INSIDER

Ezt mondta Ferenc pápa az oltásról

Az oltás kérdése megosztja a keresztényeket, a pápa most elmondta a véleményét ebben a témában az újságíróknak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szeptember 15-én délután indult vissza a Szentatya Pozsonyból Rómába, a budapesti és szlovákiai útját lezárva, a pápa az oltásról is beszélt az úton. Az utazás alatt lehetőséget nyújtott arra, hogy az újságírók kérdéseket tegyenek fel neki a repülőgépen.

Bohumil Petrik a Dennik Standardtól az oltásról kérdezte a Szentatya véleményét.

pápa az oltásról

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

„Az oltás megosztotta a keresztényeket, Szlovákiában is. Ön azt mondja, hogy ha valaki beoltatja magát, az a szeretet cselekedete. Akkor minek nevezné azt, ha valaki nem oltatja be magát? Mert a hívők között is vannak, akik úgy érezték, hogy diszkriminálják őket. Az egyházmegyékben is eltérő felfogások vannak ebben a kérdésben…, az Ön látogatását megelőzően is csak azok vehettek részt a pápai eseményeken, akik be voltak oltva, aztán ez megváltozott, a negatív teszttel rendelkezőket is beengedték, és így tovább. Ezért hát mindannyian tudni szeretnénk: hogyan jöjjünk össze, hogyan béküljünk ki ebben a kérdésben?”

A pápa fontosnak tartotta a kérdést és hosszan kifejtette a véleményét.

„Ez fontos. Egy kicsit furcsa, mert az emberiség már régóta barátkozik a vakcinákkal: gyerekként mi is megkaptuk a kanyaró elleni oltást és a másikat, a gyermekbénulás ellenit… Minden gyermeket beoltottak, és senki sem hőzöngött… Most ez is megérkezett. Talán nem csak a világjárvány virulenciája és bizonytalansága miatt, hanem a vakcinák sokfélesége és a néhány vakcináról keltett hírek miatt is, hogy tudniillik ezek nem megfelelők, vagy alig többek desztillált víznél. Ez félelmet keltett az emberekben. Mások azt mondják, hogy ez azért veszélyes, mert a vakcinával a vírus beléd kerül, és sok más érv elhangzott, amelyek ezt a megosztottságot okozták” - magyarázta a Szentatya.

Kiderült: a bíboros testületekben is vannak tagadók. Egyikük kórházba is került vírusos fertőzéssel. Az élet iróniája-mondta erre a pápa.

„Igen, nem tudom jól megmagyarázni: egyesek az oltóanyagok különböző eredetével magyarázzák, azt mondják, nem tesztelték őket eléggé, és félnek. De ezt tisztázni kell, és higgadtan kell beszélni róla. A Vatikánban mindenki be van oltva, kivéve egy kis csoportot, de vizsgáljuk, hogyan tudnánk segíteni nekik.” – tette hozzá.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?