POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.01. 06:58

Ukrajna "részlegesen" csatlakozna a NATO-hoz

Erről beszélt a leköszönő főtitkár.

A NATO tagállamai döntenek arról, hogy kap-e Ukrajna meghívást a szövetségbe úgy is, hogy területének egy része orosz megszállás alatt van – jelentette ki Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.

Stoltenberg kedden adja át posztját utódjának, Mark Rutte volt holland miniszterelnöknek. Az interjúban kifejtette: a NATO-tagországokon múlik, hogy „pontosan miként alkalmazzák a tagságot Ukrajna esetében”.

„Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna csakis akkor lehet a NATO tagja, ha véget ér a háború, és Ukrajna visszaszerzi ellenőrzését teljes területe felett, azzal a háború folytatására ösztönözzük Vlagyimir Putyin orosz elnököt” – mutatott rá a főtitkár. „A fő üzenetem azonban az, hogy a NATO biztonsági garanciái jelentik a tartós és igazságos béke eléréséhez vezető utat Ukrajna számára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, válhat-e Ukrajna a NATO-tagjává úgy, hogy területeinek egy része még megszállás alatt van, Stoltenberg kijelentette: ezt „a NATO-szövetségesek döntik el”. Hozzátette azonban, hogy ennek garanciát kell jelentenie az Oroszország felől érkező jövőbeli agresszió megakadályozására.

„Ukrajna maga dönti el, mi az, ami számára elfogadható. Természetesen a NATO-szövetségesek döntik el, hogy az 5. cikkely szerinti garanciák vonatkozhatnak-e Ukrajna területének részeire” – mondta Stoltenberg.

Minél több fegyvert ad Ukrajnának a NATO, annál valószínűbbé válik a béke – jelentette ki csütörtöki búcsúbeszédében Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár, aki egyúttal kiállt Kijev NATO-tagsága mellett.

Az ukrajnai háborút a leggyorsabban úgy lehet lezárni, ha az ukránokat legyőzik, ez azonban nem békét, hanem orosz megszállást hoz – mondta. „Semmilyen célt nem lehet elérni béke és biztonság nélkül, a békének azonban ára van” – tette hozzá a „Gondolatok egy kihívásokkal teli évtizedről” című beszédében a szövetség brüsszeli székhelyén.

Stoltenberg felidézte, hogy tízéves ciklusa alatt kulcsfontosságú változások történtek a világban – például az ukrajnai háború, a koronavírus-járvány, egyre nagyobb versengés Kínával, valamint a kibertámadások gyakoribbá válása -, azonban e tíz év alatt a NATO is „példa nélküli változáson ment át”.

Sürgette a védelmi kapacitásokra fordított összegek növelését, hozzátéve, hogy míg korábban abban állapodtak meg: a tagországok a GDP-jük két százalékát fordítják védelemre, mára ez az arány „a minimum”, a jövőben „jelentősen többet” kell szánni a védelemre.

Az Oroszországgal folytatott kereskedelemre kitérve leszögezte: „a szabadság a szabadkereskedelemnél is fontosabb”. Mint mondta, míg régen a tagállamok egyszerű kereskedelmi ügyletként tekintettek az orosz gáz vásárlására, ma már tudják, hogy „Oroszország a gázt fegyverként használja annak érdekében, hogy eltántorítsa a vásárlókat Ukrajna támogatásától”.

„Nem szabad ugyanezt a hibát elkövetni Kínával kapcsolatban”

– szögezte le, hozzátéve, hogy bár nem ellenzi az ázsiai országgal folytatott kereskedelmet, „nem szabad a rövidtávú üzleti előnyökért feláldozni a hosszútávú biztonsági szükségleteket”.

Mindazonáltal aláhúzta azt is: a biztonság nem lehet ürügy arra, hogy a tagállamok egymás ellen vezessenek be korlátozó intézkedéseket, ugyanis „az országaink közötti vámok és a határok növelik a költségeket, miközben csökkentik a minőséget; és mivel ez gyengíti gazdaságainkat, aláássa biztonságunkat is”.

„A katonai erőnek vannak határai” – mondta, amire példának a NATO afganisztáni misszióját hozta fel. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: a NATO határain kívüli bármely katonai művelet során fel kell mérni, mely célokat lehet az adott térségben elérni és melyeket nem.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiállt a NATO Kijevnek nyújtott támogatása mellett, hangsúlyozva, hogy bár rendkívül fontos a jövőbeni párbeszéd a felek között, „a párbeszéd csak akkor működik, ha erős védelmi kapacitás is jár vele”. „Meg kell győzni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnököt), hogy nem éri meg folytatnia a háborút” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a béketárgyalásokba Oroszországot is be kell vonni, ám ennek idejét és mikéntjét az ukránoknak kell eldönteniük. „Amit mi tehetünk, hogy erős tárgyalópozícióhoz segítjük őket” – tette hozzá.

„Nem létezhet valódi biztonság Európában stabil Ukrajna nélkül, Ukrajnának pedig nincs hosszútávú biztonsága NATO-tagság nélkül”

– jelentette ki, leszögezve: „a NATO kapui nyitva állnak Ukrajna előtt”.

A főtitkár egyúttal óva intett attól, hogy bárki magától értetődőnek vegye az Észak-Amerika és az Európai Unió között jelenleg szilárd kapcsolatokat. Mint mondta, „a NATO nincs kőbe vésve”, és kiemelte, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldaláról hallani olyan hangokat, amelyek a két régió elválását sürgetik.

Kiemelte, hogy ezen hangok egyik fél érdekét sem szolgálják: „az elzárkózás senkinek nem hoz biztonságot, ugyanis a biztonsági kihívások egyetlen országnak – bármelyik legyen az – túl nagyok”.

Kiemelte, hogy a NATO-tagállamok „mindig az Egyesült Államok mellett álltak a koreai háborútól kezdve az afganisztániig, és nagy árat fizettek, nem potyautasok”, mégis jogosnak nevezte az utóbbi három amerikai elnök ama bírálatát, amelyben kevesellte a tagállamok által befizetett hozzájárulást.

„Bármely olyan politika, amely alá akarja ásni ezt a szövetséget, elherdálja Amerika legnagyobb javait”

– jelentette ki.

Beszédében a főtitkár méltatta utódját, Mark Rutte volt holland miniszterelnököt mint olyan embert, aki egyebek között „tudja, mikor kell kompromisszumot kötni, de azzal is tisztában van, hogy az alapvető értékekből nem szabad engedni”.

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Nelipivka települést – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négynél számolt be előretörésről. A tárca közölte, hogy Ukrajnában 14 ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig két ellentámadási és öt – a határon át tervezett – betörési kísérletet hiúsítottak meg. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem 1900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig több mint 350.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy nagy és öt tábori lőszerraktárt, egy rakétatüzérségi fegyverraktárt, egy repülőtér infrastruktúráját, egy 12 vagonból álló, lőszert szállító vasúti szerelvényt kirakodás közben a Mikolajiv megyei Kazankánál – a csapást Iszkander-M rakétával hajtották végre -, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, továbbá 24 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium a Kurszk irányában elszenvedett ukrán anyagi veszteségek között sorolt fel még egyebek között nyolc páncélozott harcjárművet és egy RADA típusú izraeli radart. Moszkva szerint a régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 18 900 embert, 133 harckocsit, 65 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 856 páncélozott harcjárművet, 562 gépkocsit, 150 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elrendelte az őszi katonai behívást, amelynek keretében október 1. és 2024. december 31. között 133 ezer 18 és 30 év közötti, nem tartalékos sorköteles orosz állampolgárt rendelnek be katonai szolgálatra. Vlagyimir Cimljanszkij ellentengernagy, a vezérkar szervezési és mozgósítási főcsoportfőnökségének helyettes vezetője kijelentette, hogy a most behívandók „nem kapnak feladatot különleges hadműveleti övezetben”.

Putyin elrendelte, hogy vegyék fel az orosz biztonsági tanács tagjai közé Alekszej Gyumin elnöki tanácsadót, Gyenisz Manturov első miniszterelnök-helyettes, Veronika Szkvorcovát, a Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség vezetőjét és Alekszandr Linyecet, az Elnöki Speciális Programok Főigazgatóságának vezetőjét. A testületből felmentette Vlagyimir Jakusevet, az urali szövetségi körzet korábbi elnöki megbízottját.

Az orosz elnök az Oroszország Hőse címet adományozta Jevgenyij Poddubnijnak, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) haditudósítójának. Poddubnij, aki a szíriai és ukrajnai bejelentkezéseivel vált ismertté, Kurszk megyében augusztus 7-én súlyosan megsebesült egy dróntámadás következtében. A kórházból szeptember közepén engedték ki.

A donyecki Csasziv Jar környékén pilóta nélküli repülőszerkezet sebesítette meg Gyenyisz Kulagát, az Izvesztyija tudósítóját. Kulaga égési és repeszsérüléseket szenvedett, és mindkét lába eltört.

Az orosz hadsereg 73 drónnal és három rakétával támadta Ukrajnát hétfőre virradóan – közölte hétfőn reggel az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint 67 drónt és egy rakétát lelőtt a légvédelem, három további drón útját nem sikerült nyomon követni. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés.

A légvédelem egy X-59/69 típusú irányított légi rakétát és 67 Sahed drónt lőtt le Kijev, Cserkaszi, Vinnyica, Kirovohrad, Zsitomir, Poltava, Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Dnyipro és Mikolajiv megyék fölött.

Az ukrán légierő azt is közölte, hogy egy drón Fehéroroszország felé elhagyta az ország légterét.

A Kijevet támadó összes drónt sikerült megsemmisíteni – közölte Szerhij Popko, a Kijevi Katonai Közigazgatás vezetője Telegram-csatornáján. Az előzetes információk szerint a fővárosban nem keletkeztek károk.

A légitámadás visszaverésében az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei vettek részt.

Legkevesebb hét ember megsebesült és lakóépületek is súlyosan megrongálódtak a dél-ukrajnai Zaporizzsja ellen indított orosz légicsapásokban – közölte Ivan Fedorov regionális kormányzó vasárnap a Telegramon.

Fedorov, aki fotókat is közzétett a romba dőlt házakról, arról is beszámolt, hogy

a több mint 10 légicsapás tüzeket is okozott.

A megye kormányzójának bejegyzése szerint még sokan lehetnek a romok alatt.

Egy külön közleményben az ukrán légvédelem 22 orosz dróntámadásról számolt be, amelyek közül 15-öt sikerült elhárítani.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek