
Lépett a kormány az árdrágítókkal szemben. 10-15 százalék lehet az árcsökkenés átlagosan
10-15 százalékkal csökkenhetnek az élelmiszerárak. Mutatjuk a részleteket.
Lépett a kormány az árdrágítókkal szemben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az alapvető élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett februárban, a gazdasági tárca pedig azt jelezte előre, hogy a drágítási folyamat márciusban is folytatódott. Orbán Viktor kedden a Facebook-oldalán megosztott videójában azt mondta: véget vetnek az indokolatlan és túlzó áremeléseknek. Utalt arra, hogy a hazai multiláncok árpolitikája hajtja fel az alapvető élelmiszerek árát.

A miniszterelnök közölte: az árak megfékezése érdekében úgy kellett döntenünk, hogy március közepétől 30 alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot. Orbán Viktor kifejtette, hogy az elmúlt időszakban a tojás esetén ez 40 százalék, a vaj és a tejföl esetén pedig több mint 80 százalék volt, "lássuk be, ez elfogadhatatlan". Minden olyan élelmiszer esetében, ahol az árrés elszállt, az árakat csökkenteni kell úgy, hogy a fogyasztói ár maximum 10 százalékkal haladja meg a beszerzési árat, és ezt ellenőrizni is fogják - emelte ki.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter háttérbeszélgetésen közölte: ha valakinek 4 százalékos volt az árrése valamelyik felsorolt élelmiszeren, az nem nőhet, amelyiknél pedig 10 százalék felett van, azt le kell vinni 10 százalékra, vagy alá. Ez azon kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 2023-ban meghaladta az értékesítés nettó árbevétele az egymilliárd forintot. Az árrést a januári átlaghoz igazítják termékenként. A kormány által felsorolt harminc alapvető élelmiszer a kiskereskedelmi boltokban kapható élelmiszerek 25 százalékát fedi le, ebben a körben közel 10-15 százalékkal csökkenhetnek az árak. A beavatkozás első körben május végéig 31-ig lesz érvényben, a beszállítók megígérték a minisztériumban, hogy nem fognak árat emelni.
Március közepétől ezeket a termékeket érinti az árszabályozás:
- csirkemellfilé
- csirkecomb
- csirke far-hát
- csirkeszárny
- egész csirke
- pulykamellfilé
- UHT-tej, 1,5 százalék zsírtartalmú
- UHT-tej, 2,8 százalék zsírtartalmú
- ESL-tej, 1,5 százalék zsírtartalmú
- ESL-tej, 2,8 százalék zsírtartalmú
- étolaj
- margarin
- sertészsír
- vaj
- finomliszt
- rétesliszt
- késői burgonya
- kristálycukor
- sertéscomb
- sertéskaraj
- sertésoldalas
- sertéstarja
- tojás
- tejföl
- trappista sajt
- tehéntúró
- natúr joghurt
- gyümölcsjoghurt
- fokhagyma
- párizsi
Nagy Márton szerint lesznek olyan termékek, ahol a kereskedők nagyobb veszteséget kénytelenek lenyelni.
- Tojásnál 40 százalék feletti a felár, a vaj és a tejföl esetében 80 százalék feletti.
- A csirkecombnál 20 százalék körüli.
- A sertészsírnál 40 százalék feletti a felár, tehéntúrónál 70 százalék feletti, joghurtoknál 70-80 százalékos a felár.
- Párizsinál is 20 százalékos a felár.
A saját márkás termékeknél a felár 10 százalék alatti, ezen termékek jelenlétét is szabályozni fogják, az eddigi mennyiségek alapján nem szedhetik le a kereskedők a nem saját márkás termékeket. Várhatóak ellenőrzések, a fogyasztóvédelmi hatóság akár 5 millió forintos bírságot is kiszabhat, rendkívüli esetben pedig akár be is zárhatnak boltot.







