INSIDER

5 tudományos ötlet született a sziámi ikrek szétválasztásakor

A magyar orvoscsapat igazi világsikert ért el a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásával. Még soha senki nem alkalmazott olyan műtéti technikákat fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásánál, mint a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja. Öt tudományos ötlet is született a műtét közben.
  • Szerző: Ripost

Rabeja és Rukia tavaly augusztusban elvégzett szétválasztó operációja nem csupán plasztikai és helyreállító sebészeti feladat volt, hanem komoly idegsebészeti kihívás is. Az Operation Freedom néven elhíresült szétválasztó műtét orvostudományi bravúrnak számít.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

„Az Eucharisztiában is jelenlévő Jézus Krisztustól eddig is óriási segítséget kaptunk az ikrek szétválasztásában. 5 tudományos ötlettel és 3 természetfeletti csodával segítette a felkészülést és a műtétet, valamint az utána lévő nagyon kritikus időszakot” – mondta Csókay András idegsebész a koponyacsont pótló műtét előtt.

1. Közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása

Hudák doktor kidolgozott egy olyan új eljárást, amivel messze a világ előtt jár a legnehezebb érsebészeti feladat, az agyi érdaganatok agysebészeti kórképét illetően. „Ő képes megoldani olyan óriás agyi érfejlődési rendellenességeket, ér-daganatokat, amihez hozzá sem mernek nyúlni világszerte a legkiválóbb idegsebészeteken sem” – mondta korábban kollégájáról Csókay András. Megtudtuk: abban rejlik a módszer titka, hogy nem csak az artéria felől zárja el az agyi érdaganatot, hanem a véna felől is.

2. Speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer

Budapesten beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert, amit Pataky doktor csinált. Ez a tágítás 44 kisebb és 1 nagyobb plasztikai műtétet jelentett. Így sikerült saját szövetekkel pótolni a hiányzó bőrt.

3. A szétválasztó műtétet is egyedülálló technikával végezték

Az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást Csókay doktor vezetésével 35 ember végezte el. Az egyedülálló műtéttel amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak, új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

4. Speciális a rehabilitációjuk is

Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus most Dakkában van, hogy felmérje Rabeja és Rukia állapotát. Az eddigi fejlesztésüket is a magyar csapat kezdte, ezért a lányok sok szót tudnak magyarul és a magyar mondókákat is ismerik.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A boci, boci tarkát énekli, mondatokban beszél magyarul a fejlettebb kislány a fejlesztések hatására. A fejlesztések eredményéről novemberben a 10. Konduktív Nevelési Világkongresszuson számol be az alapítvány a szakmai közönségnek.

5. Koponyacsontpótlás az utolsó misszió

Nemrég ért haza Bangladesből a magyar orvoscsapat, elvégezték a végső, koponyacsontpótló műtétet. Ilyen nagyságú koponyacsontot még senkinél nem pótoltak.

Fotó: Cselekves a Kiszolgaltatottakert Alapitvany

A kislány már a szülei és a testvérei mellett lábadozik. Mint ahogy a beszámolt róla: a műtét sikerült, de a szövődmények továbbra is lehetségesek.

 

3 isteni csoda történt műtét közben

Istenhit nélkül nem ment volna a bangladesi ikrek szétválasztása. Csókay doktor többször kért imahátteret, ami sokat segített a professzornak.

Hit nélkül nem lehetett volna megcsinálni ilyen bonyolult esetet-vallják a magyar orvoscsapat tagjai. Mint arról a beszámolt, a műtét előtt együtt imádkoztak a bangladesi kollégákkal. A szétválasztás során 3 esetben történt olyan csoda, amit az orvostudománnyal nem tudtak megmagyarázni, az imádságnak tulajdonítják.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?