POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.03. 15:15

Szankció miatt drágulhat a halrudacska. Brüsszel aggódik, oroszok a spájzban

A halrudacska is drágulhat Európa-szerte. Brüsszeli szankció sújthatja az orosz halimportot.

Szankció sújthatja az EU-ba érkező orosz halszállítmányokat. A szigorítás azt eredményezheti, hogy az európai halászati ágazat még rosszabb helyzetbe kerül.

szankció Seafood Supply at Jimiya Fishing Port in Qingdao
Az európai halfeldolgozókat hozná nehéz helyzetbe az orosz halra kivetett szankció - Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

Szankció a halrudacska alapanyagára

Németországban halujjként, ínyenc filéként vagy sült halként kerül az asztalra az alaszkai pollock,  de ellentétben azzal, amit a név sugall, ez a hal nem kizárólag Alaszkából, hanem elsősorban orosz vizekről származik - írja a Tageschau.
Jelenleg nincs tilalom az orosz hal behozatalára. De az EU Bizottsága korábban már jóváhagyott egy szankciócsomagot, amely megtiltja a rákfélék és a kaviár behozatalát Oroszországból. Ha az importszankciókat kiterjesztenék, akkor a német halfeldolgozók nehéz helyzetbe kerülnének – jósolja Christopher Zimmermann, a Thünen Balti-tengeri Halászati Intézet munkatársa. Az ok: a Németországban feldolgozott pollock körülbelül 70 százaléka Oroszországból származik.
A bremerhaveni halászkikötőben naponta több tízezer halrudacska készül a gyártósorokon. De sok más olyan terméket is itt gyártanak, amelyhez a fagyasztott halat hajóval, teherautóval, konténerrel hozzák be a városba. Az alaszkai pollock a halrudacska központi összetevője, amely különösen népszerű a németországi családok körében. Az Európai Halipari Szövetség szerint, ha teljesen beszüntetik az alaszkai pollock használatát, az megbéníthatja a termelést az EU-ban. A halrudacskákat és más haltermékeket hamarosan teljes egészében Ázsiában gyártanák, és onnan importálnák. Ez egy abszolút horror forgatókönyv az iparág számára, és több ezer munkahely szűnne meg Németországban
Jövő ősszel újabb tárgyalások kezdődhetnek a szankciókról. Kai-Arne Schmidt a Cuxhaven Kutterfisch-Zentrale ügyvezető igazgatója uniós szinten is tárgyal az ágazat nevében, és óva int a rémhírterjesztéstől.
"Nem látom, hogy az orosz alaszkai pollock EU-ba történő behozatalát megtiltották volna. Tudjuk, hogy a balti államok már régóta szorgalmazzák ezt, és ha ezt elfogadnák, az természetesen hatással lenne a nyersanyagellátásra és az árakra is."
Vagyis, ha az orosz halat teljesen el kellene kerülni az EU-ban, az az egész piacot megváltoztatná.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek