POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21. 11:24

Tömegtüntetések Európában

Mintegy 32 ezren tüntettek vasárnap Brüsszelben a Gázai övezetben és a Libanonban dúló harcok azonnali leállításáért – jelentette a Belga belga hírügynökség.

A demonstrálók egyúttal felszólították a belga kormányt, ismerje el a palesztin államot és tegyen lépéseket a teljes körű izraeli fegyverembargó érdekében.

Lude de Brabander, a megmozdulás egyik szervezője a sajtónak elmondta, hogy bár az emberek többsége az Európai Unió reakcióit figyeli, ez nem jelenti azt, hogy Belgium ne dönthetne önállóan, példaként pedig Írországot és Spanyolországot hozta fel, ahol a kormányok már elismerték a palesztin államot.

Tízezrek tüntettek előrehozott választásokat és Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelve a spanyol fővárosban vasárnap.

A Platform az Alkotmányos Spanyolországért elnevezésű jobboldali civil tömörülés által rendezett eseményen a hatóságok szerint 25 ezren, a szervezők szerint 400 ezren vettek részt, akik spanyol nemzeti zászlókkal és transzparensekkel vonultak fel a város egyik központi terén.

„Az egységért, méltóságért, jogért és szabadságért. Általános választásokat most!” – jelmondattal meghirdetett tüntetésen felolvasott kiáltvány szerint tiltakoznak a „demokrácia romlása”, a miniszterelnök környezetét „körülvevő korrupció”, valamint olyan intézkedések ellen, amelyek a parlamenti támogatás megszerzése érdekében „aláássák a területi egyenlőséget”.

Utóbbira példaként hangzott el a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvény, amelyet erkölcstelennek és alkotmányellenesnek nevezett a szöveget felolvasó szónok.

Az eseményen képviseltette magát a spanyol törvényhozás két legnagyobb jobboldali ellenzéki pártja is.

Santiago Abascal, a Vox elnöke szerint Pedro Sáncheznek szüksége van a hatalomra ahhoz, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól, és elkerülje a korrupció miatti ítéletet. Eltávolítása azért nehéz, mert ennek érdekében bármilyen eszközt hajlandó bevetni – tette hozzá.

Mint mondta, pártja támogatna egy, a kormányfő leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt a parlamentben, de csak akkor, ha az előrehozott választásokkal is járna.

Carmen Fúnez, a konzervatív Néppárt (PP) szervezeti titkárhelyettese hangsúlyozta:

a kormány retteg a független igazságszolgáltatástól, ezért nem tesz mást, mint „üldözi azokat a bírákat”, akik vizsgálják környezetét.

Eközben pedig elfeledkezik a közszolgáltatásokról és a spanyolok mindennapi életét befolyásoló ügyekről – jegyezte meg.

„Ez a helyzet rendkívül kényes és összetett, és csak úgy tudjuk megoldani, ha hangot adunk a demokráciának és a spanyoloknak” – fogalmazott a politikus.

A Liga jobboldali olasz párt több mint száz politikusa vett részt a határok védelmében a szicíliai Palermóban péntekre meghirdetett megmozduláson, amelyet a Matteo Salvini pártfőtitkár, miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter, volt belügyminiszter elleni bírósági tárgyalás lezárásával egy időben tartottak meg – közölte a jobboldali erő.

A Liga kormányzati tagjai, parlamenti képviselői és szenátorai, polgármesterei, helyi és országos tisztségviselői voltak jelen a  tüntetésen, amelynek helyszíne a szicíliai főváros egyik központi terén, a Politeama-színház előtt.

A párt választóit is hívták, valamint azokat, akik nem szavaznak ugyan a Ligára, de ki akarják fejezni szolidaritásukat Salvinival – hangoztatta Nino Germana szicíliai szenátor, a Liga tartományi felelőse, a római parlamenti frakció vezetőhelyettese.

Hangoztatta, hogy a tüntetők „felháborodásuknak adnak hangot az abszurd politikai per ellen, amelyet Salvini szenved el kizárólag azért, mivel belügyminiszterként kötelességét tette országunk védelmében”.

Utcára vonulunk annak hangoztatására, hogy a határok védelme nem bűncselekmény

– jelentette ki Nino Germana.

A megmozdulással egy időben Matteo Salvini a Pagliarelli börtönben működő bíróság bunkertermében tartózkodott, ahol védőügyvédje, Giulia Bongiorno, a Liga politikusa, a szenátus igazságügyi bizottsága elnöke beszéde zárta a párt vezetője elleni bírósági tárgyalást. Az ítélet október végére, november elejére várható.

„Félelem nélkül, emelt fővel, az európai népek és határaik védelmében” – írta közösségi oldalán Matteo Salvini, aki csütörtökön Brüsszelben a Patrióták Európáért pártcsalád vezetőivel egyeztetett, és a találkozót történelminek nevezte, hangoztatva, hogy az Európai Parlament történetében most először fordult elő, hogy a néppártiak, szocialisták, liberálisok mellett egy új frakció is előzetes egyeztetést tartson az Európai Tanács ülése előtt.

Salvini megosztotta, hogy többek között Orbán Viktorral, Marine Le Pennel, Geert Wilderssel a migrációról, valamint a palermói bírósági tárgyalásról is szó volt. A migráció „egyetlen megoldása az indulások megállítása marad”

– posztolta Salvini.

Matteo Salvini ellen az Open Arms spanyol civil szervezet tett feljelentést, majd a palermói ügyészség vizsgálatot indított, amiért 2019 nyarán akkori belügyminiszterként közel húsz napig nem engedélyezte az Open Arms azonos nevű hajója kikötését 147 migránssal a fedélzetén. Nem ez volt az egyetlen hajó, amelyet a belügyminiszter nem engedett kikötni, és nem Salvini volt az egyetlen, aki tárcavezetőként ezt megtette. Elődjei és utódjai is feltartóztattak migránsokkal érkező hajókat. Matteo Salvini esetében azonban a római parlament 2020-ban megvonta a volt miniszter mentelmi jogát.

A három és fél évig tartó bírósági tárgyalás végén a vád hat év börtön és egymillió euró kártérítés kiszabását követelte Salvinire, hangoztatva, hogy belügyminiszterként visszaélt hivatali hatalmával, túszul ejtette a hajón tartózkodókat, nemzetközi konvenciókat sértett meg.

Vádbeszédében Maria Sabella ügyész kijelentette: az emberi jogok védelme többet ér a határok védelménél.

A védőügyvéd, Giulia Bongiorno korábbi kijelentései szerint a vád téved, amikor Salvinin kéri számon a Giuseppe Conte vezette 2019-es kormány migrációs politikáját, amely az érkezők feltartóztatására épült.

Salvini október 6-án a lombardiai Pontidában tartott gyűlésen azt hangoztatta, azért akarják börtönbe zárni, mert Olaszország és Európa határait védte.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek