezés, amely a rendőrség által is használt készülékek egy olcsóbb változata.

Getty Images)

A kamerák eddigi használata jobb viselkedésre ösztönözte a tanulókat, és kevesebb lett a konfrontáció is.

A hampshire-i iskola azért döntött a berendezések használata mellett, mert több diákjukat és tanárukat megtámadták tavaly. Kiemelték, hogy nem feltétlenül a saját tanulóik miatt van szükségük a készülékre, hanem azért, mert előfordult, hogy ismeretlenek jelennek meg a tanintézmény közelében.

Egy brit kutatás szerint Nagy-Britanniában négyből egy tanárt fizikailag bántalmaznak diákok legalább egyszer egy héten.

A tanárok 39 százalékát lökdösték már, 29 százalék mondta, hogy ütlegelték vagy rugdosták, 7 százalék szerint előfordult, hogy leköpték, míg 3 százalék azt mondta, hogy lefejelték.

A felmérést 4900 tanár bevonásával készítették el. Egyikük azt mondta, hogy egy alkalommal egy diák kificamította a hüvelykujját, de az is előfordult, hogy a fűtőtesthez ütötték a fejét.

Bekamerázzák a magyar iskolákat?

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre gyakoribbá vált a tanárokkal szembeni erőszak az iskolákban, emiatt a kormány azt tervezi, hogy bekamerázná az osztálytermeket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint az elmúlt hónapok tanárbántalmazásai miatt az iskolai rendészet bevezetésén, és kamerarendszer telepítésén gondolkodnak, valamint a szülőkre is kiterjesztenék a szankcionálást, a családi pótlék felfüggesztésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a javaslatok kidolgozásán dolgozik a tárca, de döntés még nincs. A kamerák bevezetéséhez törvénymódosítás kell, de ha megszavazza az Országgyűlés, akkor a szülőknek nem lesz beleszólásuk abba, hogy megfigyelik-e a gyereküket az osztálytermekben.

A Ripost javaslata: szereljék fel testkamerákkal a tanárokat! Ekkor nem kellene minden termet bekamerázni, és csak a durva eseteknél kellene elővenni a felvételeket. A vasúton már bevált a rendszer, visszaestek a kalauzok ellen elkövetett bűncselekmények – a renitens diákokat is visszatarthatja, ha tudják: bizonyító erejű felvétel készül arról, amit tesznek a tanárral.

A magyar vasútnál beváltak a testkamerák

2018-ban 123 esetben, tavaly 70 esetben ért inzultus kalauzt. Tavaly ezekből 48 eset tettlegességig fajult, azaz ütés, lökdösés, karmolás, vagy rúgás is történt; 2 eset pedig nyolc napon túli sérüléssel járt. Rendszeresen lökdösték, köpködték a kalauzokat a hírhedt mátészalkai vonalon, ezért tavaly tavasszal kezdték tesztelni ezen a vonalon a kalauzok által viselt testkamerákat.

Fotó: MÁV-Start

Áprilisra vissza is esett a jegyvizsgálók elleni támadások száma. Olyan jók voltak a tapasztalatok, hogy a MÁV szeptembertől a korábbiak mellé 103 testkamerát adott a jegyellenőreinek. „Azokon a vonatokon, amiken alkalmazzák a testkamerákat, az elmúlt hónapokban nem is történt atrocitás: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság” – közölte idén januárban a MÁV.

8 órát tárol, 16 nap múlva törlődik, bizonyíték a hatóságoknál

A vasúton a kalauzok által viselt testkamerákat „helyzet” esetén maga a jegyvizsgáló kapcsolja be. Az eszköz nyolcórányi felvételt tárol, és az adatokat egy dokkolóra töltik fel, ahonnan a felvételek a 16. napon automatikusan törlődnek. Ha a kamera szabálysértést vagy bűncselekményt rögzít, akkor a felvétel bizonyítékként felhasználható a hatósági eljárásoknál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?