BOZÓT

Fokozottan ellenőrzik itthon a kézfertőtlenítőket

Minden olyan termékkel szemben fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket folytat a kormányhivatal, melyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt megnövekedett a kereslet.
  • Szerző: Ripost

2020. február 27-től kezdődően fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket folytat Budapest Főváros Kormányhivatala a koronavírussal kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat irányainak megfelelően.

Koronavírus 02

Fotó: Pixabay.com

A hatóság a fogyasztók védelme érdekében kiemelten ellenőrzi a hagyományos kereskedelmi üzletekben, áruházláncokban megtalálható olyan termékeket, melyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt megnövekedett a kereslet. Külön figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítő termékekre, amelyek vizsgálata során az ITM vegyipari laborjában arra helyezik a hangsúlyt a fogyasztóvédelmi szakemberek, hogy a termékek valóban rendelkeznek-e a gyártó által feltüntetett fertőtlenítő hatással, nehogy azok hamis biztonságérzetet keltsenek a fogyasztókban.

Emellett vizsgálják azt is, hogy az alapvető élelmiszerek, a tisztítószerek, illetve az egyéb, koronavírus-fertőzés miatt keresett eszközök tekintetében a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő-e az ártájékoztatás. Ennek keretében kiszűrik a megtévesztő árfeltüntetéseket, illetve azt is figyelik, hogy az üzletek ténylegesen a kiírt áron értékesítik-e a termékeket. Az ellenőrzések folyamatosak, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, a megelőzés érdekében fokozott szigorral lép fel, és a rendkívüli körülményekkel arányos szankciókat alkalmazza.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?