POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.16. 16:45

Von der Leyen Ukrajna-stratégiája kudarc

Brüsszel Ukrajna-stratégiája kudarc. Von der Leyen kemény bírálatot kapott.

Von der Leyen magyar kormányt támadó EP-parlamenti beszédéről, és Brüsszel Ukrajna-stratégiájáról kérdezte a Berliner Zeitung Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját hétfőn.

Von der Leyen
Orbán Balázs: Von der Leyen politikailag felelős Európa meghiúsult ukrajnai stratégiájáért - Fotó: Facebook

 

Von der Leyen politikailag felelős

 Von der Leyené a személyes felelősség a kudarcot vallott Ukrajna-stratégiáért. Emberek százezrei haltak meg a háborúban, emberek milliói veszítették el otthonukat, az ország gazdaságilag kimerült, Ukrajna rengeteg területet veszített - idézi a Berliner Zeitung Orbán Balázst.  - Ez egyértelműen azt mutatja, hogy az EU Ukrajna-stratégiája kudarcot vallott, és von der Leyen személyesen felelős ezért. Magyarország két és fél éve hangoztatja, hogy a harctéren nincs megoldás. "Minél hamarabb visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, annál jobb mindenkinek.”

The Head Of The EU Commission Ursula von der Leyen Visits Kyiv
Von der Leyen újabb témogatásokat ígér az ukrán elnöknek - Fotó: Global Images Ukraine /  Getty Images

A mainstream elit Európában azonban úgy gondolja, „minél tovább tart a konfliktus, annál jobb Ukrajnának és Európának” – mondta Orbán. Hozzátette: „Magyarországra óriási nyomás nehezedik, de nem adjuk fel pozíciónkat”. A magyar lakosság 90 százaléka, azaz túlnyomó többsége békét akar. És azt várják a kormánytól, hogy ezt az álláspontot képviselje minden uniós szinten”. 
A miniszterelnök politikai igazgatója reméli, hogy "az Egyesült Államokban és néhány európai országban a választások után megváltozik a politikai helyzet, és több terünk lesz a kommunikáció újraindítására, a fegyverszünetről szóló tárgyalások megkezdésére, és hosszú távon a békeszerződés létrejöttéhez."

Ez szégyen Európára

A lap felidézi, hogy heves szóváltás volt Orbán Viktor és Ursula von der Leyen között az EU Parlamentben a múlt héten. A támadást sokan megtorlásnak tekintették Orbán Viktor békemissziójára.

Orbán Viktor az Európai Parlamentben cáfolta von der Leyen állításait - Fotó: AFP

Orbán Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy természetesen von der Leyennek „lehet saját politikai véleménye, de ő az Európai Bizottság vezetője, semleges és bürokratikus szerepet kellene betöltenie, nem pedig ideológiai alapon támadnia egy tagállamot, az EU Tanács elnökségéért felelős magyar kormányt”. Orbán Balázs szerint ez szégyen. Nem csak Magyarországra, de Európában mindenkinek szégyen. „Ha ez a stílus és a Bizottság hangneme nem változik, akkor nagyon nehéz idők várnak ránk, mert a Bizottságnak fogalma sincs, mit kellene tennie. Nem lehet problémamegoldó, mert ő maga a probléma része”.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek