POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.10. 05:30
Módosítva: 2024.10.10. 09:04

Ukrán katonák üzenik Zelenszkijnek: "Szükségünk van egy kis szünetre"

Belefáradtak a háborúba a fronton harcolók. Ukrán katonák üzentek Zelenszkijnek.

Ukrán katonákkal készített riportot a Tagesschau. És a kirajzolódó kép nem túl biztató. Ukrajnának sürgősen több tízezer újoncra lenne szüksége, mert a fronton lévő katonáknak évekig szinte megállás nélkül kell harcolniuk.

Ukrán
Ukrán katonák mondják: "A háború állandó életveszély. Pihenésre van szükségünk" - Fotó: Anadolu via AFP /  AFP

 

Ukrán katonák attól tartanak, hogy összeomlanak 
 

Vannak, akik attól tartanak, hogy összeomlanak, mások elrejtőznek vagy elmenekülnek. Ám míg az ország keleti részén a fronton katonák halnak meg, addig nyugaton számtalan ember próbálja illegálisan elhagyni az országot. A Tagesschau riportjában megszólaló Oleh azt mondja: "Akikkel a háború kezdete óta harcolok, elfáradtak. Pihenni akarnak. Haza akarnak menni a családjukhoz. Sikerült túlélniük. A háború állandó életveszély. Pihenésre van szükségünk." 
Oleh attól tart, hogy pihenés nélkül teher lesz a többiek számára a fronton. Mások rémálmokról, idegösszeomlásról számolnak be, emiatt egyre többen hagyják el illegálisan pozíciójukat. 
Vitalij Vaszilovics és társai Magyarország zöldhatárán járőröznek. Lyukakat keresnek a kerítésen vagy lábnyomokat a sárban, mert sokan megpróbálnak elszökni Ukrajnából a katonai szolgálat elől.  Vaszilovics havonta tíz-tizenöt szökési kísérletet számol az általa megfigyelt, alig több mint 14 kilométeres határszakaszon. 
A korrupt hivatalnokok pedig milliókat keresnek a csempészettel. Nem tudni, hány férfi menekült el Ukrajnából. Azt sem tudni, hány embert tartóztattak le szökési kísérlet közben. A hatóságok nem tesznek közzé statisztikát, mert attól tartanak, hogy azok negatív színben tüntetik fel Ukrajnát – állítják határvédelmi tisztviselők.
Kyrylo Ukrajnában akar maradni, de bujkál a katonaság elől. A 30 éves férfi a háború első hat hónapjában még azon gondolkodott, hogy harcolni fog, de akkoriban nem volt hiány újoncokból és önkéntesekből. Idővel egyre világosabbá vált számára, hogy a háborúban nincs semmi romantikus. "A háború fájdalom, vér és könnyek." Nem akarja, hogy hazájában árulónak tekintsék. Ukrajnának több tízezer új katonára van szüksége, mert Oroszország továbbra is támad, de a frontra érkezők közül sokan túl idősek, fizikailag alkalmatlanok és rosszul képzettek. Gyakran csak néhány hetet élnek túl. Kyrylo számára ez az egyik ok a katonai szolgálat elkerülésére.
"Számomra ez nem a kötelességről szól, hanem a választásról. Ha kétségeim vannak, inkább a börtönt választom, mint a harcot. Mert a börtönből ki lehet jutni – de a sírból nem."
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek