Újabb botrány: Magyar Péter öccse közel 2 milliót tett zsebre a Diákhitel-megbízásokból

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.08. 19:51

Dömötör Csaba: A miniszterelnök többórás sajtótájékoztatót tartott, a „mentelmijog-huszár” lemondta a sajátját

„Na, ez aztán a bátor megfutamodás.”

„Na, ez aztán a bátor megfutamodás.” Magyar Péter lemondta a kedd délutánra meghirdetett sajtótájékoztatóját – közölte Dömötör Csaba fideszes európai parlamenti képviselő a Facebookon.

A kormánypárti képviselő, aki posztjában „mentelmijog-huszárnak” nevezte a Tisza Párt elnökét, a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: már bent ültek az újságírók, amikor közölték velük, hogy nem lesz itt semmiféle tájékoztatás.

Dömötör Csaba szerint teljesen egyértelmű, hogy Magyar Péter a gombamód szaporodó botrányai miatt menekül, és a saját Facebook-oldalán túli nyilvánosságban nem hajlandó kérdésekre válaszolni, pedig azokból egyre több van.

Hozzátette: Magyar Péter közben az összes európai parlamenti képviselőnek küldött levélben magyarázkodik a mentelmi joga miatt.

Dömötör Csaba megjegyezte: eközben a miniszterelnök megtartja a keddre meghirdetett sajtótájékoztatóját több mint száz újságíró előtt Strasbourgban, és minden kérdés mehet.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője levélben és mellékelt videóval tájékoztatta az EP-képviselőket arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lopás vádja miatt Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri az Európai Parlamenttől – tájékoztatta a Fidesz hétfőn az MTI-t.

Mint írták:

Magyar Péter 2024. június 21-én a hajnali órákban egy budapesti klubban szórakozott, ahol „a szemtanúk szerint botrányosan viselkedett és erkölcsileg helytelen ajánlatot tett nőknek”.

A vád szerint egy sértett a telefonjával lefilmezte Magyar viselkedését, ami után Magyar Péter szóváltásba keveredett vele. Ezt követően Magyar Péter kikapta az áldozat kezéből a telefont, és zsebre tette.

Magyar Pétert a biztonságiak vezették ki a szórakozóhelyről. Az ellopott telefont Magyar Péter a Dunába dobta – írták.

Az EP-ben az a bevett gyakorlat, hogy hasonló esetekben felfüggesztik az érintett EP-képviselő mentelmi jogát. A mentelmi jog nem azért van, hogy bárki is elkerülje a köztörvényes bűncselekmények alól való felelősségre vonást – olvasható a Fidesz közleményében.

Korábbi ígéretei ellenére nem járt kint a munkahelyén szeptemberben Magyar Péter. A nyilvános jegyzőkönyvek szerint a Tisza Párt elnöke sem Brüsszelben, sem Strasbourgban nem tette tiszteletét az ősz első hónapjában. Ennek ellenére a Magyar Nemzet számításai szerint több mint ötmillió forintos fizetést kap.

„A magyar EP-képviselők, a Tisza Párt képviselői dolgozni fognak, ellentétben az eddigi gyakorlattal” – mondta Magyar Péter június 18-án. Szintén ugyanezen a napon kijelentette: „Mi mindig értetek fogunk dolgozni a nap 24 órájában és a hét 7 napján. (…) Nem mindegy, hogy az ember a nap 24 óráját munkával tölti, vagy egyébként teniszezik kint Brüsszelben, vagy egyébként klubokba meg bárokba jár. Erre is tudok példát mondani. Én nem így fogom múlatni az időt.”

A dátum azért is fontos, mert mindössze három nappal ezt követően történt a politikus ötkertes botránya, amelynek kapcsán máig nem tette egyértelművé, hogy valójában mit is követett ott el. Egyébiránt Magyar Péter már az EP-listavezetők köztelevízióban rendezett vitáján is képmutatóan azt állította, hogy a Tisza Párt képviselői bizonyosan be fognak járni a munkahelyükre, és a választóikat fogják képviselni – írja a Magyar Nemzet.

Ehhez képest ma már tudható, hogy rögtön az első teljes, brüsszeli és strasbourgi ülésekkel teletűzdelt hónapban távol maradt a munkahelyétől a pártelnök. Szeptemberben Magyar Péter a nyilvános jegyzőkönyvek tanúsága szerint egyáltalán nem járt az Európai Parlament ülésein.

Az Európai Parlament szeptember 4-én tartotta első ülését, Magyar Péter pedig 5-én már inkább a Keleti pályaudvarnál sörözött. Magyar ráadásul az EP alkotmányügyi bizottságának első szeptemberi ülésén sem jelent meg, jóllehet a testületnek nemcsak tagja, hanem alelnöke is. Októberben – szinte napra pontosan egy hónappal az első szeptemberi ülést követően – eddig egyetlen napra ment ki a múlt héten, méghozzá egy brüsszeli szakbizottsági ülésre, majd ma már újra büszkén tudósított strasbourgi kiutazásáról.

Az európai parlamenti képviselők alapfizetése havi nettó 7854 euró, amelyet havi 4950 euró költségtérítés egészít ki. A Magyar által egy ismerősének írt kommentben a legnagyobb kamuállás a világon megfogalmazással leírt képviselőség kapcsán a pártelnök a szeptemberi távollétével együtt is 12 804 euró fizetést kap, azaz több mint 5,1 millió forintot vehet fel.

A Magyar Nemzet kérdéssel fordult a Tisza Párt elnökéhez, hogy miután – korábbi ígéreteivel szembemenve – nem dolgozott szeptember hónapban Brüsszelben, illetve Strasbourgban a munkahelyén, felveszi-e az erre a hónapra járó illetményét. Választ egyelőre nem kaptak.

A Media1 internetes lap információi szerint épp akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a cég a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. A lap érdeklődésére ezt Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, de egyikük sem látott furcsát az egybeesésben.

A lapban kedden megjelent információk szerint Magyar öccse, a médiapiacra nemrég médiaszolgáltatóként friss céggel megérkező Magyar Márton 2019 nyarától – tehát nagyjából akkortól, amikor a cég Varga Juditot felkészítette a miniszterséggel járó megpróbáltatásokra – a PlanB-től kapott fizetést.

Felidézték, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 52, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű, a Diákhitel Zrt. által kötött szerződést vizsgált meg részletesen, és bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le, a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny vagy éppen túlárazás történt.

A Kehi a jelentésben a First Voice Kft.-t, a HyperTeam Kft.-t, a PlanB Magyarország Kft.-t, a Mestin Kft.-t és a Think&Thank Management Kft.-t emelte ki

– tették hozzá.

A Kehi szerint a PlanB drágán dolgozott: egy 40 oldalas – kétes minőségű – tanulmányt a Z generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint per oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért, de a Kehi szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett.

A Media1 megkereste az ügyben kérdésekkel Magyar Mártont és a Tisza Párt sajtóosztályán keresztül Magyar Pétert is, és azt kérdezte, hogy Magyar Péter tudta-e annak idején, hogy annál a kft.-nél dolgozik a testvére, amely a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt.-től kapott megbízást, illetve nem tartotta-e aggályosnak ezt a fajta összefonódást.

Kíváncsiak voltak arra is, mit gondol Magyar Péter a Kehi-jelentés PlanB-re vonatkozó megállapításairól. A lapnak a párt kedden reggel elismerte, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél.

Azt írták, a kft. mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként, és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott. Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így. Magyar Márton munkájáról azt írták: szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott.

A párt állítása szerint Magyar Mártonnak a PlanB Magyarország Kft.-nél történt munkavégzése során nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett megbízásra, annak előkészítésében, teljesítésében nem vett részt, az ugyanakkor nem derült ki a válaszból, hogy milyen piaci megrendelésekről van szó, vagy hogy Magyar Péternek a Diákhitel Zrt. vezetőjeként tudomása volt-e arról, hogy

az általa vezetett állami vállalat egy olyan cégnek ad megbízást, ahol a testvérének fizetést adnak.

A Tisza Párt ezt követően arról írt: „ahogy azt Magyar Péter már korábban leírta, a KEHI jelentés legfelsőbb politikai utasításra, nyomásgyakorlás céljából készült. Ez minden, a cégnél dolgozó vezető számára egyértelmű volt, és az érintettek sem tagadták. És nyilván az egyébként összecsapott, összefüggéstelen dokumentum kiszivárogtatása is politikai céllal történt három évvel később.”

Elérték Magyar Mártont is, akit arról kérdeztek, pontosan mit csinált a cégnél, részt vett-e például Varga Judit igazságügyi miniszter felkészítésében,

hogyan került a céghez 2019 nyarán, miért pont rájuk esett a választásuk,

és ebben volt-e szerepe annak, hogy a PlanB megrendelőjének, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatójának a testvére.

Megkérdezték azt is, nem tartotta-e aggályosnak, hogy annál a kft.-nél dolgozott, mely a testvére vezette állami céggel szállítói viszonyban állt, mit gondol a Kehi-jelentés a PlanB-re vonatkozó megállapításairól, de kérdést tettek fel azzal kapcsolatban is, hogy

kik azok, akik a Kontroll Média Szolgáltató Kft. létrejöttére a pénzt adták,

illetve mit gondol arról a véleményről, hogy a Kontroll, legalábbis részben NER-pénzeknek (is) köszönhetően jött létre, hiszen Magyar Márton idén, néhány hónapja még a Mészáros Lőrinc-közeli Indamediától kapott fizetést, de a PlanB-s múlt miatt is kijelenthető, hogy NER-től kapott fizetést.

Magyar Márton válaszában először azt írta a lapnak hétfőn, hogy a Kontroll Média (kontroll.hu) indulása körüli teendői miatt jelenleg szándéka ellenére sem tudná teljesíteni a válaszadást, de a jövő héten szívesen ad interjút a Media1-nek.

Többszöri levélváltás után azonban mégis hajlandó volt röviden válaszolni: Magyar Márton végül elismerte, hogy dolgozott a PlanB-nek, és azt írta, hogy onnan a Covid-járvány kezdete környékén távozott, maga mondott fel. Azt írta, nem látott bele sem a bátyja, sem a felesége kapcsolódásaiba.

Magyar Márton válaszát azzal zárta: „várom a további leleplező írásokat a NER-es munkáim kapcsán, ugyanakkor ezeknek az ország szempontjából stratégiailag fontos anyagoknak a legyártásában nem kívánok részt venni.”


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek