POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.16. 08:00

Új migrációs stratégia Lengyelországban

Négy miniszternek nem tetszik a dolog...

Négy baloldali koalíciós miniszter eltérő véleménye mellett elfogadta a lengyel kormány keddi ülésén az új migrációs stratégiát – közölték lengyel kormánypolitikusok a közösségi médiában.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök

Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP

Donald Tusk miniszterelnök az X közösségi felületen tett bejegyzésében „nehéz, de nagyon szükséges és várt döntésnek” nevezte a dokumentum jóváhagyását.

 

Anna Maria Zukowska, a kormánykoalíciós Baloldal frakcióvezetője szintén az X-en közölte: a stratégiát a négy baloldali miniszter ellenvéleménye mellett fogadták el. A kormányfő nem iktatta be a dokumentumba a Baloldal módosításait, amelyek az alkotmány betartásáról szóltak – fejtette ki Zukowska.

A stratégiát Tusk a fő kormánykoalíciós erő, a Polgári Koalíció szombati gyűlésén jelentette be. 

A terv egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – jelezte.

A bejelentés élénk belpolitikai vitát váltott ki, a menedékjog felfüggesztésének tervét több civil szervezet, valamint a lengyel Helsinki Bizottság is bírálta.

Szymon Holownia, a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke hétfőn kijelentette: a tervezet nem képviseli az egész kormánykoalíció álláspontját, a menedékjog „szent”, csak szélsőséges helyzetben lehetne felfüggeszteni.

A varsói kormányfői hivatal honlapján kedd este közzétett közleményben olvasható: amennyiben az állam stabilitását bevándorlási hullám veszélyeztetné, lehetséges lenne „átmenetileg és regionálisan felfüggeszteni a menedékkérelmek benyújtásának jogát”.

A bevándorlási politikában előtérbe helyezik az állam biztonságát, „szelektív megközelítést” alkalmaznak, vagyis részletesen szabályozzák a beutazási és tartózkodási elveket a külföldiek számára – írják.

A lengyel munkaerőpiacra való bejutásra vonatkozóan a stratégia olyan kritériumokat javasol, hogy a külföldiek a hiányszakmákban biztosítsanak utánpótlást, ugyanakkor ne okozzanak új potenciális kihívásokat a munkaerőpiac számára.

A dokumentumban a bevándorlók integrációjára is kitérnek. Annak folyamata „nem befolyásolhatja hátrányosan a lengyelországi társadalmi kohéziót, ugyanakkor lehetővé kell tennie a bevándorlókban rejlő lehetőségek kiaknázását is” - írták.

A kormányfői hivatal előző, hétfői közleménye szerint a stratégia lehetővé teszi „Lengyelország prioritásainak meghatározását abból a szemszögből, amelyből őket az uniós szinten folytatott vitában bemutatják”.

A tervezet szükségességét azzal indokolták, hogy Lengyelország nagyon rövid időn belül „kivándorló államból bevándorló állammá vált”, jelenleg mintegy 2,5 millió külföldi él ott hosszú távú tartózkodás szándékával.

Maciej Duszczyk, a stratégia előkészítéséért felelős belügyminisztériumi államtitkár-helyettes hétfőn az RMF FM kereskedelmi rádiónak elmondta: a menedékjog ideiglenes felfüggesztését rendkívüli, Lengyelország biztonságát veszélyeztető esetekben alkalmaznák. A stratégia megvalósítása érdekében a külföldiek védelméről szóló két törvényt módosítanák. A parlamenti vita során, valamint az államfővel folytatandó egyeztetéseken azonban konszenzust kell elérni arról, hogy a menedékjog felfüggesztését mely feltételek között lehetne alkalmazni – tette hozzá.

Az EU figyelmeztette Lengyelországot a menedékkérelmek felfüggesztésének terve miatt

Brüsszel hirtelen nemtetszését fejezte ki a Lengyelországon keresztül az Európai Unióba érkező migránsok miatt, ugyanis az egyszerre érkező nagyszámú ember forrásokat köt le, valamint nagyban növekedik a bevándorlók száma.

 

 Bekeményítenek a katonák a lengyel határon

Bekeményítenek a katonák a lengyel határon Fotó: NurPhoto via AFP

Brüsszel szerint védekezni kell Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka tevékenysége ellen, ez az oka ugyanis, hogy drasztikusan megnőtt a határátlépők száma. Az Európai Bizottság hétfő délelőtt figyelmeztette Lengyelországot a belarusz határon áthaladni kívánó migránsok visszafordítására irányuló vitatott új tervei miatt, amelyek az Európa Unió szerint veszélyeztethetik az ország emberi jogi kötelezettségeinek betartását. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szombaton jelentette be a lengyel javaslatot, amely szerint Varsó új migrációs stratégiát vezetne be,

beleértve a menedékjog ideiglenes területi felfüggesztését.

Szerinte Lengyelországnak vissza kell szereznie a teljes ellenőrzést azzal kapcsolatban, hogy ki lép be és ki hagyja el az országot. Az Európai Bizottság szerint egy európai megoldáson kell dolgozni, amely szilárdan ellenáll Putyin és Lukasenka hibrid támadásainak.

A történet előzménye, hogy a lengyel kormány új migrációs stratégiát terjesztett elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján Donald Tusk miniszterelnök.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök

Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP

A kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. A kormány követelni fogja Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin, az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben” – mondta.

– Nem fogadunk el, és nem vezetünk be egyetlen európai uniós elgondolást sem, ha megbizonyosodunk arról, hogy a biztonságunkat érinti – ígérte. – Az állam azért van, hogy Lengyelországba olyanok jussanak be, akik becsülettel akarnak dolgozni, adót fizetni, integrálódni a lengyel társadalomba, és megfelelő oktatási intézményekben tanulni – hangsúlyozta a kormányfő.

Azt állította, az előző, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának következménye, hogy „Lengyelországot illegális migrációs hullám öntötte el”. – A minimumra fogjuk korlátozni az illegális bevándorlást Lengyelországban – jelentette ki.

A vezető lengyel kormányerő konvencióján Tusk megvonta a tavaly októberi parlamenti választás óta eltelt egy év mérlegét. Mint mondta, „Lengyelország visszakapta Európát, és Európa Lengyelországot”. Lengyelország ezzel visszanyert több milliárd zlotyt – utalt arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós helyreállítási alapból Varsónak járó kifizetések felfüggesztését.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek