Létrehozva: 2021.12.01.

Újpesten is feltűnt a fővárosi ingatlanbotrány egyik kulcsfigurája

Nemcsak a Városháza esetleges eladása kapcsán, hanem az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének privatizációs kísérletében is előkerült Berki Zsolt neve.

Nem csak a Városháza-ügy és a háttértárgyalásokról kiszivárgott felvételeken szóba kerülő fővárosi tulajdonban lévő ingóságok eladása, hanem az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének privatizációs kísérletében is felmerül Berki Zsolt neve.

A fővárosi (pontosabban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei [BGYH] Zrt.) tulajdonában lévő IV. kerületi telken eredetileg a helyi Fidesz kezdeményezésére (a kerületi baloldali képviselőkkel egyetértésében) parkot alakítottak volna ki.

A szeptember 1-i Fővárosi Közgyűlésen viszont már egy olyan előterjesztés került elfogadásra, amelyben az szerepel: a BGYH részére nyújtott 1,5 milliárd forintos, a főváros által biztosított kölcsön visszafizetése részben az Árpád út 114-120 szám alatt található terület vételárából történne. A fővárosi javaslatot megszavazta Déri Tibor momentumos kerületi polgármester, így szembement az újpesti grémium másfél évvel korábbi határozatával.

Fotó: Ficsor Márton / Mandiner

Színre lép Újpesten Berki Zsolt

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés, valamint a momentumos polgármester visszavonulót fújt az ügyben. Viszont egy, a Mandiner birtokába jutott e-mail alapján az újpesti telek eladási kísérletében érdekelt lehetett Berki Zsolt is.

„Szia Zsolti! Küldöm az ingatlan leírását. üdv.”

- olvasható a személyes hangvételű levélben, amelyet a Barts. J. Balázs vezette Budapest Főváros Vagyonkezelő [BFVK] Zrt. munkatársa küldött 2021. október 25-én az Anonymus által kiszivárogtatott felvételeken több alkalommal említett, a fővárosban jelenleg működő jutalékos rendszer állítólagos frontemberének.

Erre az „érdekeltségre” mutat rá az a tegnap nyilvánosságra került hanganyag, amelyen szintén szó esik az Árpád út 114-120 szám alatt található területről; Berki Zsolt személyéről; arról, hogy is működik pontosan a „főváros ingatlanügynökeinek” közbenjárása.

Mit keres Berki Zsolt a BFVK-nál?

Amikor a Városháza eladásával hírbe hozott Northern Rock [NR] Kft. tulajdonosa, Berki Zsolt kézhez kapta a levelet, nem volt jogszerűen működő vállalkozása. Az NR most is kényszertörlés alatt áll, adószámának törlése pedig augusztus 5-én emelkedett jogerőre. Ebből az is következik, hogy amikor BFVK Berki Zsoltnak kikküldték az e-mailt, ingatlanközvetítéssel foglalkozó cége sem volt a „frontoló” vállalkozónak. De az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság nyilvántartása szerint az NR tulajdonosának ingatlanközvetítői képesítése és engedélye sincs.

Idézzük a hatályos jogszabályt, amely szerint „az üzletszerű ingatlanközvetítői tevékenység folytatásához az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatósághoz történő bejelentés szükséges. (…) Az üzletszerű ingatlanközvetítői tevékenység folytatását az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság annak veszi nyilvántartásba, aki rendelkezik az ingatlanközvetítői OKJ-s szakmai képesítéssel és megfelel a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben vagy a felhatalmazása alapján kiadott a társasházkezelő, az ingatlankezelő, az ingatlanközvetítő, valamint az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő szolgáltatói tevékenység üzletszerűen történő végzésének feltételeiről és a nyilvántartásba vétel részletes szabályairól szóló 499/2017. (XII. 29.) Korm. rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek.”

Egyáltalán nincs kizárva, hogy az NR némely alkalmazottja rendelkezett a jogszabályokban megnevezett képesítéssel, bár jellemzően a cégeknek alkalmazottja sem volt.

Az üzletszerű ingatlankezelői tevékenységet végzők nyilvántartásában nem szerepel Berki Zsolt, Berki Ernő, Csuka Zoltán és Horváth Krisztián és a hozzájuk köthető cégek neve.

A Mandiner érdeklődött a BFVK-nál, – szerződésben állnak, álltak-e Berki Zsolttal (vagy vállalkozásaival);ellenőrizték-e a nyilvántartásokban Berki Zsolt cégeit, képesítését;ha nem, milyen alapon kap információkat a cégtől;miként kommentálnák a sajtóban eddig megjelenteket? Válaszokat egyelőre nem kaptak.

Mindenesetre Barts. J. Balázs állítása szerint Berki Zsolt feltűnése a fővárosi vagyonkezelő környékén 2017-re datálható. Idézzük: ekkor „jelentkezett befektetői kapcsolattartóként a BFKV-nál, a Ráday utcában található két telek iránt érdeklődve. Az értékesítésre – nyilvános pályázat és anonim licit alapján – sor került, amely 3 milliárd forint bevételt eredményezett a Fővárosi Önkormányzat számára. Mindez innentől kezdődően kellő alapot biztosított arra, hogy komoly ingatlanpiaci befektetői kapcsolattartónak tekintsem.” Megjegyzendő, Berki Zsoltnak volt korábban egy mostanra kényszertörölt, Ráday Center Kft. elnevezésű cége.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok