Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.15. 20:13

Meloni szerint példát mutatnak, így kell kezelni a migrációt

Megnyílt az albániai migránstábor.

Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden a római szenátusban azt hangoztatta, hogy büszke arra, hogy Olaszország példát mutat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben, miután megnyíltak a Róma és Tirana közötti megállapodás alapján felállított befogadó táborok Albániában.

Meloni hangsúlyozta, hogy Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Svédország is érdeklődést mutatott az olasz modell iránt, vagyis hogy Róma Európa területén, de nem uniós országban hozott létre táborokat. Meloni szerint a számok önmagukért beszélnek: tavalyhoz képest az idén már hatvan százalékkal csökkent az érkezések száma az észak-afrikai államokkal kötött megállapodásoknak köszönhetően.

Az olasz kormányfő a Sea Watch német civilszervezet bírálataira reagálva kijelentette, hogy szerinte kiderült az igazság az illegális migrációban szerepet vállaló civilszervezetekről és finanszírozóikról. Giorgia Meloni szégyenteljesnek nevezte a Sea Watch kijelentéseit, miszerint a parti őrség emberei az „igazi emberkereskedők”.

A miniszterelnök úgy vélte, a Sea Watch le akarja járatni az észak-afrikai országok és Olaszország parti őrségei tagjainak munkáját, és „szabad utat enged az emberkereskedőknek, akiket a Sea Watch ártatlanként tüntet fel, mintha véletlenül találnák magukat egy illegális bevándorlókkal teli csónakban”.

Meloni méltatlannak nevezte a német civilszervezet bírálatait, hangoztatva, hogy a kritika „fellebbenti a fátylat egyes civilszervezetek és finanszírozóik szerepvállalásáról”.

Az olasz kormányfő kedden elsőként a parlament felsőházában mondott beszédet az Európai Tanács október 17-én kezdődő ülését megelőzően. Felszólalásában kitért a Sea Watch olasz szekciójának közösségi bejegyzésére, amely bírálta a táborokat, amelyek Albániában a két ország közötti megállapodás alapján jöttek létre.

A pénteken megnyitott táborokba a következő órákban érkezik meg az első csoport, tizenhat egyiptomi és bangladesi férfi. A Földközi-tengeren vette fel őket az olasz parti őrség, és az olasz haditengerészet szállítja őket az albániai Shengjin táborába.

A Sea Watch szerint az „önjelölt patrióták Meloni vezette kormánya az adófizetők több százmillió euróját költi néhány ezer migráns deportálására és bebörtönzésére Albániában. Talán az olaszok adóját jobban is el lehetne költeni, befogadásra és integrációra elutasítás helyett”.

„Micsoda botrány! Egy kormány – amely egyértelmű mandátumot kapott a választópolgároktól – azon dolgozik, hogy megvédje az olasz határokat és megállítsa az emberkereskedelmet, konkrét tettekkel és nemzetközi megállapodásokkal” – reagált a közösségi médiában Meloni.

„Melyek lennének Meloni konkrét tettei? A parti őrségek finanszírozása, amelyeket igazi emberkereskedők alkotnak? Több ezer ártatlan bebörtönzése? Több millió olasz eurót elkölteni tengeren túli börtönökre?” – replikázott a közösségi médiában a Sea Watch.

Giorgia Linardi, a Sea Watch olaszországi szóvivője a La Repubblica című olasz napilapban kedden kijelentette, hogy a migránsok Albániába szállítását embertelen gyakorlatnak tartja.

Megjegyezte, a migránsokat az olasz hatóságok először egy katonai hajón szelektálják, mintha első és másodosztályú emberekről lenne szó, fennáll a családok szétszakítása veszélye, valamint veszélynek teszik ki a kiskorúakat is. Úgy vélte, Róma azért helyezi a migránsokat Albániába, mert „nem akar tanúkat”.

A kormányfő szolidaritását fejezte ki a közlekedésügyi tárcát vezető Matteo Salvininek és a hatáskörébe tartozó parti őrségnek, amelyek „folyamatos és részrehajló támadás alatt vannak politikailag elkötelezett szervezetek részéről, amelyek mindenkit gyűlölnek, aki a tömeges illegális bevándorlás megállításán dolgozik”.

Az olasz kormány megnyitotta az albániai Shengjinben és Gjaderban épített migránstáborokat, amelyek jövő héttől fogadják azokat a bevándorlókat, akiket az olasz hatóságok nemzetközi vizeken mentenek.

Shengjinben a bevándorlók azonosítása zajlik majd a menedékkérelmek elbírálásával, Gjaderben pedig a kiutasítandó illegális migránsokat helyezik el – közölte Fabrizio Bucci, Olaszország albániai nagykövete pénteken a táborok felavatásán.

A tervek szerint egyszerre háromezer főt befogadó táborokban kizárólag férfiak lesznek, a nőket és gyermekeket, valamint a betegeket Olaszországban helyezik el. A családokat nem választják szét.

„A két migránstábor elkészült, a mai naptól operatívak, és jövő héttől fogadják az első bevándorlókat” – mondta a nagykövet a shengjini kikötő térségében kialakított tábor bejárásán az őt kísérő olasz újságíróknak.

Az első felvételek szerint Shengjinben, amely hatvanhat kilométerre fekszik a fővárostól, Tiranától, konténerlakásokat alakítottak ki, de jutott hely egy kisebb kórháznak is.

A tábort 5 méter magas kerítés övezi, szögesdróttal megerősítve.

Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök tavaly novemberben írt alá öt évre szóló megállapodást az Európai Unión kívüli Albánia területén létesítendő migránstáborokról. A két tábor fenntartása 2028-ig 670 millió eurójába kerül az olasz államnak.

A táborokért az olasz belügyminisztérium felelős, olasz jogi hatáskör alatt lesznek, miközben az albán fél a táborok külső biztonságát garantálja.

Azokat a bevándorlókat szállítják Albániába, akiknek az olasz hatóságok nemzetközi vizeken nyújtanak segítséget, például a Tunéziából induló csónakok csoportjainak, még mielőtt olasz vizekre érkeznének.

Az eddigi gyakorlattal szemben az olasz parti őrség nem automatikusan Lampedusára vagy Szicíliába viszi őket, hanem Albániába.

A migránsok első állomása Shengjin lesz, ahol partot érnek, egészségügyi vizsgálatnak vetik alá és azonosítják őket, és ellátást is kapnak. Az elképzelések szerint Shengjinből legfeljebb 24 óra leforgása alatt, a migránsokat átszállítják a néhány kilométerre levő Gjaderbe.

A gjaderi tábort három szekcióra osztották: a legnagyobb rész – 880 fő számára – a menedékkérelmet benyújtóknak lesz fenntartva, a második részlegben azokat helyezik el, akiknek kérelmét elutasították, tehát illegális bevándorlónak számítanak, és kiutasítás vár rájuk. A tábor harmadik részét fegyintézetként használják a táborban bűncselekményt elkövetők számára.

Egyszerre háromezer embert tudnak majd a táborokban elhelyezni, a számítások szerint évente több mint 30 ezret.

A táborok megnyitásán részt vevő Edi Rama albán kormányfő hangsúlyozta, hogy egyelőre csak Olaszország nyit ilyen központokat Albániában.

Giorgia Meloni olasz kormányfő korábbi bejelentései szerint az albániai táborok rendkívüli lépést jelentenek, melyek más uniós tagállamok számára is például szolgálhatnak, mivel Olaszország elsőként próbálkozik táborok nyitásával nem a saját területén, de Európában maradva.

Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint az albániai táborokra egyrészt az olaszországi migránsközpontok túlzsúfoltsága miatt van szükség, másrészt „elrettentő erejük” is lehet, hiszen az a tény, hogy a bevándorlók nem az olasz partokra érkeznek meg, számos esetben az indulásról való lemondást is jelentheti.

Nem sérül a nemzetközi védelemhez való jog az Albániában működtetett, de Olaszország hatáskörébe tartozó migránstáborokban – hangoztatta Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter az olasz baloldali ellenzék által Guantanamóhoz hasonlított központok megnyitását követően.

A belügyi tárcavezető azt mondta, hogy a következő csoportot, amely az észak-afrikai partokról indul el és Olaszország felé tart, már az albániai táborokba szállítják.

A nemzetközi vizeken kimentett migránscsoportokat a parti őrség „gyűjti össze”, és az olasz tengerészet háromszáz fő befogadására képes hajójára szállítja, amely vasárnaptól Olaszország és Afrika között állomásozik.

A hajón történik a bevándorlók első azonosítása: a nőket, gyermekeket, betegeket, sérülteket Lampedusára viszik tovább, a férfiakat Albániába szállítják.

A Shengjinben és Gjaderben felállított központok pontosan ugyanolyan táborok, mint amelyekből már tíz működik Olaszországban is – tette hozzá Matteo Piantedosi az Il Foglio politikai napilap sajtótalálkozóján szombat este. Hangsúlyozta, hogy öt méter magas kerítéssel körbevett, de „szögesdrót nélküli” táborokról van szó, amelyeknek elsődleges célja a menedékkérelemre jogosultak kiszűrése lesz.

A belügyminiszter szavai szerint az albániai táborok „olasz határellenőrzési állomásokat” képviselnek.

Az első táborban, Shengjinben újabb azonosítási eljárást végeznek, és a bevándorlók menedékkelem iránti igényüket is bejelenthetik. A kérelmek lehető leggyorsabb elbírálása egy tízfős olasz bírói csapat feladata lesz. Addig a menedékkérőket Gjaderben helyezik el: ha kérelmük elfogadásra talál, Olaszországba szállítják át őket, ha a kérelmet elutasítják, akkor kiutasítás vár rájuk. Jelenleg a menedékkérelmek elbírálása legalább négy hetet vesz igénybe, de az esetek többségében több hónapig tart.

Olaszország az első, amely nem saját területén, de Európában telepített migránstáborokat, a nem uniós tagállam Albániában, amely Róma legközelebbi tengeri szomszédjának számít.

A két táborban a számítások szerint egyszerre valamivel több mint háromezer embert tudnak elhelyezni. A központokban csaknem félezer olasz rendőr, orvos és más személyzet szolgál.

A civil szervezetek hajói továbbra is az olasz partokon köthetnek ki, de az SOS Méditerranée nevű szervezet úgy vélte, ha hajójukat végül az olasz hatóságok Albánia felé irányítják, nem lesz más választásuk, mint ott kikötni.

Nem sérül a nemzetközi védelemhez való jog

– szögezte le Matteo Piantedosi a baloldali ellenzéknek üzenve, amely Guantanamóhoz hasonlította az albániai központokat. A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein szerint a táborok következő ötéves fenntartására szánt nyolcszáz millió eurót a római kormánynak inkább az egészségügyre kellene fordítania.

Edi Rama albán kormányfő a La Repubblica napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az országa területén működtetett olasz táborokból a bevándorlók nem léphetnek ki. „Ami a táborokban történik, az olasz hatáskörbe tartozik, az albán kormányt nem érinti” – jelentette ki Rama.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága október elején elfogadhatatlannak találta Olaszország korábbi döntését, amellyel megemelte a biztonságosnak tartott országok számát, Bangladest, Egyiptomot és Pakisztánt is közéjük sorolva. Az onnan érkezők nem számítanak majd menedékkérőnek az albániai táborokban sem.

Giorgia Meloni olasz kormányfő kijelentette, a táborok célja az emberkereskedők csónakjainak megállítása, hiszen nem mindenki vállalja a tengeri átkelést, ha nem kap garanciát, hogy az Európai Unió területén ér partot.

Másrészt „csak azt akarjuk Olaszországba beengedni, aki valóban jogosult a nemzetközi védelemre” – mondta Meloni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek