POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.19. 17:43

Olaszország továbbra is Albániába viszi a migránsokat

Egy bírósági ítélet próbálja ezt megakadályozni.

Az olasz kormány folytatni kívánja a menedékkérelmek EU-n kívüli elbírálására vonatkozó terveit, annak ellenére, hogy jogi akadályba ütközött az Albániában felállított új olasz fogadótáborokba érkezett első csoport ügyében.

Egy római bíróság pénteki döntése értelmében 12 olyan migránst kell Olaszországba szállítani, akiknek kérelmét Albániában létesített központokban akarták elbírálni. A bíróság arra alapozta döntését, hogy az érintettek olyan országokból – Egyiptomból és Bangladesből – származnak, amelyek nem minősülnek biztonságosnak, így ügyüket nem lehet az unió határain kívül intézni.

A bírósági döntést követően a migránsokat az olasz parti őrség hajója Albániából az Adriai-tengeren át a dél-olaszországi Bari kikötővárosba szállította.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és hétfőn rendkívüli kabinetülést tart az ügyben. Meloni ezután bejelentette, hogy koalíciója további rendeleteket fog hozni. „Nem hinném, hogy az igazságszolgáltatás dolga lenne eldönteni, hogy mely országok biztonságosak, ez a kormány dolga” – jelentette ki.

Olaszország az első olyan uniós állam, amely egy, az EU-n kívüli országban létesített fogadótábort a bevándorlási szándékkal érkező migránsok ügyének a feldolgozására.

Georgia Meloni miniszterelnök hétfőre kormányülést hívott össze a bírósági ítélet nyomán kialakult helyzet megvitatására.

A Földközi-tengerről kimentett bevándorlók szerdán érkeztek egy olasz hajóval az Albániában működtetett két olasz befogadóközpont egyikébe.

A római törvényszék különleges bevándorlási tanácsa pénteken közölte: az Európai Bíróság állásfoglalása értelmében a férfiak nem biztonságos országból származnak, ezért nem felelnek meg az Albániában történő fogva tartás követelményeinek, és Olaszországba kell vinni őket.

Az olasz kormány migránskihelyezési programja értelmében csak 22, biztonságosnak minősített országból származó bevándorlót visznek Albániába.

Banglades és Egyiptom is szerepel az olasz kormány ezen listáján, az Európai Bíróság azonban korábban egy Csehországot érintő migrációs ügyben úgy foglalt állást, hogy egy EU-n kívüli országot csak akkor lehet biztonságossá nyilvánítani, ha annak egész területe veszélytelen.

A pénteki döntéssel érintett bevándorlók szombaton indulnak Olaszországba az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Giorgia Meloni miniszterelnök Olasz Testvérek nevű pártja bírálta a „politikailag elfogult bírákat”, az X mikroblogportálon hangsúlyozták, hogy az ítélet „lehetetlenné’ teszi az illegális bevándorlók visszaküldését.

Ez már a második csapás a vitatott eljárásra, miután az eredetileg odaküldött tizenhat bevándorló közül négyet már át kellett szállítani Olaszországba, mert ”sérülékeny csoporthoz tartozónak„ minősültek.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter közölte, hogy Róma fellebbezni fog a döntés ellen, míg Antonio Tajani külügyminiszter kijelentette, hogy nem a bírák dolga „megváltoztatni a törvényeket vagy akadályozni a kormányt a munkája végzésében”.

Elly Schlein ellenzéki vezető, a balközép Demokratikus Párt vezetője szerint a bírósági döntés előrelátható volt, „nem azért, mert látnokok vagyunk, hanem mert olvassuk a törvényeket”.

A politikus azt tanácsolta Giorgia Meloninak, hogy „bontson le mindent és kérjen bocsánatot az olaszoktól”. Szerinte az Albániával a Meloni-kormány által megkötött megállapodás messze nem modellértékű, sőt sérti a nemzetközi, az európai és az olasz jogot.

A Liga jobboldali olasz párt több mint száz politikusa vesz részt a határok védelmében a szicíliai Palermóban péntekre meghirdetett megmozduláson, amelyet a Matteo Salvini pártfőtitkár, miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter, volt belügyminiszter elleni bírósági tárgyalás lezárásával egy időben tartanak meg – közölte a jobboldali erő.

A Liga kormányzati tagjai, parlamenti képviselői és szenátorai, polgármesterei, helyi és országos tisztségviselői lesznek jelen a péntek délelőtt kezdődő tüntetésen, amelynek helyszíne a szicíliai főváros egyik központi terén, a Politeama-színház előtt lesz.

A párt választóit is várják, valamint azokat, akik nem szavaznak ugyan a Ligára, de ki akarják fejezni szolidaritásukat Salvinival – hangoztatta Nino Germana szicíliai szenátor, a Liga tartományi felelőse, a római parlamenti frakció vezetőhelyettese.

Hangoztatta, hogy a tüntetők „felháborodásuknak akarnak hangot adni az abszurd politikai per ellen, amelyet Salvini szenved el kizárólag azért, mivel belügyminiszterként kötelességét tette országunk védelmében”.

Utcára vonulunk annak hangoztatására, hogy a határok védelme nem bűncselekmény

– jelentette ki Nino Germana.

A megmozdulással egy időben Matteo Salvini a Pagliarelli börtönben működő bíróság bunkertermében lesz, ahol védőügyvédje, Giulia Bongiorno, a Liga politikusa, a szenátus igazságügyi bizottsága elnöke beszéde zárja a párt vezetője elleni bírósági tárgyalást. Az ítélet október végére, november elejére várható.

„Félelem nélkül, emelt fővel, az európai népek és határaik védelmében” – írta közösségi oldalán Matteo Salvini, aki csütörtökön Brüsszelben a Patrióták Európáért pártcsalád vezetőivel egyeztetett, és a találkozót történelminek nevezte, hangoztatva, hogy az Európai Parlament történetében most először fordult elő, hogy a néppártiak, szocialisták, liberálisok mellett egy új frakció is előzetes egyeztetést tartson az Európai Tanács ülése előtt.

Salvini megosztotta, hogy többek között Orbán Viktorral, Marine Le Pennel, Geert Wilderssel a migrációról, valamint a palermói bírósági tárgyalásról is szó volt. A migráció „egyetlen megoldása az indulások megállítása marad”

– posztolta Salvini.

Matteo Salvini ellen az Open Arms spanyol civil szervezet tett feljelentést, majd a palermói ügyészség vizsgálatot indított, amiért 2019 nyarán akkori belügyminiszterként közel húsz napig nem engedélyezte az Open Arms azonos nevű hajója kikötését 147 migránssal a fedélzetén. Nem ez volt az egyetlen hajó, amelyet a belügyminiszter nem engedett kikötni, és nem Salvini volt az egyetlen, aki tárcavezetőként ezt megtette. Elődjei és utódjai is feltartóztattak migránsokkal érkező hajókat. Matteo Salvini esetében azonban a római parlament 2020-ban megvonta a volt miniszter mentelmi jogát.

A három és fél évig tartó bírósági tárgyalás végén a vád hat év börtön és egymillió euró kártérítés kiszabását követelte Salvinire, hangoztatva, hogy belügyminiszterként visszaélt hivatali hatalmával, túszul ejtette a hajón tartózkodókat, nemzetközi konvenciókat sértett meg.

Vádbeszédében Maria Sabella ügyész kijelentette: az emberi jogok védelme többet ér a határok védelménél.

A védőügyvéd, Giulia Bongiorno korábbi kijelentései szerint a vád téved, amikor Salvinin kéri számon a Giuseppe Conte vezette 2019-es kormány migrációs politikáját, amely az érkezők feltartóztatására épült.

Salvini október 6-án a lombardiai Pontidában tartott gyűlésen azt hangoztatta, azért akarják börtönbe zárni, mert Olaszország és Európa határait védte.

Az Open Arms és Sea Watch német civil szervezet csütörtökön a legnagyobb olasz ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) római székházában rendezett migrációs konferencián vett részt. A Sea Watch olaszországi szóvivője, Giorgia Linardi úgy vélte, a tengeren aktív civil szervezetekkel szemben évek óta tartó támadás zajlik.

Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden a római szenátusban azt hangoztatta, hogy büszke arra, hogy Olaszország példát mutat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben, miután megnyíltak a Róma és Tirana közötti megállapodás alapján felállított befogadó táborok Albániában.

Meloni hangsúlyozta, hogy Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Svédország is érdeklődést mutatott az olasz modell iránt, vagyis hogy Róma Európa területén, de nem uniós országban hozott létre táborokat. Meloni szerint a számok önmagukért beszélnek: tavalyhoz képest az idén már hatvan százalékkal csökkent az érkezések száma az észak-afrikai államokkal kötött megállapodásoknak köszönhetően.

Az olasz kormányfő a Sea Watch német civilszervezet bírálataira reagálva kijelentette, hogy szerinte kiderült az igazság az illegális migrációban szerepet vállaló civilszervezetekről és finanszírozóikról. Giorgia Meloni szégyenteljesnek nevezte a Sea Watch kijelentéseit, miszerint a parti őrség emberei az „igazi emberkereskedők”.

A miniszterelnök úgy vélte, a Sea Watch le akarja járatni az észak-afrikai országok és Olaszország parti őrségei tagjainak munkáját, és „szabad utat enged az emberkereskedőknek, akiket a Sea Watch ártatlanként tüntet fel, mintha véletlenül találnák magukat egy illegális bevándorlókkal teli csónakban”.

Meloni méltatlannak nevezte a német civilszervezet bírálatait, hangoztatva, hogy a kritika „fellebbenti a fátylat egyes civilszervezetek és finanszírozóik szerepvállalásáról”.

Az olasz kormányfő kedden elsőként a parlament felsőházában mondott beszédet az Európai Tanács október 17-én kezdődő ülését megelőzően. Felszólalásában kitért a Sea Watch olasz szekciójának közösségi bejegyzésére, amely bírálta a táborokat, amelyek Albániában a két ország közötti megállapodás alapján jöttek létre.

A pénteken megnyitott táborokba a következő órákban érkezik meg az első csoport, tizenhat egyiptomi és bangladesi férfi. A Földközi-tengeren vette fel őket az olasz parti őrség, és az olasz haditengerészet szállítja őket az albániai Shengjin táborába.

A Sea Watch szerint az „önjelölt patrióták Meloni vezette kormánya az adófizetők több százmillió euróját költi néhány ezer migráns deportálására és bebörtönzésére Albániában. Talán az olaszok adóját jobban is el lehetne költeni, befogadásra és integrációra elutasítás helyett”.

„Micsoda botrány! Egy kormány – amely egyértelmű mandátumot kapott a választópolgároktól – azon dolgozik, hogy megvédje az olasz határokat és megállítsa az emberkereskedelmet, konkrét tettekkel és nemzetközi megállapodásokkal” – reagált a közösségi médiában Meloni.

„Melyek lennének Meloni konkrét tettei? A parti őrségek finanszírozása, amelyeket igazi emberkereskedők alkotnak? Több ezer ártatlan bebörtönzése? Több millió olasz eurót elkölteni tengeren túli börtönökre?” – replikázott a közösségi médiában a Sea Watch.

Giorgia Linardi, a Sea Watch olaszországi szóvivője a La Repubblica című olasz napilapban kedden kijelentette, hogy a migránsok Albániába szállítását embertelen gyakorlatnak tartja.

Megjegyezte, a migránsokat az olasz hatóságok először egy katonai hajón szelektálják, mintha első és másodosztályú emberekről lenne szó, fennáll a családok szétszakítása veszélye, valamint veszélynek teszik ki a kiskorúakat is. Úgy vélte, Róma azért helyezi a migránsokat Albániába, mert „nem akar tanúkat”.

A kormányfő szolidaritását fejezte ki a közlekedésügyi tárcát vezető Matteo Salvininek és a hatáskörébe tartozó parti őrségnek, amelyek „folyamatos és részrehajló támadás alatt vannak politikailag elkötelezett szervezetek részéről, amelyek mindenkit gyűlölnek, aki a tömeges illegális bevándorlás megállításán dolgozik”.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek