INSIDER

10 tonna szemét állt a ház udvarán, kényszertakarítást rendeltek el

Újabb kényszertakarítást rendelt el az önkormányzat egy biatorbágyi háznál, melynek lakója egy mániákus gyűjtögető, aki Volán-járattal hordta haza a lomot. A férfi nem ellenkezett, sőt, hálás volt a rendrakásért, azt mondta, örül, hogy végre látja a saját házát…

Rendőrautóval érkezett a kukáskocsi egy biatorbágyi telekhez, melynek tulajdonosa túlzásba vitte a szemétgyűjtögetést és tűzvédelmi, valamint közegészségi okokból kényszertakarítást rendelt el nála a Polgármesteri Hivatal. Rendőri intézkedésre azonban nem volt szükség, a háztulajdonosa készséges volt, és nem akadályozta portája rendbetételét. Sőt, mint lapunk megtudta, kifejezetten hálás volt, azt mondta: örül, hogy végre láthatja házát.

Halomban állt a szemét a háztulajdonosnál Fotó: Ripost

A úgy tudja, egy lomizó lakik az ingatlanban, aki a megszerzett dolgokat évek óta a Volán távolsági járatain szállítja haza. „Pénteken a 14:40-es volt a járatuk hazafelé, fullra pakolva új szajréval, kincsekkel. Mindig övék volt a busz hátulja, komoly műsort adtak hazáig” – írta egy kommentelő az interneten a férfiról, akit jól ismernek a városban, és sokan akadnak, akik gyerekkorukban „kincseket” is szereztek tőle. „Emlékszem taknyos koromban, 20 évvel ezelőtt 200 forintért adott el nekünk gördeszkát” – nosztalgiázott egy másik kommentelő.

Látkép egy napos szemételhordás után Fotó: Ripost

A tulajdonos annak ellenére sem hagyott fel a gyűjtögetéssel, hogy 10 évvel ezelőtt már leégett a ház egy része a sok szemét miatt, és szomszédai is állandó bűzben élnek.Többször találtunk patkányt a kertben. Nyáron a szagtól nem lehet megmaradni. De maximum 5 évente pakolják ki” – panaszkodott a férfi kertszomszédja az interneten. A szemétszállítás egy hétig tartott, remélhetőleg többször már nem lesz rá szükség. Dr. Orosz György, Biatorbágy január 2-án hivatalba lépett új jegyzője a nak azt nyilatkozta, az első két napon elszállított szemét mennyisége körülbelül 10 tonna volt. „A környező lakók álltak össze, és tettek bejelentést, teljes joggal: a szemét 1-1,5 méter magasan állt az udvarban és a házban is. Természetesen a jövőben is ellenőrizzük majd az ingatlant, hogy ne ismétlődjön meg ez az eset. A szemétszállítás díját az ingatlanra fogjuk terhelni” – tudtuk meg dr. Orosz Györgytől, aki hozzátette: a férfi megígérte, hogy a jövőben felhagy a gyűjtögetéssel.

Mikor rendelhető el a „kényszertakarítás?”

  • A helyileg illetékes jegyzőnél kell bejelentést tenni
  • A jegyző kivizsgálja a hozzá beérkezett bejelentést, megtekintik a helyszínt
  • Felszólítják a tulajdonost, hogy tegyen rendet
  • Ha ez nem történik meg, akkor a jegyző hoz egy végzést, amelyben elrendeli a takarítás végrehajtását
  • A polgármesteri hivatal csak megelőlegezi a költségeket, de ráterheli az ingatlanra. Akár az 1 millió forintot is elérheti a takarítás költsége, így még ingatlan árverezésre is sor kerülhet.

A társasházakban, panellakásokban először a közös képviselőnek kell jelezni a problémát. Első körben neki kell felszólítania a lakás tulajdonosát, hogy tegyen rendet. Amennyiben a tulajdonos ennek nem tesz eleget, a közös képviselő fordulhat az illetékes önkormányzathoz vagy az ÁNTSZ-hez állagvédelem, a lakóház védelme vagy a rágcsálók, rovarok elszaporodása okán. Az eljárás folyamatáról az érintett lakót is tájékoztatni kell.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?