INSIDER

Ezekben a percekben műti Csókay doktor Rabeját

Sikeresen kiutazott a hétvégén Bangladesbe a magyar orvoscsapat. Minden készen áll az újabb műtétre. Csókay doktor a magyar idő szerint ma reggel 5-6 körül kezdődő műtéthez kéri az imákat.
  • Szerző: Ripost

Imádkozással kezdett Bangladesben dr. Csókay András.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az Eucharisztiában is jelenlévő Jézus Krisztustól eddig is óriási segítséget kaptunk az ikrek szétválasztásában. 5 tudományos ötlettel és 3 természetfeletti csodával segítette a felkészülést és a műtétet, valamint az utána lévő nagyon kritikus időszakot. Most az óriási csonthiánynak a fejtetőn való pótlása a feladat a jó állapotban lévő Rabejánál. Az óvatos műtét ellenére is veszélye van az agy bevérzésének és a fertőzéses szövődményeknek. Ennek elkerüléséért kérjük imáitokat és természetesen a nehezebb helyzetű kislány további javulásáért is.”- közölte Csókay András.

Fotó: Dr. Csókay András

Ezekben a percekben kezdik a korábban szétválasztott ikerlányok egyikén, Rabeján, a nyár óta halasztott koponyahelyreállító műtétet. Ezért utazott most újra Bangladesbe a magyar orvoscsapat. Mint ahogy a megírta, a járványhelyzet miatt elhalasztott koponyapótlásos műtétet nem lehet tovább halogatni, mert biztosítani kell az agy védelmét. A kislány a sikeres rehabilitációnak köszönhetően egyre mozgékonyabb, aktívabb és ez balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, hiszen koponyáját nem mindenhol fedi csont. Ugyanakkor a beépített szövettágítók növekedése miatt romolhat a bőr minősége is. Most az utazás és a kinttartózkodás nagy kockázatú a koronavírus járvány miatt. Szerencsére az utazás előtt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának negatív lett a koronavírus-tesztje, így útra kelhettek a hétvégén.

A csapat igyekszik csökkenteni minden módszerrel a veszélyeket, így egy minden részletre kiterjedő covid-19 protokollt dolgoztak ki.

„Hosszú repülőút után alapítványunk orvoscsapata vasárnap megérkezett Bangladesbe, ahol virágcsokorral vártak minket a bangladesi hagyományok szerint” – közölték az alapítvány Instagram oldalán. Megtudtuk: az ideg- és plasztikai sebészeti műtétet dr. Csókay András és dr. Pataki Gergely a bangladesi orvosokkal együtt végzi és Dr. Csapody Marcell altatóorvos gondoskodik a gyermek speciális altatásáról.

 

Folytatódik a rehabilitáció

A csapattal kiutazott Dakkába Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus is. Ő most felméri Rabeja és Rukia állapotát, megvizsgálja, mennyit fejlődtek és megtervezi a további fejlesztésüket. A kinti kollégákkal konzultálva döntik el hogy hogyan folytassák a rehabilitációt. A rehabilitáció eredményéről novemberben a 10. Konduktív Nevelési Világkongresszuson számol be az alapítvány a szakmai közönségnek.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?