Létrehozva: 2020.07.23.

A mobilunkon is elindul a nagy szemétháború

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az illegálisan lerakott hulladék felszámolása. Ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás.

Hazánkban évente mintegy 283 ezer köbméter illegális hulladék keletkezik, ami a budapesti Kossuth teret 6 méter magasan befedné – ez ellen indít most akciót Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel a kormány.

Szentkirályi Alexandra (balra) és Boros Anita bemutatták a projektet (Fotó: Facebook)

A részletekről Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be. A program lényege, hogy páratlan összefogásra épül: az önkormányzatokkal, a MÁV-val, a Magyar Közúttal, az Országos Vízügyi Főigazgatóssággal, az erdészeti társaságokkal és a nemzeti parkokkal közösen veszik fel a harcot az illegális szemetelőkkel. A segítségükkel igyekeznek olyan helyszíneket feltérképezni, ahol jellemző, hogy sűrűn tesznek le illegálisan szemetet. Mindemellett egy teljesen új, hazai fejlesztésű applikáció is a segítségükre lesz.

Illegális szeméthegyek Budapest külterületén

A Hulladék Radar applikáción keresztül bárki bejelentheti, ha illegális lerakást vagy lerakót észlel. Az alkalmazás segítségével egy bejelentés keretében megadhatóak a hulladék paraméterei: a helye, fotója, fajtája (például építési, zöld, elektromos, veszélyes stb.), az elhelyezésének módja (pl. ömlesztve, tárolóban stb.), illetve a hulladéklerakat észlelő által becsült nagysága is” – hangsúlyozta Boros Anita, aki azt is hozzátette: kidolgoztak egy szankciórendszert, aminek a segítségével visszaszorítható az illegális hulladéklerakás. Ezzel egyidejűleg viszont lerakópontokat is meghatároznak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége.

Sokszor egy teljes lakás berendezése az út mellett vagy az erdőben köt ki...

A Tisztítsuk meg az országot! projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak. Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és az új, magyar fejlesztésű applikáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte:

„Hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne Magyarországon az illegális hulladéklerakókat felszámolni, azonban ez nem elegendő, mivel az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezés-mentesek maradjanak.” Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét. „Jelenleg ugyan vannak szankciók, de szükséges azok továbbfejlesztése” – tette hozzá.

Évente egy hónapot szemétszedéssel tölt a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei évente átlagosan egy hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a munkatársakat és nagyon sokba kerül. Csak idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a cég a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására és ártalmatlanítására. Ennek jelentős részét illegálisan rakták le. A társaság felmérése szerint jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, melyeket folyamatosan felszámolnak, de újra meg újra megjelennek. Az illegális szemétlerakás évről évre gyakoribb, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai – tette közzé korábban a hirado.hu.

Az illegális szemét a lakosságot is zavarja: a Facebookon csak az elmúlt néhány napban több olyan helyszínről számoltak be kecskemétiek, szolnokiak, egriek és miskolciak, amelyeket elárasztott a szemét.

Eredményes a soroksári szemétkommandó

Mint ahogyan arról a Ripost korábban beszámolt: Soroksáron szemétkommandót hoztak létre, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást. A rendészeket éjjellátóval, kamerával, GPS-el is felszerelték, és napi 24 órában dolgoznak. Csepelen a közelmúltban telepítettek egy újabb kamerarendszert és évente átlagosan 100 millió forintot költenek el az illegális szeméthegyek felszámolására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Örömhír: 43 évesen bekopogtatott a gólya sokak kedvenc énekesnőjéhez

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra